Τι είναι το zombie scrolling syndrome και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά σου;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Τι είναι το zombie scrolling syndrome και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά σου;

Γιατί ταυτίζεται με τον εθισμό στο αλκοόλ και τις απαγορευμένες ουσίες;

Μια νέα δεκαετία έχει ξεκινήσει στις ζωές μας, και αυτά τα 12 προηγούμενα χρόνια που πέρασαν, από το 2008 κι έπειτα, τα social media έπαιξαν –και παίζουν- πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Έχουν γίνει πλέον επέκταση του χεριού μας, και δεν υπάρχει στιγμή της ημέρας, που να μη στεκόμαστε με το κινητό στα χέρια και να μη σκρολάρουμε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Αυτό λοιπόν το ατελείωτο scroll έχει όνομα και λέγεται zombie scrolling syndrome. Και θα αναρωτηθείς, γιατί zombie; Και θα σου απαντήσουμε πως ονομάστηκε έτσι γιατί καθημερινά περπατάμε στους δρόμους με το κινητό στο χέρι κολλημένοι στην οθόνη, χωρίς καν να σηκώνουμε το βλέμμα μας από εκεί, ακριβώς όπως πάνε τα zombie στις ταινίες. Ο συγκεκριμένος όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2016 και ουσιαστικά αποτελεί μια εφεύρεση της γνωστής εταιρείας ασφάλειας λογισμικού McAfee.

«Ήταν ξεκάθαρα θέμα προσαρμογής το να γίνουμε περισσότερο δεκτικοί στα κοινωνικά ερεθίσματα», ισχυρίζεται η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Patricia Greenfield. «Αλλά κανείς δεν περίμενε ότι εξέλιξη θα σήμαινε επίσης και τα κοινωνικά ερεθίσματα που δεχόμαστε από ανθρώπους που δεν ξέρουμε καθόλου».



Όπως αναφέρει το περιοδικό Wired,κάθε φορά που παίρνουμε likes και γενικότερα θετικό feedback στα social media, απελευθερώνεται ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που δρα ως νευροδιαβιβαστής και συνδέεται με το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιείται επίσης και για όσους είναι εθισμένοι στο αλκοόλ και τις απαγορευμένες ουσίες, πράγμα που οδηγεί αρκετούς στο να υποστηρίζουν ότι ο εθισμός στα social media είναι ανάλογος με τους παραπάνω.

Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να ξεκολλήσεις και να αποβάλεις το σύνδρομο αυτό από πάνω σου; Ίσως οι ζωές μας να ήταν πολύ καλύτερες, εάν τα social media δεν είχαν εξελιχθεί τόσο.



Με πληροφορίες από το περιοδικό Wired.