Ο γαλάζιος Δούναβης βάφτηκε κόκκινος

Ο γαλάζιος Δούναβης βάφτηκε κόκκινος

Και το δίλημμα θέσεις εργασίας ή υγεία δεν είναι και το πιο κομψό που μπορεί να θέσει κανείς στους κατοίκους της Ουγγαρίας. 

Δεν το βάζει κάτω η Greenpeace, η οποία είναι αποφασισμένη να επιβάλει την τάξη στο εργοστάσιο αλουμινίου που μολύνει την Ουγγαρία - και όχι μόνο.

Όσοι θυμάστε το περιστατικό με την τοξική κόκκινη λάσπη που διέρρευσε από εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία τον Οκτώβρη, σίγουρα θα θυμάστε και ότι έχασαν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, τεράστιες εκτάσεις μολύνθηκαν και ο Δούναβης γέμισε επικίνδυνα βαρέα μέταλλα. Υποτίθεται πως το εργοστάσιο θα συμμορφωνόταν και θα υιοθετούσε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, όμως η Greenpeace που παρακολουθεί τις συγκεκριμένες εξελίξεις, καταγγέλλει πως τα λύματά του συνεχίζουν να περιλαμβάνουν επικίνδυνα τοξικά χημικά που μολύνουν έναν κοντινό ποταμό.

Τον Ιανουάριο πήρε δείγματα από έξι διαφορετικά σημεία κατά μήκος του αγωγού του εργοστασίου, ο οποίος αδειάζει στον ποταμό Τόρνα και αυτός με τη σειρά του στον Δούναβη. Τα δείγματα αυτά έδειξαν πως η συγκέντρωση αρσενικού ανά λίτρο φτάνει τα 1.300 μικρογραμμάρια, με το όριο να είναι περίπου στα 100. Απ' ότι φαίνεται, μολονότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο όχι μόνο απειλεί άμεσα τις ζωές των κατοίκων της περιοχής αλλά και επιδρά καταστροφικά στο οικοσύστημα, παραμένει σε λειτουργία προκειμένου να διατηρηθούν οι 1.300 θέσεις εργασίας.