Μήπως είδατε το φαροφύλακα;

Μήπως είδατε το φαροφύλακα;

Ένας φάρος του 1919 στο βορειοδυτικό τμήμα της Φολεγάνδρου είναι η ιδανική ευκαιρία για νησιώτικο sight-seeing και μια βουτιά στο ήρεμο και απάνεμο Λιβαδάκι (εμπρός καλά μου ποδια δηλαδή).

Το είπαμε. Στη Φολέγανδρο, στην περίπτωση που θέλεις να την εξερευνήσεις, θα περπατήσεις πολύ. Εναλλακτικά υπάρχει το καραβάκι που θα σε μεταφέρει στις παραλίες κυρία. Αν, ωστόσο, ξυπνήσει μέσα σου η περιηγήτρια, σημείωσε στη λίστα σου, στο Google Maps του smartphone σου, βάλε ένα memo στην πόρτα του ψυγείου έστω, για να επισκεφθείς το Φάρο της Ασπρόπουντας. Άλλωστε πόσους φάρους του 1919 νομίζεις ότι μπορείς να βρεις στα ελληνικά νησιά; Στο λέω εγώ, όχι πολλούς.

Ο συγκεκριμένος φάρος που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού, γύρω στα 20 λεπτά περπάτημα από την Άνω Μεριά, χτίστηκε στις αρχές του προγηούμενου αιώνα, βρίσκεται 58 μέτρα πάνω από τη θάλασσα ενώ το φως του είναι ορατό σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων -αν έχεις φίλους ιστιοπλόους να τους το πεις. Δεν είναι τόσο ρετρό ώστε να ανάβει ακόμη με φυτίλι –κάποτε συνέβαινε κι αυτό- αλλά χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο ηλιακή ενέργεια ήδη από το 1986. Αφού, λοιπόν, θα λιώσεις κάτω από το καυτό λιοπύρι για να φτάσεις ως εκεί και μετά τις –πιο παλιομοδίτικες, πιο old school, βρε αδελφέ, πεθαίνεις- φωτογραφίες που θα βγάλεις περιχαρής πέριξ του φάρου, θα ανταμειφθείς για τους κόπους σου με μια βουτιά στην ήρεμη παραλία Λιβαδάκι.

Προσοχή, προσοχή, έχε μαζί σου νερό, Evian, αντηλιακό κι όσα άλλα συμπαρομαρτούντα συνηθίζεις να έχεις μαζί σου στην παραλία. Η περιοχή είναι ακατοίκητη. Α, και για το γυρισμό, μπορείς πάντα να επιλέξεις το πλοιάριο, που θα σε μεταφέρει αβρόχοις ποσί πίσω στο λιμάνι της Φολεγάνδρου, τον Καραβοστάση. Ξεφύσημα ανακούφισης!