Selfmade: Πανάκριβα τυριά παρασκευασμένα από μύκητες του ανθρώπινου σώματος!

Selfmade: Πανάκριβα τυριά παρασκευασμένα από μύκητες του ανθρώπινου σώματος!

Ένα ζευγάρι προσπαθεί να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τα μικρόβια

Η Christina Agapakis (ελληνικής καταγωγής) και ο Sissel Tolaas δημιούργησαν ένα μοναδικό installation που εξερευνά τη μικροβιακή οικολογία. Το προτζεκτ Selfmade είναι μια σειρά 'μικροβιακών σκιτσων' που μας βοηθούν να δούμε την τέχνη και την επιστήμη με άλλη ματιά, χρησιμοποιώντας σαν μέσο το τυρί. Κάθε τυρί είναι διαφορετικό και παρασκευάζεται από δείγματα μικροβίων που ζουν στο ανθρώπινο σώμα (χέρια, πόδια, μύτη και μασχάλες). Αηδιάσατε; Κι όμως το αποτέλεσμα σύμφωνα με όσους το είδαν, δοκίμασαν ή μύρισαν το τυρί, είναι μεν διαφορετικό αλλά καθόλου άσχημο!

Τα δείγματα μυκήτων κατόπιν, εισήχθησαν σε φρέσκο παστεριωμένο πλήρες γάλα και καλλιεργήθηκαν σε μια νύχτα σε ελεγχόμενο περιβάλλον, παράγοντας μοναδικά τυριά με ιδιαίτερα αρώματα.

Ο στόχος των δύο επιστημόνων ήταν να κάνουν το κοινό να αναθεωρήσει τη σχέση του με τα μικρόβια, τα βακτήρια και τη νανοτεχνολογία. Το πρότζεκτ παρουσιάζεται στην Γκαλερί των Επιστημών στο Δουβλίνο στα πλασια της έκθεσης Grow Your Own που θα κρατήσει από τις 25/10/2013 έως και 19/01/2014. Η Agapakis εξηγεί: “Δεν ζούμε απλά σε ένα βιολογικό περιβάλλον περικυκλωμένοι από κοινότητες μικροοργανισμών, αλλά και σε μία κουλτούρα που δίνει έμφαση στην πλήρη αντισηψία.”

Ό, τι καταλάβατε καταλάβαμε. Πολλοί έφαγαν και μύρισαν τα τυριά, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι. Μεταξύ μας εμείς δεν θα το τολμούσαμε...

Διαβάστε ακόμη:

To instagram μπορεί να κάνει κακό στην όρεξή μας. Να το πιστέψουμε;

Kι όμως υπάρχει: Ένα cupcake αξίας $750!