Eπιστήμονες ανακάλυψαν μωβ κάβουρα

Γωγώ Φούντα
Eπιστήμονες ανακάλυψαν μωβ κάβουρα

Η φύση δε σταματά να μας εκπλήσσει...

Ίσως να έχετε ακούσει για τους μπλε αστακούς, αλλά σίγουρα ακούτε πρώτη φορά για τους μωβ κάβουρες! Τέσσερα νέα είδη των συγκεκριμένων οστρακοειδών ανακαλύφθηκαν σε νήσο των Φιλιππίνων σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Αν αναρωτιέστε γιατί μωβ, ο Dr. Hendrik Freitag σας έχει την απάντηση: « Είναι γνωστό ότι οι κάβουρες μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα. Παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο χρωματισμός να έχει σημαντική λειτουργία σε σχέση με την κοινωνική συμπεριφορά».

Τα συγκεκριμένα είδη ζουν σε ποτάμια και ρέματα ενώ ο βιότοπος των εν λόγω νήσων είναι από τους σημαντικότερους και πλουσιότερους παγκοσμίως. Μάλιστα δεν αποτελεί έκπληξη ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν μελετηθεί αν λάβει κανείς υπόψη του το μικροσκοπικό τους μέγεθος, περίπου 53 χιλιοστά πλάτος!

Όπως είναι φυσικό το ανθρώπινο χέρι έκανε και πάλι το θαύμα του και ο βιότοπος απειλείται, καθώς αποτελεί πόλο έλξης για τη βαριά βιομηχανία λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων του σε νικέλιο. Μάλιστα οι αγρότες της περιοχής από το Φεβρουάριο του 2011 έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατά των εξορύξεων, σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσουν τους θησαυρούς που κρύβει ο τόπος τους.