Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τους μπλε κάδους

Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τους μπλε κάδους

Μπορεί να υπάρχουν σε δεκάδες σημεία της πόλης, ξέρετε όμως ποια είναι η ακριβής χρήση τους;

Για καιρό παραπονιόμασταν πως δεν έχουμε κάδους ανακύκλωσης στο κέντρο της πόλης και τις γειτονιές μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να γίνουμε οι ευαισθητοποιημένοι οικολόγοι πολίτες που θέλουμε. Οι μπλε κάδοι, λοιπόν, ήρθαν και μάλιστα κατά δεκάδες, και γέμισαν τις γωνιές της πόλης. Γιατί όμως παραμένουν μισοάδειοι, ενώ οι κανονικοί κάδοι εξακολουθούν να γεμίζουν μέχρι επάνω; Πολύ απλά, γιατί ενώ οι περισσότεροι θέλουμε να ασπαστούμε την οικολογία και την ανακύκλωση, κανείς δεν μας έχει μάθει με τους σωστούς τρόπους για να γίνει αυτό.

Παρακάτω ακολουθούν οι σωστοί τρόποι για να ανακυκλώνουμε σκουπίδια στους μπλε κάδους και μερικά εύκολα tips για να κάνουμε πράξη την επιθυμία μας για ένα καλύτερο περιβάλλον.

•Στους μπλε κάδους πετάμε: χαρτιά, αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες, γυάλινες συσκευασίες, πλαστικές συσκευασίες και αντικείμενα, τετραπάκ συσκευασίες, ξύλινες συσκευασίες cd και dvd.
•Πρέπει να καθαρίζετε όλες τις συσκευασίες πριν τις πετάξετε για να μην δημιουργείται εστία μικροβίων που θα αυξάνει το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και θα εκθέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους. Δεν χρειάζεται ολοκληρωτικό καθάρισμα, ένα απλό ξέπλυμα ή σκούπισμα φτάνει.
•Μην πετάτε δεμένες σακούλες μέσα στους μπλε κάδους, καθώς ο σωστός τρόπος είναι να πετάτε τα σκουπίδια χύμα μέσα τους. Αν ο κάδος είναι γεμάτος, αφήστε τη σακούλα ελαφρά δεμένη πάνω στον σωρό.
•Κάνετε σωστή διαλογή τον υλικών που πετάτε για να διευκολύνετε τη διαδικασία ανακύκλωσης. Αν κάποια συσκευασία αποτελείται από χαρτί και πλαστικό ενωμένα μεταξύ τους, καλό θα ήταν πρώτα να τα χωρίσετε και μετά να τα πετάξετε στον κάδο.
•Μην πετάτε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες γιατί η συλλογή γίνεται με το χέρι και μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά κάποιος εργαζόμενος.
•Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για να συμπιέσετε τα πλαστικά μπουκάλια νερού και οποιαδήποτε άλλη συσκευασία μπορεί να συμπιεστεί, ώστε να πιάνουν λιγότερο χώρο μέσα στον κάδο.
•Μην πετάτε στους μπλε κάδους χαρτιά μικρότερου του μεγέθους Α4, καθώς δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.