Κουζίνα τόπος εγκλήματος

Κουζίνα τόπος εγκλήματος

Πόσο ασφαλές είναι το μαγείρεμα σου;

Μία σωστή αρχάρια νοικοκυρά θα πρέπει να αρχίσει την εκπαίδευση της, μαθαίνοντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής τροφίμων και τους ασφαλέστερους τρόπους μαγειρέματος.
Μετά θα είναι έτοιμη να δοκιμάσει συνταγές και γαστρονομικά πειράματα, αφού πρώτα πάντα θα έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ το μάτι της κουζίνας αναμμένο.

  • Οι ποδιές δεν είναι μόνο για να μην λερωνόμαστε –και όμως. Βλέπεις οι ποδιές θα σε προστατεύσουν από το καυτό λάδι ή νερό, αφού οι σεφ απομακρύνουν το καυτό νερό που θα ακουμπήσεις πάνω στο τους γρήγορα πριν καεί το δέρμα τους.
  • Αν κατά λάθος σου πέσει νερό ή λάδι στο πάτωμα της κουζίνας, ενημέρωσε όλους όσους βρίσκονται τριγύρω, μέχρι να καταφέρεις να το καθαρίσεις. Δεν θες να γλιστρήσει κάποιος σε ένα δωμάτιο γεμάτο μαχαίρια, ζεστές κατσαρόλες και αιχμηρές επιφάνειες.
  • Μην αφήνεις κατσαρόλες και τηγάνια στις εστίες με το χερούλι προς τα έξω. Με μία λάθος κίνηση το εσωτερικό τους έχει πέσει πάνω σου και στο πάτωμά σου.
  • Όταν μεταφέρεις ένα ζεστό σκεύος φρόντισε να έχεις πιάσει τα μεταλλικά του χερούλι με μία στεγνή πετσέτα πρώτα. Η βρεγμένη πετσέτα είναι θετικός αγωγός της θερμότητας. Επίσης, απομάκρυνε τα παιδιά από την εστία της κουζίνας όταν είναι ακόμα ζεστή.
  • Όταν φτιάχνεις γλυκά όπως καραμέλα ή σιμιγδαλένιο χαλβά, φόρα πάντα ποδιά γιατί «πιτσιλάνε» πολύ όταν μαγειρεύονται.
  • Όταν χρησιμοποιείς μία ξύλινη επιφάνεια για να κόψεις τα λαχανικά σου, φρόντισε να απλώνεις μία μικρή πετσέτα ανάμεσα στην ξύλινη επιφάνεια και τον πάγκο. Έτσι η επιφάνεια κοπής δεν θα γλιστράει και θα κόβεις πιο εύκολα.
  • Όταν τελειώσεις με το μαχαίρι σου, πλύνε το και απομάκρυνε το από την επιφάνεια εργασία σου. Μην το βάζεις ποτέ απλά στο νεροχύτη της κουζίνας, πολλά πράγματα μαζί και πολλά χέρια που μπαινοβγαίνουν στην κουζίνα και δεν ξέρεις ποτέ ποιος θα κοπεί. Επίσης ποτέ μην αφήνεις τα μαχαίρια με την λίμα προς τα πάνω, το πιο πιθανόν είναι να τρυπηθείς κάποια στιγμή.
  • Κράτα ένα ντουλάπι στην κουζίνα σου στο οποίο θα έχεις τα φάρμακα της οικογένειας και το κουτί με τις πρώτες βοήθειες. Έτσι σε περίπτωση που κοπείς, να έχεις άμεσα κάτι να βάλεις στο χέρι σου.