Μα τι τρώνε πια στην Πορτογαλία;

Μα τι τρώνε πια στην Πορτογαλία;

Μία από τις ευρωπαϊκές κουζίνες που δεν γνωρίζουν πολλοί, αλλά όσοι έχουν γευτεί λατρεύουν είναι αυτή των Πορτογάλων.

Οι Πορτογάλοι και οι Έλληνες είναι δύο λαοί που μοιράζονται περισσότερα πολιτισμικά στοιχεία, από όσα γνωρίζουν. Και επειδή το φαγητό είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του πολιτισμού, μία συνοπτική περιήγηση στην κουζίνα των νότιων Ευρωπαίων, θα σας πείσει για τις ομοιότητες των πιάτων μας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής κουζίνας χαρακτηρίζουν και την πορτογαλική, που όμως λόγω της αποικιακής ιστορίας της χώρας έχει εμπλουτιστεί με πολλά στοιχεία από τα μέρη που αποίκησαν οι Πορτογάλοι. Μπαχαρικά όπως η βανίλια, η κανέλα και το σαφράν, συνδυάζονται με βότανα όπως ο μαϊντανός και το κόλιαντρο και εξωτικά φρούτα όπως οι μπανάνες και το μάνγκο και δίνουν συνταγές που αποτελούν αξέχαστη γευστική εμπειρία. Τα ψάρια, τα κρέατα και οι σούπες κυριαρχούν στα πορτογαλικά πιάτα και το αλάτι και τα παστά είναι άφθονα.

Αν ποτέ δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ, τολμήστε το ρύζι με τη σως από το αίμα χοιρινού ή κοτόπουλο που είναι μία από τις πιο παραδοσιακές και γευστικές συνταγές. Και για όσες αγαπάτε τα γλυκά, ένα pasteis de belem (ένα γλυκό σαν τάρτα με κρέμα) είναι σίγουρα αφορμή για να αφήσετε κάθε δίαιτα.