ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ;

ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ;

Όσες δεν γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στον ΧΥΤΑ και τον ΧΥΤΥ, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο κείμενο που ακολουθεί, καθώς αποτελεί ένα από τα πλέον φλέγοντα περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Πολύ βασικό είναι πως αυτό το Α και το Υ στο τέλος δεν είναι δύο απλά γράμματα, αλλά μια πελώρια διαφορά. Συγκεκριμένα, ΧΥΤΑ σημαίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ενώ ΧΥΤΥ σημαίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για μια χωματερή, σχετικά καλού επιπέδου. Και λέμε σχετικά, γιατί στη χώρα μας οι προϋποθέσεις που τίθενται σε θεωρητικό επίπεδο για τη λειτουργία ενός ΧΥΤΑ, όχι μόνο δεν εφαρμόζονται στο ακέραιο, αλλά μάλλον εφαρμόζονται στο ελάχιστο. Στη δεύτερη περίπτωση, τα σκουπίδια που καταλήγουν εκεί, έχουν πρώτα υποστεί μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Αρχικά, γίνεται διαλογή στην πηγή με τη γνωστή διαδικασία της ανακύκλωσης και στη συνέχεια ό,τι έχει μείνει συμπιέζεται ώστε να καταλαμβάνει μικρότερο όγκο. Ακολουθεί μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση σε Εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης και Επεξεργασίας, Κομποστοποίησης ή άλλης μορφής επεξεργασία όπως είναι η καύση ή πυρόλυση, ανάλογα με τα υλικά. Μετά από όλο αυτό, το Υπόλειμμα που προαναφέραμε καταλήγει στον ΧΥΤΥ προκειμένου να ταφεί.