24 εύκολες συμβουλές οικολογίας που έχεις ξεχάσει!

24 εύκολες συμβουλές οικολογίας που έχεις ξεχάσει!

Ναι, μπορείς κι εσύ.

1. Μάζεψε οτιδήποτε -άχρηστο για εσένα -που είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και χαρτί και πέταξέ το στους αντίστοιχους κλάδους ανακύκλωσης.
2. Μην αφήνεις ανοιχτές τις ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. τηλεόραση, Η/Υ, στερεοφωνικό), ούτε στο stand by-παρά μόνο όταν τις χρησιμοποιείς. Καλό είναι να μην ξεχνάς και τους φορτιστές στην πρίζα.
4. Αντί να "φουλάρεις" το κλιματιστικό, προτίμησε ανεμιστήρες το καλοκαίρι και θερμάστρες το χειμώνα. Καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια.
5. Όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου, ξυρίζεις τα πόδια σου ή πλένεις τα πιάτα να κλείνεις τη βρύση. Κουραστικό μεν, απίστευτα οικολογικό δε.
6 Απόφυγε τα πράγματα που δημιουργούν "τζάμπα" σκουπίδια, όπως τα πανάκια μιας χρήσης για να ξεσκονίζεις ή να σφουγγαρίζεις.
7. Οργάνωσε τα πλυντήριά σου και μη βάζεις περισσότερα από τρία την εβδομάδα. Προτίμησε να πλένεις στους 40ο C και όχι να βράζεις τα ρούχα στους 90 ο C .
8. Όλοι ξεχνάμε κάποιες φορές αναμμένο το θερμοσίφωνα. Ωστόσο, πρέπει να πειθαρχήσουμε και κυρίως να μην ξοδεύουμε όλο το ζεστό νερό, για να προλαβαίνει να κάνει μπάνιο όλη η οικογένεια.
9. Αν είσαι από αυτούς που σνομπάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς άρχισε να τα χρησιμοποιείς. Μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου με λιγότερο άγχος, απ' ό,τι αν οδηγούσες μποτιλιαρισμένη στην κίνηση. Άσε που προλαβαίνεις να χαζέψεις το αγαπημένο σου free press ή να διαβάσεις ένα βιβλίο.
10. Αν πρόκειται να πετάξεις ογκώδη αντικείμενα στα σκουπίδια, ειδοποίησε την ειδική υπηρεσία του δήμου σου να έρθει να τα μαζέψει.
11. Μην ανοιγοκλείνεις τις ηλεκτρικές συσκευές και τους διακόπτες, γιατί καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια.
12. Αν ανάψεις τελικά το κλιματιστικό ή το καλοριφέρ, φρόντισε να κλείσεις τα παράθυρα και τις πόρτες των δωματίων, για να δροσίσει ή να ζεστάνει αντίστοιχα ο χώρος πιο γρήγορα και να διατηρήσει τη θερμοκρασία. Έτσι, δε θα χρειαστεί να το ξανανάψεις.
13. Αντικατέστησε όσες περισσότερες λάμπες του σπιτιού σου μπορείς με λάμπες φθορίου, γιατί εξοικονομούν ενέργεια.
14. Αν αγοράσεις καινούριο αυτοκίνητο προτίμησε ένα υβριδικό.
15. Κάνε οικονομία με τις εκτυπώσεις σου.
16 Προτίμησε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και κατάργησε τις συμβατικές.
17 Τα παλιά κινητά και τις μπαταρίες μπορείς πλέον να τα αφήνεις στις μεγάλες αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας ή ηλεκτρονικών ειδών όπου υπάρχει ειδικός κάδος ανακύκλωσης.
18 Γέμισε το μπαλκόνι σου με φυτά που δημιουργεί ένα φυσικό κλιματιστικό και έντονη αίσθηση δροσιάς.
19. Πότιζε τα λουλούδια σου με ποτιστήρι και όχι τόσο συχνά με το λάστιχο, για να μην υπερκαταναλώνεις νερό.
20. Αν γράφεις και στις δύο πλευρές του φύλλου, περιορίζεις απίστευτα την κατανάλωση χαρτιού.
21. Σβήσε τα φώτα όταν φεύγεις από το σπίτι.
22. Όταν κάνεις ντους, αν δεν γεμίζεις τη μπανιέρα σου, εξοικονομείς εκατό λίτρα νερού.
23 Πολλές μεγάλες εταιρείες υποστηρίζουν τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, ή τα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αγοράζοντας τα προϊόντα τους ένα μέρος των εσόδων πηγαίνει στο σκοπό αυτό.
24. Προτίμησε ρούχα από φυσικά υλικά και όχι συνθετικά. Κάνουν 500 χρόνια να διαλυθούν.(Αν δεν προλάβει να στα σκίσει ο Γιώργος στο σεξ!)