Ο χαρτοπόλεμος είναι passé. Ζήτω ο αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι

Ο χαρτοπόλεμος είναι passé. Ζήτω ο αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι

Αν απ' τη ζωή σας λείπει το παιχνίδι, τότε φροντίστε την Καθαρά Δευτέρα να βρίσκεστε στο Γαλαξίδι για να βιώσετε ένα πρώτης τάξεως ξεσάλωμα.

Ανέκαθεν οι Γαλαξιδιώτες το διασκέδαζαν στις Απόκριες, με τρόπο που εντυπωσίαζε μονίμως τους επισκέπτες της περιοχής. Τα παλιά έθιμα έχουν εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία και πλέον το highlight του καρναβαλιού με πληθώρα επισκεπτών κάθε χρόνο, αποκλειστικά γι' αυτό το λόγο, είναι το λεγόμενο «αλευρομουτζούρωμα»! Όλοι φορούν παλιά ρούχα ή κουρέλια για να καλύψουν το σώμα τους, βάφουν το πρόσωπο με «φούμο», ανακατεύουν αλεύρι με... μπογιά και κρεμούν ένα κουδούνι στη ζώνη τους. Απαραίτητα συμπληρωματικά είναι ο χαρτοπόλεμος και τα μπουκάλια με μπογιά, γιατί αυτό που ακολουθεί είναι πραγματική μάχη.

Αφού κλείσουν τα μαγαζιά στο κέντρο του Γαλαξιδίου, το πλήθος συγκεντρώνεται, το σύνθημα ακούγεται και ένας απίστευτος πανζουρλισμός ξεκινάει. Ο καθένας είναι μόνος του, δεν υπάρχουν ομάδες και ο στόχος είναι ο ένας να μπογιατίσει τον άλλο όσο το δυνατόν περισσότερο. Βέβαια, με το αλεύρι και τον χαρτοπόλεμο τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα και... κολλώδη, αλλά και αυτό περιλαμβάνεται στους στόχους του ξέφρενου παιχνιδιού. Μαζί με τους ανθρώπους βέβαια, καλύπτονται από χρώματα και τα μαγαζιά, οι βάρκες και γενικότερα ό,τι βρίσκεται σε ακτίνα μερικών μέτρων από το σημείο της μάχης –που είναι το λιμάνι.

Με το τέλος του παιχνιδιού, αμέτρητοι πολύχρωμοι άνθρωποι βρίσκονται εξουθενωμένοι αλλά χαμογελαστοί σε κάθε σημείο του λιμανιού, κάποιοι από αυτούς, αρκετά τολμηροί ώστε να πηδήξουν στη θάλασσα για να ξεπλυθούν. Πιο μετά, έρχονται και οι μασκαράδες ντυμένοι με δέρματα, προβιές και κέρατα τράγου, για να θυμίσουν σε όλους τη Διονυσιακή προέλευση του εθίμου, στο τελευταίο πάρτυ πριν το τέλος της πιο παιχνιδιάρικης μέρας του χρόνου.