Διακοπές στην Αίγινα

Διακοπές στην Αίγινα

Απόδραση στο νησί του φιστικιού, των αμαξάδων, της καλλιτεχνικής γενιάς του '30, του «Θησαυρού της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρρή και βεβαίως των μυστικιστικών αφηγήσεων για το ναό της Αφαίας

rastoni
fistikies
brown
elia
nontas
aiakeion
vartan2
remvi
hliaxtina
daxtylh8ra

Στην Αίγινα μπορείς να μην πας απλώς για διακοπές ή για weekend. Μπορείς να μείνεις εκεί και να εξακολουθείς να δουλεύεις στην Αθήνα, μια και η συχνή σύνδεση με τον Πειραιά –μόλις 35 λεπτά διαρκεί ο διάπλους με το δελφίνι- κάνει τη διάβαση της λεωφόρου Κηφισίας να μοιάζει τουλάχιστον με Μπεν Χουρ. Παρότι δε φημίζεται για τις μεγάλες, αμμώδεις παραλίες της η Αίγινα προσφέρει πρώτης τάξης επιλογές για βουτιές (από τις κοσμοπολίτικες Kamares και την κοσμοπλημμυρισμένη Αιγηνίτισσα μέχρι τη διακριτική Βαγία και τον Τουρλό), δείχνει τα τελευταία χρόνια να αναγεννά την τοπική κουζίνα της αναδεικνύοντας το φημισμένο σε όλον τον κόσμο φιστίκι σε σήμα κατατεθέν των πιάτων της, έχει μια ζωντανή, πολύχρωμη ψαραγορά για χάζεμα, αρχαιοελληνικό άλλοθι και νέο κόσμο που με την καλή έννοια τρώγεται με τα ρούχα του και δεν εφησυχάζει –χαρακτηριστικό παράδειγμα η κολεκτίβα μόδας «Δαχτυλήθρα».

Φρέσκο ψάρι, βόλτες με άμαξα, χάζεμα της θέας από το Ναό της Αφαίας –τον τρίτο πόλο του ιερού σύμφωνα με τους αρχαίους ημών προγόνους τριγώνου Σούνιο-Ακρόπολη-Αίγινα-, περιήγηση στην Παλαιοχώρα ή αλλιώς στο Μικρό Μυστρά, όπως αποκαλείται αυτό το ερειπωμένο βυζαντινό χωριό του 10ου αιώνα, εκλεκτικές συναντήσεις με τα πνεύματα του Καζαντάκη και του Μόραλη που έζησαν και δημιούργησαν στο νησί, ελεύθερη ιππασία στα μονοπάτια της ενδοχώρας ή περιδιάβαση των εκθέσεων που οργανώνονται στον Πύργο του Μαρκέλλου. Η Αίγινα, το κοντινότερο νησιωτικό προάστιο της Αττικής, τα τελευταία χρόνια βρίσκει έναν καινούριο, travel-friendly εαυτό, δικαιολογώντας απόλυτα τη θέση της ως πρώτη πρωτεύουσα της μετα-επαναστατικής Ελλάδας. Είτε επιλέξεις να μείνεις στην πόλη της Αίγινας είτε στις τουριστικότερες παραλίες της Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας, είτε φτάσεις για μια μονοήμερη εκδρομή είτε για πολυήμερη διαμονή, σίγουρα από εδώ θα φύγεις έχοντας αποχωριστεί τα κλισέ και τον τόσο δα σνομπισμό με τον οποίο συνηθίζουμε καμιά φορά να βλέπουμε την πύλη του Αργοσαρωνιοκού, ελέω των μόλις δεκαεπτά ναυτικών μιλίων που τη χωρίζουν από τον Πειραιά.

Διαμονή
Ραστώνη
Δημητρίου Πετρίτη 31, 22970 27039
Boutique επίγειος παράδεισος με τα όλα του. Δωμάτια που ρέπουν σε αποικιακό στιλ, χωρίς υπερβολές, αλλά με γνώμονα το μινιμαλιστική διάθεση, μια υπέροχη αυλή γεμάτη με –τι άλλο;- φιστικιές και κεντρικότατη θέση για εξορμήσεις εντός ή εκτός της πόλης της Αίγινας.


Fistikies Holiday Apartments
Οδός Λογιοτατίδου, 22970 23783
Μικρά και cosy διαμερίσματα μόλις 500 μέτρα από το λιμάνι της Αίγινας –αρκετά κοντά για βόλτες στην πόλη, αρκετά μακριά για την αποφυγή της βαβούρας. Γύρω γύρω φιστικιές και στη μέση μια ωραιότατη πισίνα για βουτιές ή ατελείωτο φλερτ της μελανίνης σου με τις ακτίνες του ήλιου.


Hotel Brown
Ακτή Χατζή 3-4, 22970 22271
Παλιό εργοστάσιο σφουγγαριών που εξελίχθηκε σε αγαπημένο ξενοδοχείο των διανοούμενων της γενιάς του '30, ανακαινίστηκε το 2002 και το 2008 και παραμένει μια κλασική επιλογή διαμονής στο νησί του Αργοσαρωνικού.


Food & Drink
Σκοτάδης
Παραλία Αίγινας, 22970 24014
Θαλασσινά μέχρι τελικής πτώσης, η –τόσο απλή, αλλά τόσο δυσεύρετη σε ό,τι αφορά τη νοστιμιά- χωριάτικη σαλάτα από την αρχή και θέα θάλασσα από τη μικρή ταράτσα.

Γελαδάκης
Ψαράδικα Αίγινας, 22970 24014
Εκ των ων ουκ άνευ στάση για ψαρομεζέδες. Κάτι ξέρουν οι ντόπιοι που του έχουν αποδώσει διαστάσεις καθημερινού τάματος.

Αιγινήτισσα
Αιγηνήτισσα, 22970 61546
Πιάσε τραπέζι στην άμμο και δοκίμασε τις κατσούλες –ψάρια που θα βρεις μόνο στην Αίγινα- που έχουν πιάσει άλλη για σένα. Χρήσιμο tip, οι ντόπιοι γνωρίζουν την ταβέρνα ως «Νίκος-Φώντας».

Ελιά
Κουμουνδούρου 4, 22975 00205
Ο Αργοσαρωνικός στο πιάτο σας. Πρώτες ύλες από την Αίγινα και τα γύρω νησιά διυλισμένες μέσα από το φίλτρο της «μοντέρνας ταβέρνας».


Νώντας
Πέρδικα, 22970 61233
Ψαροταβέρνα στην παραλία της Πέρδικας που έχει –όχι άδικα- λάβει διαστάσεις θεσμού για ντόπιους και επισκέπτες.


Αιάκειον
Λ. Δημοκρατίας 18-20, 22970 22249
Απαραίτητη στάση –από το 1958 μάλιστα- για παλιμοδίτικο παγωτό μόκα (γιαμ!) και προμήθεια του καλύτερης εκδοχής φιστικιού σε γλυκό του κουταλιού που θα βρεις στο νησί. Επίσης, ωραιότατο bar-restaurant ακριβώς από πάνω (Αιάκειον Άιθριον).

Το Γράμμα
Πλ. Εθνεγερσίας, 22970 26227
Φαγητό και ποτό για περιπλανώμενες ψυχές του Αργοσαρωνικού με καλλιτεχνικές ευαισθησίες.

Βαρτάν
Π. Ηπειρώτη 16, 6946 701331
Τα καλοκαίρια το μικρό στενάκι στο οποίο βρίσκεται το εν λόγω μπαρ δεν ξεφεύγει από τη στερεοτυπική εικόνα, κόσμος –πολύς- μ' ένα κοκτέιλ στο χέρι. Και καλά κάνει.


Ρέμβη
Λ. Δημοκρατίας 50, 22970 28605
Μικρό, κουκλίστικο καφέ που όσο νυχτώνει παραχωρεί τη θέση του στους βασιλείς του καλοκαιριού, ήτοι στο τρίπτυχο mojito-daiquiri-caipirinha.


Shopping
Ηλιαχτίνα
Π. Ηρειώτη 34, 22970 24255
Οι σχεδιαστές κοσμημάτων Τίνα Κοτσώνη και Ευθύμης Στεργιούλας έστησαν εδώ το ατελιέ τους, προσφέροντας τη δική τους εκδοχή για το σφυρήλατο κόσμημα, η οποία μάλιστα ταξιδεύει σε καταστήματα πολύ μακριά από την Αίγινα (στην Αθήνα αλλά και στην αλλοδαπή).


Δαχτυλήθρα Fashion Gallery
Ακτή Τότη Χατζή 9, 22970 25167
Ίσως η πρώτη κολεκτίβα μόδας του Αργοσαρωνικού. Νέοι Έλληνες σχεδιαστές βγάζουν το άχτι της έμπνευσής τους σε υφάσματα, δημιουργώντας τουλάχιστον αξιοπρόσεχτα ρούχα και οργανώνοντας πρωτότυπα δικά τους project (πχ. ζωντανή βιτρίνα) ή συμμετέχοντας στις καλλιτεχνικές δράσεις του νησιού (που τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν).