Μπες στο ψαχνό

Μπες στο ψαχνό

Η σωστά μαγειρεμένη μπριζόλα θέλει και την σωστή ιεροτελεστία.

Δεν χρειάζεται μόνο να ξέρεις να ψήνεις σωστά την μπριζόλα για να είσαι μία καλή μαγείρισσα. Η μέτρια ψημένη ή καλοψημένη μπριζόλα δεν θα είναι ποτέ τόσο νόστιμη αν η προετοιμασία της δεν γίνει σωστά.

Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας μάγειρας για να τα καταφέρεις αλλά απλά να λάβεις υπόψη σου μερικές χρήσιμες συμβουλές και όλοι θα γλύφουν τα δάχτυλα τους με τις μπριζόλες σου.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Μην διστάσετε να υποδείξετε στον χασάπη το πάχος που θα θέλατε να έχουν οι μπριζόλες σας. Προσέξτε όμως, το πάχος μίας μπριζόλας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1,5-2 εκατοστά. Και όμως αντίθετα με ότι πιστεύατε μέχρι τώρα, το κρέας δεν το χτυπάμε γιατί έτσι χαλάμε τις ίνες του και αποβάλλονται οι χυμοί του.

Πριν το ψήσετε, κάντε κάποιες χαρακιές με ένα κοφτερό ψαλίδι, κυρίως στα σημεία με το πολύ λίπος. Έτσι η μπριζόλα σας θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα και δεν θα δείχνει ομοιόμορφη.

Τα πιο σιτεμένα κρέατα, είναι πάντα και τα πιο τρυφερά. Για μία ακόμη φορά μην διστάσετε να ρωτήσετε τον κρεοπώλη ό,τι θέλετε, ακόμα και για το ποιο είναι το καλύτερο μέρος του κρέατος για ψήσιμο.

Το αλάτι της ζωής

Ναι, το αλάτισμα πριν το ψήσιμο σκληραίνει το κρέας. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για το φρέσκο κρέας, ευτυχώς το σιτεμένο κρέας δεν σκληραίνει με το αλάτι και εσείς μπορείτε να το αλατίζετε άφοβα. Ένα μικρό τιπ, είναι μερικές σταγόνες ξύδι που θα το βοηθήσουν να μαλακώσει.

Στο ψήσιμο δένει το γλυκό

Αντί να μαρινάρετε από πριν τις μπριζόλες σας, δοκιμάστε να τις αλείψετε με την μαρινάτα ενώ ψήνονται στη σχάρα. Έτσι το κρέας σας θα έχει ακόμα πιο ξεχωριστή γεύση χωρίς να χάνει και την γεύση του κρέατος που πρέπει να έχει.

Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή αλλά το κρέας σας να έχει αρκετή απόσταση ανάμεσα στις αντιστάσεις ή τα κάρβουνα και στην καυτή σχάρα. Πάντα προθερμαίνουμε τον φούρνο και την σχάρα πριν βάλουμε το κρέας μας και γυρνάμε το κρέας μας ενώ ψήνεται για να μην μας στεγνώσει.