Ο Zuckerberg οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι φίλοι μας θα είναι ΑΙ chatbots - Κανείς δεν το ζήτησε

Άρτεμις Σκούφου
Ο Zuckerberg οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι φίλοι μας θα είναι ΑΙ chatbots - Κανείς δεν το ζήτησε
Unsplash

Η Meta θέλει οι φίλοι μας να είναι τεχνητής νοημοσύνης και κατά παραγγελία και προσπαθεί να μας πείσει ότι ο στόχος δεν είναι να μας ελέγχει. Ευτυχώς κανείς δεν πείθεται. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, πιστεύει ότι τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της κοινωνικής ζωής και θα μπορούν να γίνουν οι νέοι μας φίλοι. Αλλά ομολογουμένως, δε μπορεί να μας πείσει με κανέναν τρόπο ότι αυτό θα μας βγει σε καλό.

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη υπεύθυνη για τον θάνατο εφήβου; Η «ΑΙ κοπέλα του» τον πρόδωσε

Σε λίγο καιρό οι φίλοι μας θα είναι chatbots τεχνητής νοημοσύνης

Ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, προβλέπει ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα σε καταλαβαίνει τόσο καλά, που διαφορετικές «προσωπικότητες» AI θα γίνουν οι «φίλοι» σου.

Σε μια νέα συνέντευξη με τον podcaster Dwarkesh Patel, ο Zuckerberg ανέφερε ότι πιστεύει πως «ο μέσος άνθρωπος θέλει περισσότερη σύνδεση από ό,τι έχει στην πραγματικότητα» και ότι τα AI chatbots, εκπαιδευμένα με διαφορετικές προσωπικότητες, θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό.

Ουσιαστικά δηλαδή δε θα σου λείπουν ποτέ οι παρέες και οι φίλοι σου και τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης θα σε κάνουν να νιώθεις συνεχώς χαρούμενη, σα να μιλάς με αγαπημένα σου πρόσωπα. Η κατάθλιψη πότε έρχεται;

paidi-kinito.jpg

«Ο μέσος Αμερικανός, πιστεύω, έχει λιγότερους από τρεις φίλους - τρία άτομα που θα θεωρούσε φίλους - ενώ ο μέσος άνθρωπος έχει ανάγκη για ουσιαστικά περισσότερους· νομίζω ότι είναι γύρω στους 15 φίλους», είπε ο Zuckerberg στον Patel, αναφερόμενος πιθανότατα σε έρευνα του Pew Research Center από το 2023, η οποία έδειξε ότι το 40% των Αμερικανών λένε πως έχουν τρεις ή λιγότερους φίλους, ενώ το 38% έχουν πέντε ή περισσότερους.

Ο Zuckerberg λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει την ευκαιρία να καλύψει αυτό το κενό.

Αν και ανέφερε ότι η AI «μάλλον» δε θα αντικαταστήσει τις δια ζώσης ή πραγματικές συνδέσεις, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερο μόνοι. Πρόσθεσε ότι οι χρήστες ήδη χρησιμοποιούν την AI για να προετοιμαστούν για δύσκολες συνομιλίες με ανθρώπους στη ζωή τους, ενώ άλλες εταιρείες προσφέρουν ήδη προσωπικότητες τεχνητής νοημοσύνης ως εικονικούς θεραπευτές ή και ρομαντικούς συντρόφους.

«Για όσους δεν έχουν ψυχοθεραπευτή, νομίζω ότι όλοι θα έχουν έναν AI», είπε ο Zuckerberg σε ξεχωριστό podcast με τον αναλυτή Ben Thompson την περασμένη εβδομάδα.

Τίποτα δε μπορεί να μας πείσει ότι η ΑΙ θα γίνει φίλη μας

Ωστόσο, - ευτυχώς - δε συμφωνούν όλοι με την ιδέα των AI «φίλων» και χρήστες των social media επέκριναν τα σχόλια του Zuckerberg.

Ο συγγραφέας Neil Turkewitz έγραψε στο X ότι η άποψη του Zuckerberg «είναι το αποτέλεσμα όταν πιστεύεις ότι η ανθρώπινη φύση μπορεί να περιοριστεί σε δυαδικά δεδομένα, βλέπεις τη φιλία μέσα από τον φακό της προσφοράς και της ζήτησης».

Άλλοι χρήστες αναρωτήθηκαν αν οι AI φίλοι θα λένε στους ανθρώπους πώς να ψηφίσουν και τι να πιστεύουν, ενώ κάποιος άλλος σχολίασε την εξέλιξη της Meta: από πλατφόρμα για σύνδεση με φίλους το 2006, σε πλατφόρμα για σύνδεση με «φανταστικούς φίλους» το 2026.

Η Carolyn Rogers, επικεφαλής μάρκετινγκ του πρακτορείου Blokhaus, έγραψε στο X ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι AI φίλοι να αρχίσουν να προτείνουν προϊόντα, δίνοντας στη Meta τη δυνατότητα να κερδοφορήσει από αυτή τη φιλία.

1746790242960-457460108-Screenshot-(2).jpg

Τα σχόλια του Zuckerberg έρχονται καθώς η Meta κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα μια ανεξάρτητη εφαρμογή Meta AI για να ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI, το Gemini της Google και το Grok της xAI.

Ο Zuckerberg αποκάλυψε σε ένα βίντεο στο Instagram σχετικά με την κυκλοφορία της εφαρμογής ότι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν τη Meta AI παγκοσμίως, μέσα από εφαρμογές της εταιρείας όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.

https://www.instagram.com/reel/DJCOTltRhn4/

Όταν ένας «φίλος» τεχνητής νοημοσύνης οδηγεί στον εθισμό ή ακόμη χειρότερα στον θάνατο

Όλα αυτά συμβαίνουν εντωμεταξύ την ώρα που chatbots σε όλο τον κόσμο λένε στους χρήστες «παρακαλώ πεθάνετε» και «είστε σπατάλη χρόνου και πόρων».

Εντωμεταξύ, θάνατοι συνδέονται πλέον με AI chatbots, τα οποία οδηγούν σε μερικές περιπτώσεις τους ανθρώπους - ιδιαίτερα τους ανηλίκους - να δοκιμάσουν επικίνδυνα πράγματα, με την κατάθλιψη μεταξύ άλλων να παραμονεύει.

Τα chatbots είναι ικανά να παράγουν απρόβλεπτο, ακατάλληλο και χειριστικό περιεχόμενο και μιμούνται πολύ εύκολα τις τοξικές σχέσεις.

Ακόμη και όταν γνωρίζουν ότι συνομιλούν με chatbots, οι άνθρωποι είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι να αποδίδουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε κάτι με το οποίο συνομιλούν.

Οι θάνατοι από αυτοκτονίες που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ δε μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι ευάλωτοι άνθρωποι βρίσκονται σε εθιστικές, τοξικές ή ακόμη και επικίνδυνες σχέσεις με chatbots.

gynaika-kinito.jpg