Κάτι καπνίζει στον ουρανό του Ηρακλείου

Κάτι καπνίζει στον ουρανό του Ηρακλείου

Την περιβαλλοντική μόλυνση στην περιοχή του Γαζίου στο Ηράκλειο επιβεβαιώνουν στοιχεία ερευνών από την ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Την περιβαλλοντική μόλυνση της περιοχής του Γαζίου στο Ηράκλειο, ως συνέπεια της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, επιβεβαιώνουν στοιχεία μελέτης που βγήκαν στη δημοσιότητα.

Η μελέτη δείχνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιβαρυνθεί λόγω της λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού από δύο βαρέα μέταλλα, το νικέλιο και το βανάδιο. Τα μέταλλα αυτά φαίνεται να έχουν βιολογικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού ενοχοποιούνται για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, νεφροτοξικότητα και καρκινογόνο δράση. Επιπρόσθετα, ευθύνονται και για μειωμένη ανάπτυξη και αύξηση χοληστερίνης και λιπιδίων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη πάνω στην περιβαλλοντική μόλυνση του Γαζίου στο Ηράκλειο δεν έχει δημοσιοποιηθεί... ωστόσο ο πρώην δήμαρχος Γαζίου, Γιώργος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει ότι τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και καταδίκασε τη ΔΕΗ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να βελτιωθούν τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο των Λινοπεραμάτων και παράλληλα να εγκατασταθούν σταθμοί μέτρησης ελέγχου των εκπεμπόμενων ρύπων.