To φυσικό αέριο θα σώσει τον πλανήτη;

To φυσικό αέριο θα σώσει τον πλανήτη;

Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με φυσικό αέριο δεν θα βοηθήσει στις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές.

Μπορεί το φυσικό αέριο να μας παρουσιάστηκε ως ο «Μεσσίας» που θα σώσει τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου νέες έρευνες, όμως, έρχονται να ταράξουν τα νερά.

Σύμφωνα με αυτές αν αντικατασταθεί ο άνθρακας –οι ρύποι που παράγονται κατά την καύση του είναι οι κύριοι υπεύθυνοι των κλιματικών αλλαγών- κατά το ήμισυ με φυσικό αέριο, τότε η διαφορά στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα είναι πάρα πολύ μικρή και θα επέλθει μετά από πολλές δεκαετίες. Βλέπετε, με την καύση του άνθρακα εκτός από διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα εκλύονται και άλλες (π.χ. θειικά άλατα) ναι μεν βλαβερές ουσίες, που όμως άθελά τους παγώνουν τον πλανήτη καθώς ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.

Όσον αφόρα στο φυσικό αέριο, μπορεί η καύση του να εκλύει μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όμως παράγονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός αέριου εξίσου υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και αν και το μεθάνιο μπορεί να δεσμευθεί και να μην διαρρεύσει οι έρευνες προτείνουν πως καμία δραστική διαφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δε θα υπάρξει μέχρι το 2050 ακόμη και αν αντικατασταθεί μερικώς ο άνθρακάς με φυσικό αέριο.