Απαθανάτισε τη μαγεία των Χριστουγέννων με μια Polaroid!

Απαθανάτισε τη μαγεία των Χριστουγέννων με μια Polaroid!

Τα Χριστούγεννα είναι γεμάτα μοναδικές στιγμές, και οι φωτογραφικές μηχανές Polaroid είναι φτιαγμένες για να αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο τις στιγμές σας. Οπότε, υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από Χριστούγεννα και Polaroid;

Υπάρχει κάτι ξεχωριστό στα Χριστούγεννα, από τον πολύχρωμο φωτισμό και το περίφημο έλατο έως τα σκουφάκια του Άγιου Βασίλη και τις κάλτσες με τα δώρα, που κάνει τον οποιονδήποτε να θέλει να κρατήσει τις όμορφες για πάντα σαν ανάμνηση.

Ακριβώς εκεί, υπάρχει θέση για μια Polaroid. Οι κλασικές, αναλογικού τύπου φωτογραφικές μηχανές της εταιρείας είναι ιδανικές για τέτοιες καταστάσεις, καθώς απαθανατίζουν τη στιγμή... στη στιγμή και παραμένουν η ρομαντική επιλογή της φωτογραφίας δεκαετίες μετά την εμφάνισή τους. Οι λόγοι για αυτό είναι διάφοροι αλλά όχι ιδιαίτερα περίπλοκοι.

Η αξεπέραστη γοητεία του φιλμ

Με την έλευση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, μπορεί να είδαμε απίστευτη αύξηση σε ποιότητα εικόνας από κάθε άποψη όμως κόστισε το φιλμ. Αυτή η αίσθηση που έχει το χειροπιαστό αποτέλεσμα όμως, είναι αξεπέραστη. Η αίσθηση του να κρατάς στα χέρια σου τη φωτογραφία που είχες στο μυαλό σου και κατάφερες να απαθανατίσεις, για να τη στολίσεις οπουδήποτε θέλεις ή να τη βάλεις στο πορτοφόλι σου.

Πιστή στην φωτογράφιση με αναλογικές μηχανές και τη χρήση φιλμ εδώ και δεκαετίες, η παράδοση δεν άλλαξε. Η εταιρεία συνεχίζει να κατασκευάζει ποιοτικές αναλογικές φωτογραφικές μηχανές δεκαετίες μετά την πρώτη Polaroid, η οποία έγινε ανάρπαστη και ενέπνευσε γενιές και γενιές να ασχοληθούν με το «άθλημα». Φυσικά, η εταιρεία δεν... ξεχνά τις ρίζες της και τα τρέχοντα μοντέλα Polaroid θυμίζουν την διασημότερη φωτογραφική μηχανή της εταιρείας, την Polaroid OneStep. Ο κλασικός σχεδιασμός με την έξοδο της φωτογραφίας κάτω από τον φακό και η λωρίδα χρωμάτων του ουράνιου τόξου που ενώνει τα δύο, είναι και πάλι εδώ.

polaroid

Παρότι θυμίζει πολύ τα πρώτα βήματα της εταιρείας, μη σας ξεγελά ο vintage σχεδιασμός της κάμερας. Διαθέτει σύγχρονες τεχνολογίες σε πολλαπλά σημεία, ώστε να προσφέρει μεν την αυθεντική εμπειρία της αναλογικής φωτογραφίας όμως με κάποιες μοντέρνες πινελιές που κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη. Από τη συμπερίληψη φλας έως το auto focus, υπάρχουν πολλά που θα βοηθήσουν τον ερασιτέχνη φωτογράφο και θα επιτρέψουν στον πιο έμπειρο να... μεγαλουργήσει, με τεχνικές που απαιτούν μια αναλογική φωτογραφική μηχανή.

Αυτή η ελευθερία δίνεται και στην επιλογή του φιλμ που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς υπάρχουν επιλογές όπως «παραδοσιακό» έγχρωμο αλλά και ασπρόμαυρο, για να δώσει κάποιος αυτή την έξτρα νότα δημιουργικότητας στη φωτογραφία του. Όμορφος ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, σίγουρα, όμως με μια μεγάλη δόση φαντασίας τα αποτελέσματα μιας εμπνευσμένης ασπρόμαυρης φωτογραφίας μπορεί να είναι εξαιρετικά. Εξάλλου, η αλλαγή φιλμ είναι πανεύκολη υπόθεση – το κουτί που περιλαμβάνει το χαρτί τοποθετείται στην ειδική θύρα και... αυτό ήταν! Στόχευσε, πάρε βαθιά ανάσα και πάτησε το κουμπί για να απαθανατίσεις τη στιγμή.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η Polaroid είναι vintage σε εμφάνιση, αίσθηση και αποτέλεσμα λοιπόν – με την θετική πλευρά όλων των παραπάνω. Εμβληματική, διαχρονική και άμεσα αναγνωρίσιμη από μικρούς και μεγάλους, οι Polaroid αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου και με την τάση των τελευταίων ετών να είναι η... επιστροφή στο πρόσφατο παρελθόν, ίσως είναι πιο σύγχρονες από ποτέ.

pote

Επιπλέον, με τα smartphones και τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές να έχουν μπει λίγο-πολύ στη ζωή όλων, οι αναλογικές στιγμιαίες φωτογραφικές μηχανές είναι για τους «ρομαντικούς» που απολαμβάνουν τη διαδικασία – την παρακολούθηση μέσα από το σκόπευτρο, το πάτημα του πλήκτρου, ο ήχος του φλας και η διαδικασία εκτύπωσης αλλά και η αναμονή μέχρι την εμφάνιση της φωτογραφίας. Είναι σχεδόν... τελετή για κάθε λάτρη της φωτογραφίας και, με την επάνοδο των αναλογικών μηχανών, είναι η καλύτερη εποχή για να ασχοληθεί κανείς με αυτές.

Μια φωτογραφική μηχανή για όλη την οικογένεια

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις γιορτές που συνήθως περνά κάποιος με την οικογένειά του. Οι στιγμές αυτές είναι ανεκτίμητες και μια φωτογραφία μπορεί να ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις πολλά χρόνια μετά. Πόσες φορές χαμογελάει κανείς όταν ξεφυλλίζει ένα άλμπουμ φωτογραφιών, επειδή «ταξιδεύει» πίσω στο χρόνο; Αυτή είναι η μαγεία μιας φωτογραφίας.

Σε μια τέτοια οικογενειακή συνάντηση λοιπόν, μικροί και μεγάλοι μπορούν να γεμίσουν το δικό τους άλμπουν με αναμνήσεις. Η κάθε Polaroid είναι χαρακτηριστικά εύκολη στη χρήση, σε σημείο που και ένα παιδί μπορεί να την χρησιμοποιήσει ακόμη και χωρίς οδηγίες, διαισθητικά. Είναι η ιδανική ευκαιρία να «μυηθεί» στην τέχνη της φωτογραφίας και να μάθει να ψάχνει τα πάντα γύρω του, για να στήσει το κατάλληλο σκηνικό. Θα ψάχνει το επόμενο θέμα να φωτογραφίσει, θα τακτοποιήσει τον χώρο, θα κοιτάζει γύρω του και θα οραματίζεται την τέλεια φωτογραφία. Ο συνδυασμός της παιδικής φαντασίας με μια φωτογραφική είναι συνταγή για απίθανα αποτελέσματα και ένας άκρως δημιουργικός τρόπος να περνάει την ώρα του ένα παιδί.

polaroooid

Φυσικά, μεγαλύτερα σε ηλικία ή πιο έμπειρα άτομα που γνωρίζουν τις πλήρεις λειτουργίες της Polaroid μπορούν να παράξουν μαγικές φωτογραφίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Polaroid Now, το νεότερο μοντέλο στην οικογένεια αναλογικών φωτογραφικών μηχανών της εταιρείας. Η λειτουργία “Double Exposure” επιτρέπει στον χρήστη να τραβήξει δύο φωτογραφίες με ελάχιστο χρονικό διάστημα μεταξύ τους, με σκοπό να αποτυπωθούν σε ένα φύλλο συνδυαστικά. Τα αποτελέσματα συχνά αφήνουν άφωνο τόσο όσους δουν τη φωτογραφία όσο και τον ίδιο τον φωτογράφο. Ένα σύνηθες παράδειγμα είναι η φωτογραφία πορτραίτου ενός ατόμου ή ζώου που σε κάθε μία από τις δύο φάσεις φωτογράφισης έχει άλλη πόζα όμως σταθερή θέση, με το απόκοσμο αποτέλεσμα να τραβάει τα βλέμματα.

Κι εφόσον θα έχετε μαζευτεί, γιατί όχι και σε μια οικογενειακή selfie; Οι Polaroid το κάνουν εύκολο καθώς πολλά μοντέλα διαθέτουν χρονοδιακόπτη ώστε αφότου στήσεις τη μηχανή και ορίσεις το κάδρο, έχεις κάποια δευτερόλεπτα για να μπεις κι εσύ στο πλάνο. Με επίπεδο σχεδιασμό στο κάτω μέρος τους, δε χρειάζονται καν ειδικό εξοπλισμό για να τοποθετηθούν πέρα από μια επίπεδη επιφάνεια και... λίγη φαντασία. Βέβαια, οι Polaroid έχουν εκσυγχρονιστεί και στο κομμάτι της αυτονομίας, καθώς είναι εξοπλισμένες με επαναφορτιζόμενη μπαταρία οπότε ακόμη κι αν δεν σταματήσεις να τραβάς φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του τραπεζιού, ένας φορτιστής USB υπάρχει πλέον σε κάθε σπίτι, οπότε το έργο σου θα συνεχιστεί σχεδόν αδιάκοπα.

Είναι, τότε, φέτος η χρονιά που θα σε βρει με μια Polaroid στο χέρι δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, καδράροντας την οικογένεια; Πιθανότατα, καθώς οι Polaroid δεν είναι απλώς φωτογραφικές μηχανές αλλά ο τρόπος να δεις τα πάντα γύρω σου με άλλο μάτι. Από τον φωτισμό του χώρου έως τα αντικείμενα που γεμίζουν «θόρυβο» ένα κατά τα άλλα εκπληκτικό πλάνο, η Polaroid είναι το «κλειδί» για τη δημιουργικότητα του καθενός. Είναι το δώρο που θα κάνει το παιδί να εξερευνεί για την επόμενη δημιουργία του, τον ενήλικα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και τον γονέα να «αιχμαλωτίσει» τις χαρούμενες στιγμές των φετινών Χριστουγέννων.