Τέλος τα ψάρια

Τέλος τα ψάρια

Αυτό θα λέμε πολύ σύντομα, αν συνεχιστεί η παράνομη αλιεία.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος μας ενημέρωσε λοιπόν πως σύντομα θα πούμε το ψάρι-ψαράκι, αφού η μείωση των αλιευμάτων στο Ανατολικό Αιγαίο έχει χτυπήσει κόκκινο.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο του 2011, τα πιο συνηθισμένα είδη ψαριών που αλιεύονται στην περιοχή έχουν πλέον μειωθεί κατά 60% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα εμπορικότερα είδη (σαργός, λυθρίνια, συναγρίδες κλπ) έχουν μειωθεί σε ποσοστό 88%. Συγκεκριμένα, ενώ κατά το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα αλιεύτηκαν 1.488 ψάρια, φέτος αλιεύτηκαν μόλις 175.

Ο λόγος για αυτή την άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, είναι οι παράνομες και καταστροφικές για το περιβάλλον αλιευτικές πρακτικές (βενζινότρατες, μηχανότρατες, γρι γρι, χρήση δυναμίτη αλλά και αυτοσχέδιας δυναμίτιδας από νιτρική αμμωνία και πετρέλαιο) , αλλά και η ανεξέλεγκτη αλιεία από τον οποιονδήποτε.

Το κράτος και οι «ελεγκτικοί μηχανισμοί του» (τους βάλαμε εντός εισαγωγικών γιατί υπάρχουν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο) λάμπει για άλλη μια φορά δια της απουσίας του, ενώ το νομικό πλαίσιο μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς απαρχαιωμένο.