Το ψητό της γιορτής: Αναβάθμισε τους «πρωταγωνιστές» του γιορτινού τραπεζιού με τα σωστά εργαλεία

Το ψητό της γιορτής: Αναβάθμισε τους «πρωταγωνιστές» του γιορτινού τραπεζιού με τα σωστά εργαλεία

Υπάρχουν πολλές γιορτινές μέρες για τις οποίες ανυπομονώ κάθε χρόνο. Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τα γενέθλιά μου, ακόμη και η Τσικνοπέμπτη, είναι μερικές από αυτές, διότι μου εξασφαλίζουν κοινό χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, γύρω από ένα «πλούσιο» γιορτινό τραπέζι. Τις συγκεκριμένες μέρες, το σπίτι μου γίνεται το καθιερωμένο σημείο συνάντησης για την οικογένεια ή την παρέα, το σημείο όπου όλοι μαζί μοιραζόμαστε την απόλαυση πρωτότυπων ή και πιο παραδοσιακών γεύσεων, οι οποίες έχουν «σφραγίσει» τις πιο δυνατές αναμνήσεις μας.

Μέσα από το μενού που διαμορφώνω για κάθε γιορτινή περίσταση, από αγαπημένα πιάτα όπως το κότσι, το αρνάκι στη γάστρα, το σουφλέ, τη γεμιστή γαλοπούλα και τις πατάτες φούρνου, ανακαλύπτουμε κάθε χρόνο γευστικές αφορμές για να έρθουμε πιο κοντά, να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας, να ανταλλάξουμε ευχές. Και αν έχω διδαχθεί κάτι από όλα αυτά τα σπιτικά τραπεζώματα ως οικοδέσποινα, αυτό είναι πως έχει σημασία να διοχετεύεις σε αυτά, όλη τη δημιουργικότητα, το μεράκι και την αγάπη σου, ώστε να είναι αντάξια μίας τόσο ξεχωριστής και γιορτινής περίστασης. Πώς θα τα καταφέρεις; Εστιάζοντας στα κυρίως πιάτα που είναι οι «πρωταγωνιστές» σε ένα γιορτινό τραπέζι, δηλαδή σε όσα περιέχουν κρέας.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχω συγκεντρώσει μερικά χρήσιμα εργαλεία που χρειάζεσαι στην κουζίνα σου, για να δημιουργήσεις ένα ευφάνταστο μενού για κάθε γιορτινή περίσταση, το οποίο θα ενθουσιάζει τους καλεσμένους σου.

#1 Η γάστρα που σου προσφέρει τα πιο ζουμερά και νόστιμα αποτελέσματα

Όσο πιο «πλούσιο» είναι ένα γιορτινό τραπέζι, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, αν αναρωτιέσαι πώς θα προλάβεις να ετοιμάσεις πολλές συνταγές, όταν όλες απαιτούν λίγο από τον χρόνο και την προσοχή σου, σε συμβουλεύω να επενδύσεις σε μία γάστρα. Διότι πρόκειται για ένα σκεύος που θα σου μάθει ότι το καλό μαγείρεμα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Διότι μία γάστρα ψήνει αργά και ομοιόμορφα το κρέας, διατηρώντας τη γεύση, το άρωμα και τα υγρά του, χωρίς να απαιτεί να ανακατεύεις συνέχεια το φαγητό. Για να έχεις ένα άκρως ζουμερό αποτέλεσμα, βέβαια, χρειάζεσαι μία γάστρα μαντεμένια, όπως αυτή που αγόρασα από το Cook-Shop, η οποία θα πετυχαίνει τη βέλτιστη διάχυση της θερμότητας, θα είναι κατάλληλη για όλες τις εστίες και κυρίως, θα έχει μεγάλη χωρητικότητα άνω των 6 λίτρων και δεν θα σε περιορίζει στις μερίδες φαγητού που θα προσφέρεις.

1666624893924-882078834-kuchenprofi-provence.jpg

#2 Τα εργαλεία που διαμορφώνουν τις συνθήκες για ένα μοναδικό ψήσιμο

Όλοι μπορούμε να μαγειρέψουμε ένα κότσι ή ένα ρολό, αρκεί να ακολουθήσουμε προσεκτικά τις οδηγίες της συνταγής. Το ερώτημα είναι, ωστόσο, πώς θα προσφέρεις στο κρέας ένα ψήσιμο επαγγελματικών προδιαγραφών, το οποίο θα αναδείξει τη γεύση και τα συστατικά που περιλαμβάνει, όταν το μυστικό «κρύβεται» στη διαδικασία του ψησίματος;

Κι όμως, αν υπάρχει κάτι που κάθε επαγγελματίας ψήστης χρησιμοποιεί στα φαγητά του, αυτό είναι ένα θερμόμετρο ψητού-φούρνου, το οποίο του επιτρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας του κρέατος, ώστε να ξέρει τι χρειάζεται να κάνει για να πετύχει το ιδανικό αποτέλεσμα. Εξίσου απαραίτητη, βέβαια, είναι και η σύριγγα καρυκεύματος ψητών, χάρη στην οποία μπορείς να μαρινάρεις τα ψητά την κατάλληλη στιγμή, επιλέγοντας την ακριβή ποσότητα σάλτσας που θέλεις να χρησιμοποιήσεις.

Extra tip: Για να νιώθεις ακόμη πιο άνετη και ευέλικτη καθώς μαγειρεύεις, μην παραλείψεις να επενδύσεις σε ένα ζευγάρι βαμβακερά γάντια μαγειρικής, τα οποία θα προστατεύουν τα χέρια σου από τις υψηλές θερμοκρασίες.

cook3.jpg

#3 Η λαβίδα και το μαχαίρι που σου εξασφαλίζουν μία ομοιόμορφη εικόνα

Αν υπάρχει κάτι που με «πλημμυρίζει» χαρά σε κάθε γιορτινό τραπέζι, αυτό είναι οι εκφράσεις εντυπωσιασμού και τα επιφωνήματα των καλεσμένων μου, όταν εμφανίζω στο τραπέζι μία πιατέλα γεμάτη με ομοιόμορφες φέτες χοιρινού ρολού, τις οποίες έχω γαρνίρει με γευστικές «πινελιές», όπως αποξηραμένα φρούτα. Είναι η στιγμή που ξέρω πως τους έχω προσφέρει μία λαχταριστή εικόνα, η οποία τους ανοίγει την όρεξη για μία ακόμα πιο λαχταριστή γευστική εμπειρία.

Πώς θα πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα; Επενδύοντας σε μία εύχρηστη λαβίδα κρέατος για ομοιόμορφες φέτες και σε ένα μαχαίρι με ανοξείδωτη λεπίδα, ειδικό για ψητά. Να ξέρεις πως μπορείς να τα προμηθευτείς από το Cook-Shop, ενώ μόλις τα δοκιμάσεις, θα συνειδητοποιήσεις πως το μαγείρεμα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο -και φυσικά, τα κατάλληλα «εργαλεία».

cook4.jpg

Θέλεις να ετοιμάσεις ένα γιορτινό γεύμα που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να μην θέλουν να σηκωθούν από το τραπέζι, μέχρι να αδειάσουν τα πιάτα τους; Τότε να ξέρεις πως στο Cook-Shop θα βρεις τα εργαλεία και τα σκεύη μαγειρικής, που θα σε βοηθήσουν να ξεδιπλώσεις το ταλέντο και το μεράκι σου για το καλό φαγητό, δημιουργώντας πεντανόστιμα εδέσματα, τα οποία θα «σφραγίσουν» με μοναδική γεύση τα γιορτινά, γαστρονομικά ραντεβού με τους αγαπημένους σου.