Τα σκουπίδια δεν είναι καθόλου άχρηστα

Τα σκουπίδια δεν είναι καθόλου άχρηστα

Οξύμωρο; Και όμως στη Σουηδία οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας ξεπηδούν από παντού, ακόμα και από τον κάλαθο των αχρήστων.

Όσοι από εσάς έχουν δει το Back to the Future, σίγουρα θα θυμούνται τη θρυλική DeLorean, το αμάξι που ταξίδευε τους πρωταγωνιστές της ταινίας σε διάφορα σημεία του χρόνου, καταναλώνοντας σκουπίδια! Τότε, αυτό που όλοι είχαμε σκεφτεί ήταν «αδύνατον, αλλά πολύ ωραία ιδέα!».

Σήμερα, το αδύνατον έγινε δυνατόν, όχι βέβαια στη χώρα μας, αλλά στη Σουηδία, σε μία πόλη 80.000 κατοίκων που λέγεται Κρίστιανσταντ και αποτελεί την πατρίδα της βότκας Absolut. Οι κάτοικοί της αποφάσισαν να αποδεσμευτούν από την «τυραννία» του πετρελαίου και κατασκεύασαν ένα εργοστάσιο το οποίο επεξεργάζεται βιολογικά διάφορα είδη σκουπιδιών, παράγοντας τελικά μεθάνιο. Αυτό, χρησιμοποιείται με τη σειρά του για την παραγωγή ενέργειας την οποία οι κάτοικοι καταναλώνουν σε μορφή ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης, ακόμα και καυσίμου για τα αυτοκίνητα.

Είναι προφανές λοιπόν πως οι κάτοικοι της πόλης, όχι μόνο γλιτώνουν το τεράστιο κόστος του πετρελαίου και του ρεύματος, αλλά φροντίζουν ταυτόχρονα για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.