To vegan παστίτσιο που θα θέλεις να ετοιμάζεις ξανά και ξανά

To vegan παστίτσιο που θα θέλεις να ετοιμάζεις ξανά και ξανά
Copyright (c) 2019 Liliya Kandrashevich/Shutterstock. No use without permission.

Το vegan παστίτσιο με μανιτάρια είναι αυτό που χρειάζεσαι για να αναβαθμίσεις μία καθημερινή συνθήκη

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί τι είναι αυτό που κάνει κάποιες μέρες λίγο πιο ξεχωριστές από τις υπόλοιπες; Κι όμως, η απάντηση που ζητάς, «κρύβεται» στα πιο απλά και καθημερινά πράγματα, δηλαδή στα γεύματα, τα οποία εμπλουτίζουν με γεύση και άρωμα την καθημερινότητά σου.

Αν θέλεις, λοιπόν, να δώσεις μία πιο σπέσιαλ «πινελιά» σε μία κατά τα άλλα συνηθισμένη Δευτέρα ή Τετάρτη, τότε η vegan διατροφή μπορεί να σε εκπλήξει ευχάριστα και μεταξύ άλλων, να σε παρακινήσει να συμμετέχεις στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του πλανήτη, αποκτώντας μία πιο ωφέλιμη, plant based διατροφή.

Και αν νομίζεις πως περιορίζοντας τα ζωικά προϊόντα από τα γεύματά σου, θα στερηθείς και την απόλαυση που σου προσφέρουν διαχρονικά, αγαπημένα πιάτα, όπως το παστίτσιο, ετοιμάσου να αναθεωρήσεις, δοκιμάζοντας το vegan παστίτσιο με μανιτάρια, το οποίο χάρη στον vegan Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Μανιταριών, θα δώσει στη μέρα σου μία ξεχωριστή γεύση.

Λαχταριστό vegan παστίτσιο με μανιτάρια

Το vegan παστίτσιο με μανιτάρια δεν είναι ένα απλό πατσίτσιο, αλλά ένα σπέσιαλ πιάτο το οποίο θα μετατρέψει τη μέρα σου σε μία σπέσιαλ περίσταση, σε μία πρωτόγνωρη foodie εμπειρία. Τι κι αν δεν έχει κιμά ή την μπεσαμέλ της μητέρας σου; Χάρη στον υψηλής ποιότητας Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Μανιταριών, ο οποίος «παντρεύει» μοναδικά τα μανιτάρια με τα μυρωδικά και τα μπαχάρια, θα αναδείξεις μοναδικά τη φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών που θα χρησιμοποιήσεις στη συνταγή σου.

Τι υλικά θα χρειαστείς για να το ετοιμάσεις; Θα τα βρεις όλα συγκεντρωμένα στη λίστα που ακολουθεί.

  • 500 γρ. ζυμαρικά Νο2
  • 1 κιλό μανιτάρια (champignon ή πλευρώτους)
  • 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Μανιταριών
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μία σκελίδα σκόρδο
  • Φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • Χυμό από 2 ντομάτες
  • 1 λίτρο φυτικό γάλα (χωρίς ζάχαρη ή άρωμα)
  • Τρίμμα φρυγανιάς
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή για το vegan παστίτσιο, προετοιμάζοντας τον «πρωταγωνιστή» του πιάτου σου, δηλαδή τα ζυμαρικά. Θα τα βράσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφει η συσκευασία τους και έπειτα, θα τα σουρώσεις καλά, κρατώντας περίπου 200ml από το βραστό νερό. Έπειτα, θα ψιλοκόψεις το κρεμμύδι, θα πολτοποιήσεις το σκόρδο και θα κόψεις τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες ή σε κομμάτια.

Θα ζεστάνεις σε μία κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και θα σοτάρεις τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το σκόρδο. Στη συνέχεια, θα προσθέσεις στην κατσαρόλα το νερό που κράτησες από τα μακαρόνια, μαζί με τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Μανιταριών και θα ανακατέψεις καλά το μείγμα σου. Πρόκειται για έναν ζωμό που δεν περιέχει γλουτένη, τεχνητές χρωστικές ή ενισχυτικά γεύσης, έναν ζωμό εμπνευσμένο από τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο παρασκευής του ζωμού, ο οποίος συμπυκνώνει σε μία μικρή συσκευασία τον αρμονικό, γευστικό συνδυασμό των εκλεκτών συστατικών που έχουν βράσει σε χαμηλή φωτιά.

Όταν το μείγμα θα έχει απορροφήσει επαρκώς τα υγρά του, θα προσθέσεις τον ντοματοπελτέ, θα επιμείνεις με το ανακάτεμα και έπειτα, θα προσθέσεις τον χυμό της ντομάτας. Θα αφήσεις το μείγμα να βράσει για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να μετατραπεί σε μία ομοιογενή σάλτσα. Στη συνέχεια, θα προσθέσεις το αλάτι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και θα αποσύρεις το σκεύος από το μάτι της κουζίνας.

Για να ετοιμάσεις τη μπεσαμέλ, θα χρησιμοποιήσεις μία δεύτερη κατσαρόλα. Θα ζεστάνεις το ελαιόλαδο, θα προσθέσεις το αλεύρι και θα ανακατέψεις το μείγμα, μέχρι να αποκτήσει μία χρυσαφένια απόχρωση. Έπειτα, θα ρίξεις σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα το μείγμα σου με ένα σύρμα μαγειρικής, ώστε να μην εμφανίσει σβόλους στην επιφάνειά του. Όταν θα προσθέσεις όλο το γάλα, θα εμπλουτίσεις το μείγμα με πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Θα χαμηλώσεις τη φωτιά στο μάτι της κουζίνας και θα συνεχίσεις να ανακατεύεις για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα σου να πήξει και να αποκτήσει μία ομοιόμορφη, κρεμώδη υφή.

Αφού προθερμάνεις τον φούρνο στους 200°C, θα λαδώσεις καλά τις εσωτερικές επιφάνειες ενός πυρίμαχου σκεύους, θα απλώσεις μία στρώση από τη μπεσαμέλ και πάνω θα βάλεις λίγες κουταλιές από τη σάλτσα μανιταριών. Θα προσθέσεις τα ζυμαρικά και θα ανακατέψεις καλά, ώστε να ενωθούν με τα μανιτάρια και τη μπεσαμέλ. Θα απλώσεις από πάνω μία ομοιόμορφη στρώση από τη σάλτσα των μανιταριών και έπειτα, θα απλώσεις μία ακόμη στρώση από τη μπεσαμέλ. Θα πασπαλίσεις την επιφάνεια του παστίτσιου με μπόλικο τρίμμα φρυγανιάς.

Τέλος, θα βάλεις το σκεύος στον φούρνο και θα ψήσεις το παστίτσιο σου για 15 λεπτά στους 200°C. Αφού το ξεφουρνίσεις, θα χρειαστεί να περιμένεις λίγα λεπτά για να κρυώσει μέχρι να το σερβίρεις, ενώ μπορείς να γαρνίρεις κάθε κομμάτι με λίγα φύλλα μαϊντανού ή βασιλικού.

Το vegan παστίτσιο με μανιτάρια είναι αυτό που χρειάζεσαι για να αναβαθμίσεις μία καθημερινή συνθήκη, όπως το διάλειμμα στο γραφείο, σε μία πολύ σπέσιαλ περίσταση. Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω συνταγή είναι ενδεικτική, οπότε σκοπό έχει να σε παρακινήσει να πειραματιστείς περισσότερο με τα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου και να αξιοποιήσεις τους Knorr «Σπιτικούς» Ζωμούς για να σου προσφέρεις πολλές, λαχταριστές, foodie εμπειρίες.