Τζια: Αιγαιοπελαγίτικο cool

Τζια: Αιγαιοπελαγίτικο cool

Το πιο κοντινό στην Αθήνα νησί των Κυκλάδων είναι ο παράδεισος των weekenders, η Μέκκα των σκαφάτων και διαθέτει –πλην της από αρχαιοτάτων ιστορίας του- την πιο φημισμένη αστακομακαρονάδα της επικράτειας.

keasuites
aigis
redtractor
aristos
xarisma
vinylio
botzi

Αν τα νησιά του Σαρωνικού μοιάζουν με τη σταθερή επιλογή για μια βραχεία σαββατοκυριακάτικη εξόρμηση, η Κέα, κατά κόσμον Τζια, είναι ένα πρώτης τάξεως κυκλαδίτικο αντίπαλον δέος. Ορμητήριο για ιστιοπλόους και σκαφάτους, άντρο Αθηναίων που αποφάσισαν να επενδύσουν στο αναπτυσσόμενο real estate του νησιού, πατρίδα της διάσημης αστακομαρονάδας του «Αρίστου», γενέτειρα πρωτότυπων αγροτουριστικών projects όπως το Artisanal της συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Αγλαΐας Κρεμέζη. Η Τζια είναι διακριτική, γεμάτη εκπλήξεις –περιμένεις ας πούμε σε κυκλαδονήσι δάση από δρυς και γάργαρα ρυάκια;- και απέχει μόλις 45 λεπτά από την Αθήνα (συγκεκριμένα από το λιμάνι του Λαυρίου).

Παράδεισος για να ζήσεις το lounge σε όλο του το μεγαλείο ή προορισμός για να διασχίσεις τα μονοπάτια του με ένα σακίδιο στην πλάτη και τη φωτογραφική σου μηχανή; Στη Τζια μπορείς να επιλέξεις ρόλο και να τον ζήσεις όπως εσύ θες. Από τα αραγμένα σκάφη στο Βουρκάρι που τους καλοκαιρινούς μήνες διαγκωνίζονται για μια θέση στο λιμάνι μέχρι τα νεοκλασικά κτήρια στην Ιουλίδα, την εκλεπτυσμένη χώρα του νησιού και από τον Λιόντα, το επιβλητικό χαραγμένο σε βράχο λιοντάρι μέχρι τον Οτζιά, τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, η Τζια δικαιολογεί απόλυτα το λόγο που άνθρωποι, όπως ο εικαστικός Αλέκος Φασιανός, την έχουν επιλέξει ως μόνιμο και ασφαλές «καταφύγιό» τους. Όσο για τις βουτιές σας, προτιμήστε τις Πίσσες αλλά κυρίως τον όρμο Σπαθί –απέχει 5 χιλιόμετρα από τον Οτζιά-, που θα σας φερθεί όπως ακριβώς υπόσχεται το όνομά του.

Διαμονή
Porto Kea Suites
Κορησσία Κέας, 22880 22870
Classy διαμονή σε αποικιακό στιλ. Μια από τις πλέον κλασικές επιλογές διαμονής στο νησί με σουίτες προσανατολισμένες στη θάλασσα, έναν ολάνθιστο τεράστιο κήπο, eco-friendly άλλοθι και lounge-ίλα με το καντάρι πέριξ της πισίνας. Τι άλλο θα μπορούσε να ονειρευτεί μια κουρασμένη κοσμοπολίτισσα για ένα πλήρες χαλάρωσης long weekend (πες το και threekend);


Aigis Suites
Βουρκάρι Κέας, 22880 21825
Μαθήματα ταξιδιωτικής ευζωίας. Επτά ονειρεμένες σουίτες που δημιουργήθηκαν με γνώμονα την αρχιτεκτονική και το φυσικό τοπίο του νησιού –η μία μάλιστα εξ αυτών και με θεϊκή ιδιωτική πισίνα- είναι το καλύτερο γνωστό ζεν αντίδοτο σε απόσταση μόλις μιας ώρας από την Αθήνα. Επαναφορτιστείτε με θετική ενέργεια στο spa του ξενοδοχείου ή βρείτε ξανά τον boho εαυτό σας, απλώς χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα.



Red Tractor Farm
Κορησσία Κέας, 22880 21346
Ο Κωστής Μαρούλης και η Marcie Mayer αποφάσισαν να δώσουν σάρκα και οστά στο αγροτουριστικό όνειρό τους στο αγαπημένο τους νησί, την Τζια. Στη μέση ενός κτήματος που παράγει αυστηρά οργανικά προϊόντα δημιούργησαν έναν ξενώνα όπου δε θα πας απλώς για να ξεκουραστείς, αλλά για να έρθεις cheek to cheek με τη μητέρα-φύση μέσα από τα σεμινάρια και τις δραστηριότητες που οργανώνουν με ζέση και μεράκι οι δύο ιδιοκτήτες.


Food & Drink
Αρίστος
Βουρκάρι Κέας, 22880 21171
Πριν από 15 χρόνια ο Γιάννης Γουλανδρής αποθέωσε την αστακομακαρονάδα του περίφημου σήμερα «Αρίστου». Έκτοτε ο συνδυασμός του αστακού με τα μακαρόνια εξελίχθηκε σε εκ των ων ουκ άνευ έδεσμα των επισκεπτών της Τζιας. Άριστες πρώτες ύλες σε συνδυασμό με μια συνταγή που κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.


Καρθαία
Κάτω Μεριά Κέας, 22880 24280
Τα αγαθά κόποις κτώνται. Όπως και το καλό, σπιτικό φαγητό. Μακριά από τον «πολιτισμό» του νησιού, η Καρθαία θα αποζημιώσει τον ουρανίσκο σας τουλάχιστον για το δρόμο που θα κάνετε ως εδώ. Πιάστε τραπέζι κάτω από την πέργκολα στον κήπο.

Χάρισμα
Βουρκάρι Κέας, 22880 29000
Bar restaurant αλά κυκλαδικά. Το μοναδικό στο είδος του στο νησί προσφέρει minimal σκηνικό και πιάτα που φλερτάρουν με τον όρο gourmet.


Βινύλιο
Βουρκάκι Κέας, 22880 21080
Κλασική επιλογή για cocktail, finger food, χάζεμα της θέας προς τη θάλασσα ή του έναστρου ουρανού.


Μπότζι
Βουρκάρι Κέας, 22880 21784
Σταθερό απάγκιο για σκαφάτους (και μη). Ξεκινήστε από εδώ τη βραδιά με χαλαρό early drink ή απλώς ζήστε το «τζιώτικο» coolness ολονυχτίς.


Shopping
Αρισταίος
Μυλοπόταμος Κέας, 22880 21345
Αναρωτιέστε με τι ήταν εφοδιασμένα τα παλιά τζιώτικα σπίτια; Σύμπασες οι αγροτουριστικές απορίες σας θα λυθούν σε ένα από τα πιο ενημερωμένα και eco-friendly καταστήματα των Κυκλάδων. Από ελαιόλαδο μέχρι σπάνια βότανα, όλα όσα προσφέρει η τοπική γη σας περιμένουν στις προθήκες του Αρισταίου.