Αποκριάτικες ζεϊμπεκιές στη Σύρο

Αποκριάτικες ζεϊμπεκιές στη Σύρο

Οι Απόκριες στην Άνω Σύρο αποτελούν την καλύτερη αφορμή για ένα πελώριο ζεϊμπέκικο γλέντι.

Στην όμορφη Σύρο, και συγκεκριμένα στην Άνω Σύρο, αναβιώνει τα τελευταία χρόνια το έθιμο των «Ζεϊμπεκιών», ενός εντυπωσιακού πολεμικού χορού που όμως πίσω του κρύβει μια ολόκληρη ιστορία. Πάνω από το λιμάνι της Ερμούπολης παρουσιάζονται οργανωμένα πλέον τα «Ζεϊμπέκια», ένα έθιμο που απαιτεί αρκετούς πρωταγωνιστές και κομπάρσους για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία.

Στα πλαίσιά του αναπαρίσταται μια ερωτική ιστορία και πήρε το όνομά του από τους Ζεϊμπέκηδες, τους πολεμιστές της Μικράς Ασίας στους οποίους οφείλεται και η ονομασία του γνωστού μας ζεϊμπέκικου, ενός χορού που από τελετουργικός πολεμικός χορός, εξελίχθηκε στον αστικό ρεμπέτικο χορό που όλοι ξέρουμε. Τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος είναι ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος Καπετάνιος, η Αρχιχανούμισσα (η γυναίκα του πρώτου καπετάνιου) την οποία παίζει ένας άνδρας ντυμένος νύφη, ένας ή δύο Αράπηδες και ο Κυνηγός, η ασφάλεια του πρώτου Καπετάνιου.

Στην παράσταση συμμετέχουν και τα Ζεϊμπέκια, άνδρες με χορευτικές ικανότητες, αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται δεκτές και γυναίκες σε αυτόν τον παραδοσιακά ανδρικό ρόλο. Δεν θα σας πούμε ακριβώς ποια είναι η υπόθεση της παράστασης, θα σας προειδοποιήσουμε όμως πως μέχρι το τέλος της ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε έξαλλη κατάσταση, συμμετέχοντας σε αυτήν και καταλήγοντας να παίρνει μέρος σε ένα καταπληκτικό Συριανό πανηγύρι. Παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως είναι η τσαμπούνα και το ταμπούρλο συνοδεύουν το γλέντι και έξυπνες μεταμφιέσεις καλύπτουν τα χαρούμενα πρόσωπα των καρναβαλιστών. Μην το χάσετε.