Πλαστική σακούλα: πότε θα μας αδειάσει τη γωνιά

Πλαστική σακούλα: πότε θα μας αδειάσει τη γωνιά

Πολύς ντόρος, συζητήσεις, εκστρατείες και διαφημιστικές καμπάνιες γίνονται τα τελευταία χρόνια για να μειωθούν, ακόμα και να καταργηθούν οι πλαστικές σακούλες. Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά και γιατί;

Μα γιατί οι πλαστικές σακούλες αποτελούν τη μεγάλη πληγή του πλανήτη μας, επηρεάζοντας αρκετούς τομείς της ζωής του, καταστρέφοντας ό,τι βρουν μπροστά τους. Διαθέτουν το μεγάλο «προσόν» να μην είναι βιοδιασπώμενες, πράγμα που σημαίνει ότι για να διαλυθούν στο περιβάλλον, χρειάζονται γύρω στα 80 χρόνια, μετά το πέρας των οποίων συνεχίζουν να υπάρχουν ως μικροσκοπικά πλαστικά κομματάκια.

Φανταστείτε λοιπόν, πόσες πλαστικές σακούλες πετάτε εσείς οι ίδιοι στα σκουπίδια κάθε μέρα και πολλαπλασιάστε το επί όσα δισεκατομμύρια είναι οι άνθρωποι στη γη (εξαιρέστε τις πρωτόγονες φυλές) και τότε θα δείτε τι ακριβώς συμβαίνει όχι μόνο στις χωματερές, αλλά και οπουδήποτε μπορεί να καταλήξει μία πλαστική σακούλα.

Όχι μόνο μπλοκάρουν τις αποχετεύσεις προκαλώντας πλημμύρες, αλλά καταστρέφουν το τοπίο, αποτελώντας τις πλέον αντιαισθητικές παρεμβάσεις. Θυμηθείτε πόσες υπέροχες παραλίες έχετε δει με πράσινες, μπλε, άσπρες σακούλες να βρίσκονται μισοθαμμένες στην άμμο και πάρτε την απόφαση να μην ξαναπετάξετε πλαστικά στη φύση.