Η ζωή στο ράφι

Η ζωή στο ράφι

Τα ξέρατε όλα για τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της κουζίνας σας;

Μυρωδικά και μπαχαρικά, πάντα μαζί και δυο-δυο και όμως, για να σε προλάβω, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Μπορεί και τα δύο να γεμίζουν άρωμα και γεύση τα φαγητά μας –πολλές φορές τα συνδυάζουμε κιόλας για πιο νόστιμα αποτελέσματα. Για είσαι ενημερωμένη λοιπόν, τα μπαχαρικά προέρχονται από ρίζες, λουλούδια και σπόρους, ενώ τα μυρωδικά από φύλλα και βολβούς.

Ναι, τα μυρωδικά ζουν μία ζωή στο ράφι, σε γυάλινα βαζάκια με τις ετικετούλες τους -είδες που η σχολική ετικέτα θα σου χρησίμευε και μετά το σχολείο;- και σε περιμένουν να τα χρησιμοποιήσεις. Αλλά ζουν όντως μία ζωή τα μπαχαρικά; Ακόμα και στο γυάλινο βαζάκι τους τα μπαχαρικά όταν είναι ολόκληρα κρατάνε γύρω στα τέσσερα χρόνια, τα τριμμένα περίπου δύο χρόνια και τα αποξηραμένα μυρωδικά γύρω στα τρία χρόνια. Για να ελέγξετε αν τα μπαχαρικά ή τα μυρωδικά σας είναι φρέσκα, απλά τρίψτε τα στα δάχτυλά σας και μυρίστε το άρωμα τους. Αν το άρωμα είναι έντονο τότε τα μυρωδικά σας είναι ακόμα φρέσκα.

Εκτός από το ράφι τα μπαχάρια και τα μυρωδικά σας, μπορείτε να τα φυλάξετε στα συρτάρια της κουζίνας σας -προσοχή, μακριά από φούρνο και ψυγείο- και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκτός από γυάλινα βαζάκια και μεταλλικά μπολάκια. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες ειδικές θήκες που μπορείς να τις κρεμάσεις στον τοίχο της κουζίνας σου και να τοποθετήσεις μέσα τα βαζάκια με τα μπαχαρικά. Φροντίστε να αποθηκεύετε καλά τα μπαχαρικά και μυρωδικά σας καθότι κανείς δεν θέλει να αγοράζει πολύ συχνά τα αγαπημένα του ακριβά προϊόντα.