Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα ψαράκια σου

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα ψαράκια σου

Ο απλός οδηγός επιβιώσης στην ψαραγορά.

Το να διαλέγεις το σωστό και φρέσκο ψάρι δεν είναι πυρηνική φυσική, χρειάζεται απλές και βασικές γνώσεις και πολύ προσοχή για να διαλέξεις τα καλύτερα και πιο φρέσκα ψάρια για την οικογένεια σου.

Σου δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να φανείς η πιο έμπυρη νοικοκυρά στην επόμενη σου βόλτα στην ψαραγορά.

Το καλό και φρέσκο ψάρι ποτέ δεν θα πρέπει να μυρίζει ψαρίλα, να φροντίζεις να διαλέγεις μόνο ψάρια που μοσχομυρίζουν θάλασσα και πέλαγος.

Μπορείς να καταλάβεις την φρεσκάδα ενός ψαριού από το μάτι του. Τα μάτια γεμάτα λάμψη και καθαρότητα.

Τα βράγχια πρέπει να έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα, τα λέπια πρέπει να είναι ομοιόμορφα και άθικτα.

Το ψάρι θα πρέπει να δείχνει υγρό και λαμπερό σαν να έχει βγει μόλις από το νερό.

Αν στο ψαράδικο σου τα ψάρια είναι όμορφα και κατά είδος τακτοποιημένα, τότε είναι ένα καλό σημάδι πως το φροντισμένο ψαράδικο σου, έχει φρέσκα και καλής ποιότητας ψάρια.

Τα ψάρια στο ψαράδικο, ξεκουράζονται σε ένα στρώμα πάγου. Μην διαλέγεις κομμένα ψάρια που η σάρκα τους είναι από την μεριά του πάγου, γιατί χαλάει η γεύση τους.

Πριν φύγετε από μαγαζί, ελέγξτε αν ο ψαράς έχει καθαρίσει καλά τα λέπια από το ψάρι σου. Πολλές φορές κάνουν γρήγορη δουλειά και για αυτό πρέπει να είσαι προσεκτική.

Ο καλός έμπορος, θα πρέπει να βγάζει τα μικρά κοκαλάκια όταν του ζητάτε να σας ετοιμάσει φιλέτα ψαριού.

Μην διστάσετε να πάρετε τηλέφωνο τον έμπορο ψαρικών της γειτονιάς σας, για να ενημερωθείτε για τα φρέσκα ψάρια της ημέρας. Όπως και να του κάνετε όποια ερώτηση θέλετε γύρω από το εμπόρευμα του.

Επειδή τα πιο πολλά ψαράδικα δεν δουλεύουν τα σαββατοκύριακα, καλύτερα να μην επιλέγετε να αγοράσετε ψάρι τις Δευτέρες. Δεν γνωρίζετε τι θα έχει μείνει.

Μην αγοράζετε ένα ολόκληρο ψάρι για να σας αντέξει μία βδομάδα. Αγοράστε όσο χρειάζεστε για μία μέρα ή έστω δύο. Το ψάρι μέσα σε 36 ώρες τείνει να χάνει την φρεσκάδα του.