Παλαμήδι, το Αλκατράζ του Ναυπλίου

Παλαμήδι, το Αλκατράζ του Ναυπλίου

Το πολυτραγουδισμένο κι επιβλητικό κάστρο διαθέτει σκοτεινό παρελθόν αλλά και μαγική θέα .

 

Το μπαρόκ φρούριο χτίστηκε τις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα από τους ενετούς που ήταν μανούλες στην αρχιτεκτονική συγχρονισμένης οχύρωσης. Αποτελείται από οκτώ προμαχώνες που μετέπειτα έγιναν φυλακές, περιβόητες για τη σκληρότητα και τα βασανιστήρια τους.

Ο πιο γνωστός τους ένοικος ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που πιθανώς στριμώχτηκε μέσα στο μικροσκοπικό και σκοτεινό προμαχώνα Μιλτιάδη. Πολλοί τραγούδησαν τα blues εκεί μέσα και πολλοί αποχαιρέτησαν τον μάταιο τούτο κόσμο μέχρι και το 1920 που σταμάτησε να λειτουργεί ως φυλακή.

Το splatter συνεχίζεται λίγο έξω από το κάστρο, στο Αλωνάκι . Εκεί είχε χτιστεί η φοβερή και τρομερή καρμανιόλα που οι φανατικοί του CSI μπορούν σήμερα να θαυμάσουν στο εγκληματολογικό μουσείο Αθηνών.

Ο ψηλότερος και καλύτερα διατηρημένος προμαχώνας είναι αυτός του Αγίου Ανδρέα με το ομώνυμο εκκλησάκι και την εντυπωσιακότερη θέα με το Ναύπλιο πιάτο.

Το Παλαμήδι αρχικά επικοινωνούσε με την πόλη μέσω μυστικής γαλαρίας που στη θέση της σήμερα βρίσκονται τα 999 (ή μήπως είναι 857;) σκαλιά που ανακαινίσθηκαν την εποχή του Όθωνα. Εάν αρνείστε να αποχωριστείτε τα louboutin σας προκειμένου να τα ανεβείτε μπορείτε να πάτε με ένα ταξάκι από τον αυτοκινητόδρομο της δεξιάς πλευράς.