Ένα κείμενο για εσένα που σε κάθε οικογενειακό τραπέζι είσαι με το κινητό στο χέρι

Ένα κείμενο για εσένα που σε κάθε οικογενειακό τραπέζι είσαι με το κινητό στο χέρι

Η φετινή Κυριακή του Πάσχα με βρήκε σε ένα κτήμα κάπου στην ελληνική επαρχία.

Εκεί, σε μία αυλή περιτριγυρισμένη από πορτοκαλιές, παπαρούνες και μαργαρίτες, με τον ανοιξιάτικο ήλιο να με «λούζει» και τους ανθρώπους που αγαπώ περισσότερο στον κόσμο, δηλαδή την οικογένειά μου, γύρω μου, ήμουν έτοιμη να απολαύσω στο έπακρο αυτές τις στιγμές, που τόσο πολύ μου είχαν λείψει.

Λίγο μετά το πρώτο, καθιερωμένο τσούγκρισμα της μπύρας, ωστόσο, και ενώ όλοι γύρω μου γελούσαν, συνομιλούσαν και απολάμβαναν αυτό το οικογενειακό, γαστρονομικό ραντεβού στη φύση, συνειδητοποίησα πως δεν ήμουν πραγματικά εκεί μαζί τους. Αντιθέτως, την ώρα που εκείνοι απολάμβαναν τις στιγμές τους, εγώ είχα «ταξιδέψει» μέχρι το Χόλιγουντ, ως το ατελιέ του αγαπημένου μου σχεδιαστή, στην κουζίνα μιας γνωστής food blogger και σχεδόν σε κάθε νησί των Κυκλάδων, με τη «βοήθεια» του διαδικτύου και με βασικά «οχήματα» τα post και τα stories των φίλων μου.

«Θα ήθελες να το αφήσεις λιγάκι από τα χέρια σου;», ήταν η ερώτηση της μητέρας μου, που με επανάφερε στην πραγματικότητα, αφού για αρκετή ώρα κατά τη διάρκεια του οικογενειακού τραπεζιού, ήμουν με το κινητό στο χέρι -και αν έχεις δει και εσύ τη νέα διαφήμιση της μπύρας ΑΛΦΑ -που ειλικρινά με έκανε να αναθεωρήσω τη σχέση μου με το κινητό μου- με το ζευγάρι που βγαίνει ραντεβού και καταλήγει να απομακρύνεται περισσότερο, μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ!

Eikona9.jpg

Όταν το phubbing μπαίνει ανάμεσα σε εσένα και τους αγαπημένους σου

Σε εκείνη την οικογενειακή συνάντηση, λοιπόν, δεν γέλασα πολύ, δεν επικοινώνησα ουσιαστικά και κυρίως, ήταν σαν να ήμουν «αλλού» για μία ακόμη φορά. Και αυτό που αναλογίστηκα ήταν πως σχεδόν σε κάθε συνάντηση με την οικογένειά μου τα τελευταία χρόνια, εγώ χανόμουν στον κόσμο του διαδικτύου, χάνοντας τις στιγμές μου με τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Από τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια, μέχρι τις καθιερωμένες επισκέψεις των θείων που είχα να δω καιρό και φυσικά, τα βράδια και τα απογεύματα που είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί στο σπίτι. Ακόμη και την ώρα που γευματίζαμε μαζί ή παρακολουθούσαμε μία ταινία, κάθε πέντε λεπτά άνοιγα την οθόνη του κινητού μου για να σκρολάρω στα social media. Ήταν κάτι σαν ένα είδος εθισμού, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ψηφιακός και για την ακρίβεια, είχε και όνομα.

Ο λόγος, βέβαια, για το phubbing, ένα φαινόμενο της εποχής μας, που πιθανότατα κάνεις και εσύ συχνά, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι. Σκέψου απλώς ότι το phubbing προκύπτει από τη συνένωση των λέξεων phone και snubbing και αφορά στη συνήθεια-μάστιγα της εποχής μας να αγνοούμε κάποιον ή κάτι, για να δούμε το κινητό μας. Και το phubbing είχε σίγουρα μπει ανάμεσα σε εμένα και την οικογένειά μου, κάτι που σήμαινε -φυσικά- ότι η σχέση μου με το κινητό μου, δεν ήταν τόσο υγιής, όσο πίστευα.

Eikona10.jpg

Κι όμως, το 78% των Ελλήνων ασχολείται με το κινητό, όταν βρίσκεται με την οικογένεια

Εκτός από το βίντεο της νέας ταινίας της μπύρας ΑΛΦΑ με το πολύ εύστοχο μήνυμα «Όταν είμαστε μαζί, ας είμαστε πραγματικά μαζί», λοιπόν, άρχισα να προβληματίζομαι για τη σχέση που είχα αποκτήσει με το κινητό μου και λόγω μιας έρευνας που είχα την ευκαιρία να δω σχετικά με το phubbing στην Ελλάδα. Και τα όσα διάβασα σίγουρα σε ενδιαφέρουν.

Αλήθεια, εσύ ήξερες πως το 78% των Ελλήνων ασχολείται με το κινητό, όταν βρίσκεται με την οικογένειά του; Άραγε γνώριζες ότι το 87% των ερωτηθέντων της έρευνας ανέφερε πως έχει ιδιαίτερα στενή σχέση με το κινητό του ή ότι ο ημερήσιος χρόνος χρήσης κινητού αγγίζει τις 4,8 ώρες; Τι θα έλεγες αν μάθαινες, επίσης, ότι το 94% των ερωτηθέντων έχει το κινητό στο χέρι ή κοντά του εντός σπιτιού και το 84% ασχολείται με το smartphone, όταν βρίσκεται με την παρέα του;

Eikona11.jpg

Μία απλή πράξη που μπορεί να κάνει τη διαφορά για τις σχέσεις και τις στιγμές μας μαζί

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα παραπάνω στοιχεία είναι από μόνα τους αρκετά για να σε προβληματίσουν, όπως συνέβη και στη δική μου περίπτωση. Ωστόσο, αν το καλοσκεφτείς, τελικά αρκεί μία απλή κίνηση, για να μην αφήνουμε το phubbing να μας στερεί τις πιο ουσιαστικές στιγμές μαζί με τους αγαπημένους μας.

Ποια είναι αυτή η κίνηση; Να γυρνάμε την οθόνη του smartphone μας προς τα κάτω, για να είμαστε πραγματικά μαζί με την οικογένειά μας, όπως κάνουν και οι πρωταγωνιστές της νέας ταινίας της μπύρας ΑΛΦΑ. Διότι μπορεί αυτή η κίνηση να μοιάζει απλή όμως, είναι πραγματικά σπουδαία και μπορεί να μας φέρει ακόμη πιο κοντά. Και είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για το phubbing στην Ελλάδα, πολλοί από εμάς θέλουμε να αποκτήσουμε μία καλύτερη σχέση με το κινητό μας και να περνάμε πιο ουσιαστικές στιγμές μαζί. Για την ακρίβεια, το 60% των ερωτηθέντων δείχνει διάθεση να μειώσει τη χρήση του κινητού και το 69% παραδέχεται ότι θεωρεί υπερβολική τη χρήση που κάνει!

Το σίγουρο είναι πως όσο και αν βαριέσαι να ακούς τις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες από τον πατέρα ή τον θείο σου, όσο και αν δεν θέλεις να απαντάς στις απανωτές ερωτήσεις της μητέρας σου για το αν τρως καλά κάθε μέρα ή το αν σου έχει «κλέψει» κάποιος την καρδιά ή αν απλούστατα αισθάνεσαι πως ο κόσμος του διαδικτύου έχει κάποιες φορές περισσότερο ενδιαφέρον από το οικογενειακό τραπέζι, είναι σημαντικό να μην προσπερνάς αυτές τις στιγμές με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Διότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείς με την οικογένειά σου, γύρισε την οθόνη του smartphone σου προς τα κάτω, για να είσαι πραγματικά μαζί με εκείνους που αγαπάς περισσότερο στον κόσμο -και όχι με δεκάδες ή εκατοντάδες διαδικτυακές περσόνες, που πιθανότατα δεν θα συναντήσεις από κοντά στη ζωή σου!

#stisstigmesmas