Killer Jeans: θα παίξετε με τη ζωή των εργατών για ένα φθαρμένο demin;

Killer Jeans: θα παίξετε με τη ζωή των εργατών για ένα φθαρμένο demin;

Πείτε όχι στις άθλιες συνθήκες εργασίας των βιοτεχνιών!

Το λεγόμενο "Distressed Denim" έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα στυλ στα jean μας εδώ και κάποια χρόνια με τις περισσότερες εταιρείες να τα λανσάρουν από σεζόν σε σεζόν σε διάφορες εκδοχές. Το φθαρμένο jean λοιπόν, όπως είναι ο όρος στα ελληνικά έχει φανατικούς υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου όμως ένα jean να πάρει αυτή τη "χρησιμοποιημένη" και ταλαιπωρημένη ροκ όψη που τόσο μας αρέσει πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της αμμοβολής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία γίνεται θέμα συζήτησης και απασχολεί τις οικολογικές οργανώσεις, αλλά οφείλουμε -μιας και το ζήτημα ξαναπήρε νομικές διαστάσεις- να το αναφέρουμε. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η αμμμοβολή είναι μία μέθοδος που βλάπτει σοβαρά την υγεία όσων εργάζονται στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες. Οι αναθυμιάσεις εκτός από το ότι μακροπρόθεσμα είναι καρκινογόνες, προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού που οδηγούν σε πνευμονικό οίδημα. Η ασθένεια ονομάζεται "σιλίκωση", και 1000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Τουρκία μόνο, ενώ άλλοι 5000 υποφέρουν.

Σε παγκόσμια κλίμακα πέρισυ οι θάνατοι ήταν περίπου 20.000, κάτι που έκανε πριν από αρκετούς μήνες την Donatella Versace να απαγορεύσει την αμμοβολή στον οίκο της, με τον Armani να ακολουθεί. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που διεκδικούν δικαστικά και δικαιωματικά την κατάργηση της διαδικασίας, εξαλείφοντας τους κινδύνους για την υγεία των εργατών. Αρκετά brands έπαψαν να κυκλοφορούν distressed jeans, υπάρχει ακόμη όμως μία αυτοκρατορία βιομηχανιών που πλουτίζει από την λατρεία του κοινού προς την συγκεκριμένη τάση.

Ας κινητοποιηθούμε λοιπόν, και ας απαιτήσουμε την αποζημίωση των οικογενειών και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργατών που ασθένησαν. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα πάντως είναι να δείξουμε πως ως καταναλωτές αντιτιθέμεθα σε τέτοιες μεθόδους, σταματώντας να τα αγοράζουμε. Όσο για το φθαρμένο jean; Ανακύκλωση και επανάχρηση girls! Mια βόλτα στις vintage αγορές θα μας υπέρ-ικανοποιήσει.

Μάθε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ.