Freiburg: η οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Freiburg: η οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η οικολογία είναι πλέον φιλοσοφία ζωής. Όταν μάλιστα επεκτείνεται και σε μια ολόκληρη πόλη... τότε μιλάμε για μια καινούρια, πολύ πιο αισιόδοξη πραγματικότητα.

Μια «πράσινη» πόλη στο νοτιοδυτικό σημείο της Γερμανίας είναι το Freiburg. Πιθανώς κανείς να μη γνώριζε αυτή τη χαριτωμένη πόλη εάν οι κάτοικοί της δεν είχαν τόσο έντονα διαμορφωμένη την οικολογική τους συνείδηση. Από τη δεκαετία του '70 ακόμα, απετράπη η κατασκευή ενός χημικού εργοστασίου καθώς και τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε κοντινές πόλεις της Γερμανίας, Γαλλίας και Ελβετίας. Το 1986, μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, το Freiburg ήταν από τις πρώτες πόλεις που υιοθέτησε μια λογική προκειμένου να προστατεύσει το περιβάλλον, με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, νερού και πρώτων υλών και με χρήση νέων ενεργειακών τεχνολογιών. Σήμερα η πόλη έχει λάβει περιβαλλοντικά βραβεία, όπως τον τίτλο της «Οικολογικής Πρωτεύουσας» για το 1992, ενώ έχει κερδίσει παράσημα για τη φωτεινότητά της μιας και θεωρείται η πιο ηλιόλουστη πόλη της Γερμανίας.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τα βλέμματα για την εξασφάλιση ενέργειας είναι κυρίως στραμμένα στον ήλιο. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει το «ηλιοτρόπιο», το πρότυπο οικολογικό σπίτι που διαθέτει ηλιακό συλλέκτη, απορροφώντας έτσι το μάξιμουμ της ενέργειάς του ήλιου. Το Freiburg διαθέτει πεζοδρόμους, ένα άριστο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς και εκτεταμένους ποδηλατοδρόμους προκειμένου να αποθαρρύνεται η οδήγηση με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Υπολογίζεται ότι σε κάθε κάτοικο αντιστοιχεί σχεδόν ένα αυτοκίνητο και περίπου δύο ποδήλατα! Υπάρχει επίσης το «eco-ticket», ένα μηνιαίο οικογενειακό εισιτήριο μεταφοράς και το «car sharing», όπου κάποιος μπορεί να πληρώσει ένα ποσό και να έχει αυτοκίνητο μόνο όποτε το χρειάζεται. Από μια τέτοια πόλη δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει και το αίσθημα της ανακύκλωσης. Έξω από κάθε σπίτι υπάρχουν τέσσερις κάδοι απορριμμάτων.. για τα υλικά συσκευασίας, τα χαρτιά, τα οργανικά απορρίμματα και για όλα όσα δεν ανακυκλώνονται. Επιπρόσθετα, σε κάθε τετράγωνο υπάρχουν άλλοι τέσσερις κάδοι.. οι τρεις για τα μπουκάλια και ένας για τα τοξικά απορρίμματα. Συμπέρασμα ότι ανακυκλώνεται το 60% των απορριμμάτων της πόλης.

Το καταπράσινο Freiburg είναι έδρα οικολογικών οργανισμών και ινστιτούτων όπως τα Freiburger Oeko-Institut [Ινστιτούτο Οικολογίας], BUND [Οι Φίλοι της Γης] και Die Grünen [Οικολόγοι]. Οι οικολόγοι έχουν εδώ τους περισσότερους οπαδούς ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος είναι στέλεχος των Πρασίνων! Γνωστή πλέον παγκοσμίως για τις προχωρημένες περιβαλλοντικές πρακτικές της, η μικρή αλλά θαυματουργή αυτή πόλη της Γερμανίας δίνει το στίγμα της στον παγκόσμιο οικολογικό χάρτη.