Το θαύμα της Βαρκελώνης

Το θαύμα της Βαρκελώνης

Το αιώνιο κόλλημα της Αθήνας, το πρότυπο που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους για την ανάπλαση της δικής μας πρωτεύουσας, η πόλη που ψυχαναλύθηκε στους Ολυμπιακούς του '92 και αποφάσισε να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της. Η Βαρκελώνη δεν είναι απλώς μια από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να επισκεφθείς σήμερα. Είναι η πόλη που κάθε μέρα γίνεται καλύτερη, πιο ζωντανή, φιλικότερη στους ανθρώπους της

W
BARCELORAVAL
PRAKTIK
OMM
CAMPER
SIXTYTWO
TICKETS
7PORTES
CANMAJO
BIGFISH
ELCINGLE
LACHAMPANERIA
RAZZMATAZZ
41
LACHAPELLE
LABOQUERIA
LAVINIA
CUSTO
ORIOL
AGATHA

Ναι, η Βαρκελώνη είναι η αγαπημένη μου πόλη. Το δηλώνω εξ' αρχής για να μην παρεξηγούμαστε. Είτε κάνω ποδήλατο, είτε λιάζομαι στα πάρκα της, είτε τρώω στα εστιατόριά της, είτε χαζεύοντας τα μουσεία της, είτε ρεμβάζοντας στην παραλία της, είτε πίνοντας στα μπαρ, είτε ψωνίζοντας στα μαγαζιά της, νιώθω άνθρωπος. Κόλλημα; Μπορεί. Εμμονή; Ίσως. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η Βαρκελώνη διαθέτει ένα υπέροχο άνοιγμα στο απέραντο γαλάζιο, κατάφυτα πάρκα, θεσπέσια αρχιτεκτονική, χαρούμενους, ευγενείς κατοίκους, τουρίστες που δε διαταράζουν την αισθητική σου, έναν επί γης παράδεισο αγορών, την καλύτερη και την πιο σύγχρονη γαστρονομική σκηνή στον κόσμο και δεν κοιμάται στις 10 το βράδυ, όπως συνηθίζει η δυτική Ευρώπη.

Με τον πολιούχο της Gaudi να ρίχνει σκιά σε κάθε σου βήμα –από την Casa Batllo και τη La Pedrera μέχρι το θαύμα της Sagrada Familia και το παραμυθένιο Park Guell-, τον ολυμπιακό πύργο του Καλατράβα να θυμίζει την ένδοξη αναγέννηση της πόλης, το περίφημο «ψάρι» του Frank Gehry στην Barceloneta να χαζεύει τους λουόμενους η Βαρκελώνη δεν εφησυχάζει, δε βαριέται, δεν κομπιάζει να αλλάζει, να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται σε μια σύγχρονη πόλη, που όσο και να μείνεις δεν τη χορταίνεις.

Δε θα χρειαστεί πολύ για να το καταλάβεις. Από τη στιγμή που θα προσγειωθείς στο ιλουστρασιόν καινούριο φουτουριστικό terminal του El Prat, μέχρι να χαθείς στα δαιδαλώδη στενάκια του Barri Gotic, να δεις όσο Picasso τραβάει η καρδιά σου στο ομώνυμο μουσείο, να μυρίσεις, να γευτείς, να μπλεχτείς με το πλήθος στη La Boqueria θα έχεις πάρει μια καλή γεύση. Θα δεις την πόλη από ψηλά, όταν, έπειτα από μια ατελείωτη βόλτα στο Park Montjuic –εκεί βρίσκεται το Ίδρυμα Miro αλλά και το Ολυμπιακό Πάρκο της πόλης-, θα πάρεις το τελεφερίκ για να κατηφορίσεις στην παραλία. Θα λιώσεις τα παπούτσια σου στη Las Ramblas, θα γίνεις ένα με το πλήθος στην Placa Catalunya, θα πιεις όση Cava –τοπικό υβρίδιο σαμπάνιας σε φιλική τιμή- τραβάει η ψυχή σου. Θα χαζέψεις μέσα αλλά και τους σκεϊτάδες έξω από το MACBA, θα προσκυνήσεις στο ναό της Barcelona, στο Camp Nou, θα χαθείς στις θεσπέσιες μπουτίκ στη Ribera αλλά και στα πολύβουα μπαρ του Eixample. Α, κι όταν θες να βγεις εκτός πόλης, θα πεταχτείς με το τρένο οπωσδήποτε στη Figueres, τη γενέτειρα του Dali όπου βρίσκεται και το μαυσωλείο του, αλλά και στο παραλιακό Sitges, αγαπημένη πόλη του Santiago Rusinol και νεόκοπη Μέκκα του gaylife.

Διαμονή
W Barcelona
Plaça de la Rosa del Vents 1 - Final Passeig de Joan de Borbó
Μπορεί να Dubai-φέρνει εξωτερικά, όμως το πρόσφατο απόκτημα της αλυσίδας Starwood στη Barceloneta είναι η πιο κοντινή στη Μεσόγειο επιλογή διαμονής στη Βαρκελώνη. Όχι, μεταφορικά, κυριολεκτικά. Άπλετη θέα στη θάλασσα ή στην πόλη, διαμονή πέντε αστέρων, τεράστια δωμάτια, ήλιος, θάλασσα και πλαζ. Τι άλλο θέλεις;


Barcelo Raval
Rambla del Raval 17-21
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι πιστή, πρέπει και να φαίνεται. Το εν λόγω ξενοδοχείο είναι ό,τι λέει –στον καθένα- το εξωτερικό κυλινδρικό σχήμα του. Μεταμοντέρνα όαση αστικού ταξιδιώτη που δεν μπορεί να κάνει ρούπι δίχως εξυπνακίστικες ντιζαϊνιές.


Praktik Rambla
Rambla de Catalunya 27
Στο κέντρο, πιο κέντρο δε γίνεται της Βαρκελώνης, θα σε γλιτώσει από κιρσούς και φλεβίτιδα αν είσαι ορκισμένη shopper και έφτασες εδώ για να λιώσεις τις σόλες σου στη Las Ramblas. Καλαίσθητο, έξω καρδιά, φρέσκο, δροσερό και οικονομικό ορίζει την έννοια του cheap&chic –μη σου πω και του value for money. Διαθέτει ακόμη πιο low budget αδελφάκι στο υπέροχο τα βράδια Eixample.


Hotel Omm
Rosselló 265
Όπως λέμε άρωμα γυναίκας. Μπορεί η ιδιοκτήτριά του Rosa Maria Esteva να θυμήθηκε το όνειρό της να γίνει ξενοδόχος στα 40 και κάτι της, ωστόσο δημιούργησε μια ζωντανή ταξιδιωτική κυψέλη με πιστούς και αφοσιωμένους πελάτες και αρχιτεκτονικά στοιχεία που βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με το πνεύμα (και το γράμμα) του πολιούχου της πόλης Antoni Gaudi.


Casa Camper
Carrer d' Elisabets 11
Αν το λέει η τσέπη, η καρδιά και τα παπούτσια σου, τότε αυτό είναι το ξενοδοχείο που πρέπει να μείνεις στη Βαρκελώνη. Σχεδιασμένη από τον Καταλανό Fernando Amat, η Casa Camper μπορεί να μην προσφέρει καμιά σπουδαία θέα στην πόλη, ωστόσο είναι το ιδανικό καταφύγιο αν ψάχνεις ένα ξενοδοχείο με ψήγματα οικολογικής συνείδησης –εδώ οι πινακίδες σε συμβουλεύουν να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα.


Hotel Sixty Two
Passeig de Gracia 62
Αν μια ζωή ονειρευόσουν ένα σπίτι με τηλεόραση Bang&Olufsen, τηλέφωνο Jacob Jensen, βάση για iPod, μπάνιο με την υπογραφή Etro, μηχανές καφέ Nespresso και δωρεάν ανεξάντλητο Wi-Fi, τότε βρήκες το δικό σου ξενοδοχείο. Στην καρδιά του Barri Gotic, το Sixty Two είναι ένα πρώτης τάξεως boutique hotel που συνδυάζει άριστα τη φιλοξενία με την ιδανική αναλογία σπαραγμάτων design και το gourmet άλλοθι στο εστιατόριό του ενώ προσφέρει και δωρεάν οινογνωσία στους επισκέπτες του.


Food & Drink
Tickets
Avinguda Parallel 164
Είναι μοιραίο με ό,τι καταπιάνεται ο Ferran Adria να εξελίσσεται σχεδόν ακαριαία σε παγκόσμιο θέμα συζήτησης. Τώρα λοιπόν που το θρυλικό El Bulli κατεβάζει ρολά για να αλλάξει ρότα και να γίνει μια ακαδημία γαστρονομίας, ο Καταλανός σεφ μαζί με τον αδελφό του άνοιξαν στη Βαρκελώνη ένα εστιατόριο με άξονα εκείνο που οι Ισπανοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα: τα tapas. Η κράτηση εδώ θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, ωστόσο η γαστρονομική εμπειρία θα σου καταδείξει τι ακριβώς σημαίνει tapas bar δια χειρός Αφών Adria.


7 Portes
Pg Isabel II 14
Τι είναι πιο διάσημο στις φημισμένες «7 Πόρτες»; Η σχεδόν ενός αιώνα ιστορία του; Τα πιάτα του; Ή μήπως οι διάσημοι συνδαιτυμόνες του; Εδώ έτρωγε ο Miro, εδώ επιστρέφει πάντα ο Almodovar, από τα ίδια τραπέζια που θα καθίσεις εσύ πέρασαν η Catherine Deneuve, ο Charlton Heston, η Μαρία Κάλλας, ο Dali.


Can Majo
Almirall Aixada 23
Η καλύτερη παέγια της Βαρκελώνης με θέα την καλύτερη παραλία πόλης στον κόσμο, την Barceloneta.


Big Fish
Carrer Commercial 9
Εδώ το ψάρι είναι ο βασιλιάς και στο βασιλιά όλοι υποκλίνονται. Θα μπεις κοινή θνητή και θα βγεις –επίσης κοινή θνητή- αλλά χαλυβδωμένη με Ω3, Ω6, Ω9 και με ό,τι άλλο Ω μπορεί να σε εφοδιάσουν τα 20 και πλέον ιχθυο-κρουσμένα πιάτα αλλά και το ανεξάντλητο sushi bar.


El Cingle
Plaça Majors, Vacarisses
Εντάξει, θα χρειαστεί να βγεις λίγο έξω από τα στενά όρια της πόλης της Βαρκελώνης, αλλά θα αξίζει τον κόπο. Βραβευμένη με ένα αστέρι Michelin και με μαθητεία δίπλα στον Ferran Adria, η Montse Estruch σερβίρει αυθεντική καταλανική κουζίνα, την οποία φροντίζει να εμπλουτίζει αριστουργηματικά με fusion επιρροές. Ήρθε η ώρα να μάθεις πως το κουνέλι μπορεί να συνοδεύεται περίφημα από μια σάλτσα σοκολάτας.


La Champaneria
Calle Reina Cristina 13
Όχι, δεν τα βλέπεις όλα ροζ. Όλα είναι ροζ. Στην πραγματικότητα η σαμπάνια είναι ροζ, αλλά εδώ θα κατεβάσεις και ένα και δύο και τρία (μη σου πω και παραπάνω) ποτήρια, οπότε προετοιμάσου για τις παρενέργειες. Οι περισσότεροι μπαίνουν απόγευμα, για ένα early drink, αλλά δεν καταφέρνουν να φύγουν πριν τις μικρές ώρες τις μέρας. Πάρτι, πάρτι, πάρτι.


Razzmatazz
Carrer dels Almogàvers 122
Η επιτομή του πολυχώρου. Πέντε διαφορετικά clubs/συναυλιακοί χώροι θα σε ξεδιψάσουν –εφόσον διψάς για pop, rock, punk, house, ό,τι τέλος πάντων- και θα σε φιλοξενήσουν πολύ πολύ αργότερα κι από το χάραμα το ίδιο.


41 grados
Avinguda Parallel 164
Δεν είναι απλώς το δίδυμο αδελφάκι του Tickets των αδελφών Adria, είναι και μια πόρτα, όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός, με το δημοφιλές και brand new tapas bar. Η κουλτούρα του κοκτέιλ στην καλύτερη εκδοχή της. Δεν υπάρχει περίπτωση να πλησιάσετε χωρίς προηγούμενη online κράτηση.


La Chapelle
Muntaner 67
Out & proud. Δημοφιλές gay bar με μακρόστενη μπάρα και τον πιο multi-culti κόσμο που θα σου πιάσει την κουβέντα μέχρι να πεις κύμινο (ή κάτι στα καταλανικά τέλος πάντων). Απαραίτητος σταθμός του νυχτερινού sight-seeing.


Shopping
La Boqueria
Las Ramblas 89
Στην κεντρική σκεπαστή αγορά της Βαρκελώνης δε θα πας μόνο για να ψωνίσεις σύνεργα για το πικ-νικ που θα οργανώσεις στο Park Montjuic αλλά και για να χαζέψεις τους στιλιζαρισμένους πάγκους με τα προϊόντα από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη, να αντιληφθείς πόσο φασαριόζοι είναι οι Βαρκελωνέζοι όταν ψωνίζουν για το σπίτι, να πάρεις πρωινό ή μεσημεριανό στα εστιατόρια εντός της αγοράς, τσουγκρίζοντας παγωμένη Cava.


Lavinia
Avinguda Diagonal 605
4.000 ετικέτες κρασιών δημιουργούν αυτή τη μικρή Μέκκα του οίνου. Οι γνώστες, που καταφθάνουν εδώ για να συνομιλήσουν με οινολόγους και σομελιέ, συντείνουν πως ίσως πρόκειται για τη μεγαλύτερη και την πλέον ενημερωμένη κάβα στην Ευρώπη.


Custo Barcelona
Carrer de la Diputacio 323
Η παγκοσμιοποιημένη, νέο-hippie άποψη των αδελφών Dalmau για τη μόδα στην outlet εκδοχή της (που θα κάνει το πορτοφόλι σου να αναστενάξει με ανακούφιση).


Oriol Balaguer
Plaça Sant Gregori Taumaturg 2 & Travessera de les Corts 340
Υπάρχει τελικά Καταλανός που δεν έχει μαθητεύσει πλάι στον Ferran Adria; Ο Oriol Balaguer έπειτα από επτά χρόνια θητείας πλάι στον μέντορα Adria κληρονόμησε το ζαχαροπλαστείο του πατέρα του, το οποίο έχει εξελίξει σήμερα σε μια μοναδική μπουτίκ αφιερωμένη στη σοκολάτα. Δε μιλάμε για γλυκά, πρόκειται για τέχνη.


Agatha Ruiz de la Prada
Carrer Consell de Cent 314-316
Αγαπάς την ματζέντα; Απόδειξη. Η de la Prada εδώ και μια εικοσαετία έχει αναπτύξει το δικό της στιλιστικό ιδίωμα που είτε το λατρεύεις είτε αγαπάς να το μισείς. Μια βόλτα από τη βαρκελωνέζικη μπουτίκ της θα σε πείσει.