Ύδρα, η κοσμοπολίτικη

Ύδρα, η κοσμοπολίτικη

Ανοιξιάτικη απόδραση στο νησί του Αργοσαρωνικού που τα λεξικά οφείλουν να συμπεριλάβουν στις σελίδες τους ως συνώνυμο του λήμματος «ευζωία».

Αν ένα νησί στην Ελλάδα μπορεί να κομπάζει για την κατάκτηση της λέξης κοσμοπολιτισμός αυτό είναι, χωρίς την παραμικρή δεύτερη σκέψη, η Ύδρα. Χρόνια πριν το limit up της Μυκόνου στον υποθάλαμο των διεθνών jet-setters η Ύδρα είχε καταφέρει να καθιερωθεί ως η ήρεμη δύναμη, η γραφική, πλακόστρωτη, ήσυχη στην ατμόσφαιρα αλλά ανήσυχη στο πνεύμα δωρεάν διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αν για τους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς κοσμογονικά περίεργο είναι το γεγονός πως στην Ύδρα δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και οι μετακινήσεις γίνονται αποκλειστικά με γαϊδουράκια ή ταχύπλοα, φανταστείτε τι θα γινόταν αν επιχειρούσαν να βουτήξουν λίγο πιο βαθιά στην ιστορία του νησιού.

Από τον Μιαούλη και τον Κουντουριώτη που ανέδειξαν τη γενέτειρά τους σε ένα άσβεστο σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα με τη Σοφία Λόρεν να υποδύεται τη φτωχή Ελληνίδα σφουγγαρού στα ανοιχτά του νησιού για την ταινία «Το παιδί και το Δελφίνι», τον Λέοναρντ Κόεν που στα 26 του χρόνια γοητεύτηκε τόσο ώστε να αγοράσει με κεκτημένη ταχύτητα εφήβου ένα αρχοντικό στην Ύδρα, τον ελληνικό κινηματογράφο που σχεδόν οικειοποιήθηκε το φυσικό τοπίο του νησιού κι από εκεί στον Δημήτρη Αντωνίτση, την Πολίν Καρπίδα, τον Δάκη Ιωάννου που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύουν την Ύδρα σε θερινό λίκνο της σύγχρονης τέχνης, η διαδρομή μοιάζει σίγουρα μεγάλη αλλά όχι ασυνεχής.

Οι Υδραίοι σήμερα φέρουν ένα μυστηριώδες αμάλγαμα υπερηφάνειας και ταπεινότητας (απότοκο της ευγενικής φύσης) και αποδεικνύονται άξιοι συνεχιστές μιας προγονικής παράδοσης που κατάφερνε να υιοθετεί την καινοτομία χωρίς ποτέ να αλλοιώσει το χαρακτήρα του νησιού. Μόλις 1,5 ώρα με το δελφίνι από το λιμάνι του Πειραιά η Ύδρα μοιάζει με έναν τόπο ιδανικό για μια ανοιξιάτικη απόδραση που θες δε θες θα σε (αυτο)ψυχαναλύσει.

Από το σήμα-κατατεθέν, το λιμάνι του νησιού, που καμιά καρτ-ποστάλ δεν μπορεί να αποτυπώσει όπως του πρέπει μέχρι τα υπέροχα αρχοντικά-ξενοδοχεία (η Ύδρα διαθέτει μαζεμένους μικρούς ξενώνες και μπουτίκ ξενοδοχεία που πολλές πόλεις της Ελλάδας θα φθονούσαν), το Ιστορικό Μουσείο, το Αρχοντικό του Τομπάζη που στεγάζει το παράρτημα της Σχολής Καλλών Τεχνών, τα art-shops, τις μικρές μπουτίκ που συναγωνίζονται στα ίσια εκείνες του κέντρου των Αθηνών, τα μπαρ που η μουσική τολμά να παίζει ακόμη χαμηλά, η αρχόντισσα, όπως την αποκαλούν, του Αργοσαρωνικού μοιάζει με το ιδανικό σκηνικό για ένα μεγαλοπρεπές ανοιξιάτικο restart.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Bratsera Hotel
Λιμάνι Ύδρας, 22980 53971, www.bratserahotel.com
Το παλιό εργοστάσιο σφουγγαριών μετατράπηκε στο πιο κλασικό ξενοδοχείο για διαμονή στην Ύδρα. Αν μείνετε έστω και μια φορά στη ζωή σας, θα μάθετε τους λόγους που όλοι επιστρέφουν εκεί.

bratsera



Hydroussa Hotel
Πλ. Βότση, 22980 53580, www.hydroussa-hydra.gr
Οι αθεράπευτα σινεφίλ ή ρετρολάγνοι θα εκτιμήσουν δεόντως πως εδώ κατέλυσαν η Σοφία Λόρεν και η Έλλη Λαμπέτη στη διάρκεια των γυρισμάτων των ταινιών «Το παιδί και το δελφίνι» και «Το κορίτσι με τα μαύρα» αντίστοιχα ενώ οι εμμονικά ρομαντικοί θα βρουν την επί γης Εδέμ στον ολάνθιστο κήπο του ξενοδοχείου.

hydroussa



Hotel Miranda
Λιμάνι Ύδρας, 22980 52230, www.hydra.com.gr/miranda
Χτισμένο το 1810, το συγκεκριμένο αρχοντικό αποτελεί έναν αδιάψευστο μάρτυρα της σπουδαίας ιστορίας του νησιού. Τα δεκατέσσερα δωμάτιά του σφύζουν από αντίκες, έργα τέχνης και μνήμες από την παραδοσιακή φιλοξενία σημαντικών προσωπικοτήτων που το έχουν κατά καιρούς επιλέξει για τη διαμονή τους.

miranda



Hydra Hotel
Π. Βούλγαρη 8, 22980 53420, www.hydra-hotel.gr
Οκτώ δωμάτια μακριά από τα μάτια του κόσμου, για την ακρίβεια λίγο πιο έξω από το πολύβουο λιμάνι. Αν είστε λάτρεις του τριπτύχου «θέα, θέα, θέα», μόλις βρήκατε το αγχολυτικό σας.

hydrahotel



FOOD & DRINK
The Pirate Bar
Λιμάνι Ύδρας, 22980 52711, www.pirate.gr
Ο κατά κόσμον Πειρατής είναι ο αδιαφιλονήκητος θυρεός του νησιού που κρύβει στα σπλάχνα του ιστορίες και αξημέρωτες νύχτες 35 πια χρόνων.

pirate


Sunset
22980 52067, www.sunsethydra.com
Οι απόψεις για το αν θα καταφέρετε να απολαύσετε περισσότερο το ψάρι σας ή την αφόρητη ρομαντζάδα στη θέα του ηλιοβασιλέματος διίστανται. Όπως και να 'χει, το συγκεκριμένο εστιατόριο προσφέρει τη Μεσόγειο στο πιάτο –κυριολεκτικά και μεταφορικά.

sunset



Και Κρεμμύδι
Αν. Παπανδρέου, 22980
Σκληροπυρηνικό σουβλάκι με πολίτικη προίκα και hipster προεκτάσεις.

Veranda
Λιμάνι Ύδρας, 22980 52259, www.hydra.com.gr/veranda-restaurant
Σταθερός υπασπιστής του βαρύτιμου δίπτυχου «ψάρι-θέα». Λένε πως διαθέτει μια από τις πιο ατμοσφαιρικές ταράτσες του νησιού.

veranda



Isalos
Λιμάνι Ύδρας, 22980. www.isalos.com
All day café που όσο βραδιάζει μετατρέπεται σε πρώτης τάξεως μπαρ με μουσικές που ρέπουν στην οικουμενικότητα (βλ. έθνικ).

isalos



Caprice
Λιμάνι Ύδρας, 22980 52454
Εδώ και δεκαεπτά χρόνια ξέρουν να σερβίρουν λεπτοκαμωμένη πίτσα και φρέσκια πάστα κάτω από τις βουκαμβήλιες. Στα συν το χορταστικό πρωινό (άλλωστε είναι γνωστό πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται).

Ανεμώνη
22980 53565
Λέγεται πως πολλοί επισκέπτες της Ύδρας το πρώτο πράγμα που θέλουν να κάνουν με το που πατούν το πόδι τους στο πλακόστρωτο είναι να σβήσουν τη δίψα τους με τη γρανίτα φράουλα του εν λόγω ζαχαροπλαστείου.

Amalour
Οδός Τομπάζη, 22980 29680, www.amalour.com
Όπως θα λέγαμε «daiquiri και συμπάθεια» σε mulit-ethnic, πολύχρωμο σκηνικό.

amalour



SHOPPING
Spoiled
Οδός Τομπάζη, 22980 52363, www.spoiled-shop.gr
Κοσμογυρισμένη μπουτίκ αξιώσεων που θα μπορούσε να βρίσκεται στην οδό Σκουφά του Κολωνακίου, είναι όμως στην Ύδρα και είναι υπέροχη. Ποιος είπε ότι τα shopping hot spots έχουν μόνο αστυφιλικές τάσεις;

Έλενα Βότση
Λιμάνι Ύδρας, 22980 52637, www.elenavotsi.com
Γέννημα θρέμμα του νησιού η σχεδιάστρια κοσμημάτων με τη διεθνή ακτινοβολία (και την προϋπηρεσία στην Gucci) κατάφερε να δημιουργήσει ένα κατάστημα που συγκαταλέται πια στα εκ των ων ουκ άνευ για ντόπιους και επισκέπτες.

votsi



Speak Out
Λιμάνι Ύδρας, 22980 52099, http://speakouthydra.blogspot.com
Κοσμήματα, αξεσουάρ και αντικείμενα τέχνης από Έλληνες αλλά και διεθνείς designers, για να γιατρέψετε όχι μόνο την ψυχή σας (αυτό το κάνει η Ύδρα) αλλά και το στιλ σας (το αναλαμβάνει η ιδιοκτήτρια Χριστίνα Σταματάκου).

speakout



Ζαχαροπλαστείο Τσαγκάρη
Λιμάνι Ύδρας, 22980 52314
Μα πού πάτε; Θα φύγετε από την Ύδρα και δε θα πάρετε μαζί σας δυο-τρία κουτάκια αμυγδαλωτά (εδώ τα λένε απλώς υδραΐικα) με ιστορία 80 ετών για το δρόμο; Σας, παρακαλώ, δε θα 'θελα τέτοιες αβλεψίες.

tsaggaris



Φαρμακείο Ραφαλιά
www.hydra.com.gr/rafalias
Αχρειάστο να είναι, ωστόσο το εν λόγω φαρμακείο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωντανής ιστορίας του νησιού –το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Ραφαλιά μετρά κοντά στα 400 χρόνια. Μπείτε –έστω για να πάρετε ασπιρίνες- απλώς και μόνο για να δείτε πώς ένα φαρμακείο του 1890 μπορούσε να είναι φτυστό με γαλλικό, ακριβοθώρητο αρωματοπωλείο.

rafalias