Aegina Fistiki Fest: Χαρές που θα ‘κανε ο Σούπερ Γκούφι

Aegina Fistiki Fest: Χαρές που θα ‘κανε ο Σούπερ Γκούφι

Η Αίγινα κάνει ό,τι θα 'πρεπε να κάνει κάθε τόπος στην Ελλάδα: επιστρέφει στην παράδοση και τις ρίζες της και τις αμπαλάρει σ' ένα φεστιβάλ με σύγχρονο περιτύλιγμα

Συναυλίες, εκθέσεις τέχνης και φωτογραφίας, πολιτιστικά δρώμενα, ένα διεθνές συμπόσιο κεραμικής, εμπορικές εκθέσεις, όλα με άξονα το περίφημο φιστίκι Αιγίνης. Έχοντας κατοχυρώσει τις περγαμηνές ΠΟΠ (περιορισμένη ονομασία προέλευσης) το ταπεινό στην όψη αλλά ουδόλως στη γεύση φιστίκι αποκτά ξανά την πρωτοκαθεδρία του στο νησί που το γέννησε, την Αίγινα. Για τρίτη χρονιά φέτος στο νησί του Αργοσαρωνικού θα στηθεί μια γιορτή αφιερωμένη στον αγαπημένο ξηρό καρπό από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Παρότι είναι ακόμη νωρίς για το πλήρες πρόγραμμα αυτού του ιδιότυπου φεστιβάλ που στην ουσία του αφιερώνεται στη φύση και στο πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει τα αγαθά της προς εμπορικό, τουριστικό, πολιτιστικό όφελός του, οι δύο προηγούμενες διοργανώσεις προϊδεάζουν για μια πραγματική γιορτή.

Λέγεται πως στην Αίγινα η «επιστροφή στις ρίζες» είναι κάτι παραπάνω από απτή καθημερινότητα. Στα εστιατόρια θα βρεις πιάτα που σερβίρουν αναπάντεχους συνδυασμούς φιστικιού, στα ζαχαροπλαστεία θα γευτείς το φιστίκι σε όλες τις γλυκές εκδοχές του, στα έργα και στις ιδέες των ντόπιων καλλιτεχνών θα βρεις οπωσδήποτε μια κρυφή ή φανερή αναφορά στο δέντρο σήμα-κατατεθέν του νησιού. Το Fistiki Fest κατάφερε μάλιστα να τελεί υπό την αιγίδα του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ, γεγονός που του προσδίδει ακόμη περισσότερη σημασία αλλά και διεθνές γόητρο. Ο καρπός γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε οικονομικά, κοινωνικά και τουριστικά η Αίγινα γίνεται ένας πρώτης τάξεως λόγος για μια γιορτή και –γιατί όχι;- για έναν σαφή επαναπροσδιορισμό της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης, όχι βαρετά και στα λόγια αλλά με μια σύγχρονη, εύληπτη λογική.