Πώς θα μετατρέψεις τα leftover από τα τραπέζια των γιορτών σε απολαυστικά σνακ και γεύματα

Πώς θα μετατρέψεις τα leftover από τα τραπέζια των γιορτών σε απολαυστικά σνακ και γεύματα
Leftovers Christmas sandwich with turkey, stuffing and cranberry sauce

Την περίοδο που διανύουμε οι γαστρονομικές συναντήσεις έχουν την «τιμητική» τους. Το ένα μεσημέρι θα βρίσκεσαι στο σπίτι της κολλητής σου για ένα pre-Christmas lunch, το επόμενο βράδυ θα προσκαλέσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα στο σπίτι για ένα γιορτινό τραπέζι, ενώ θα επισκεφτείς και το πατρικό σου για το χριστουγεννιάτικο, λουκούλλειο γεύμα της μητέρας σου.

Ό,τι και αν περιλαμβάνει το κάθε γιορτινό μενού όμως, ξέρεις καλά πως όλο και κάτι θα περισσέψει. Για την ακρίβεια, αν το καλοσκεφτείς, τα Χριστούγεννα το food waste είναι σχεδόν αναπόφευκτο... ή μήπως όχι;

Τι θα έλεγες, λοιπόν, αν προσπαθούσες να βάλεις λίγη από τη μαγεία της γεύσης του Christmas menu στο lunch box του γραφείου, περιορίζοντας ταυτόχρονα το food waste με τον πιο απολαυστικό τρόπο; Φυσικά και αναφερόμαστε στα leftover από τα τραπέζια των γιορτών, τα οποία φέτος θα μετατρέψεις στα πιο απολαυστικά σνακ και γεύματα. Το τι θα ετοιμάσεις με τα leftover, θα το μάθεις αμέσως!

Οργανώσου καταλλήλως και ετοίμασε το leftover menu της εβδομάδας

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οι καλεσμένοι αποχώρησαν ευχαριστημένοι και εσύ, αρχίζεις να μαζεύεις το τραπέζι. Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με τη γέμιση που με τόσο κόπο ετοίμασες όμως, αποδείχθηκε πεντανόστιμη, αλλά υπεραρκετή για τους λίγους και καλούς φίλους σου, οπότε, περίσσεψε. Και δεν είναι μόνο η γαλοπούλα που έμεινε. Είναι αρκετές πατάτες baby, λίγο από το ριζότο και πολλά από τα τυριά που έκοψες.

Στα Χριστούγεννα όμως, food waste δεν χωρά. Οπότε, προτού ξεκινήσεις το πλύσιμο των πιάτων, θα βγάλεις στον πάγκο της κουζίνας τα τάπερ σου και θα αρχίσεις το meal prepping. Ό,τι περίσσεψε μπαίνει σε ξεχωριστό σκεύος και στη συνέχεια, τοποθετείται στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί και με βάση τι περίσσεψε, θα σκεφτείς σε τι συνταγές μπορείς να αξιοποιήσεις τα leftover.

Πίστεψέ μας, αρκεί λίγη φαντασία και ένας Knorr «Σπιτικός» Ζωμός στο ψυγείο σου, για να δημιουργήσεις το πιο απολαυστικό Christmas leftover menu! Διότι όλη η σειρά Knorr «Σπιτικοί» Ζωμοί είναι εμπνευσμένη από τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο παραγωγής του ζωμού και αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τα υλικά που χρησιμοποιείς στις συνταγές σου.

Από turkey burritos μέχρι turkey sandwiches και από απολαυστικές τάρτες μέχρι σουφλέ με γαλοπούλα. Οι επιλογές για γεύματα και σνακ είναι πολλές και στη λίστα που ακολουθεί, έχουμε συγκεντρώσει δύο από τις αγαπημένες μας!

02.jpg

Το after Christmas σουφλέ που θα φέρει τη μαγεία της γεύσης στο lunch break σου

Αντί για το αγαπημένο σου σουφλέ με κοτόπουλο, τι θα έλεγες να έκανες μία παραλλαγή και να ετοίμαζες ένα σουφλέ με γαλοπούλα της επόμενης μέρας; Ιδού τα υλικά που θα χρειαστείς και τα βήματα που θα ακολουθήσεις, για να πραγματοποιήσεις τη συνταγή.

  • Γαλοπούλα που περίσσεψε κομμένη σε λωρίδες (ιδανικά περίπου 600 με 700 γρ.)
  • 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Κότας
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 4-5 κολοκυθάκια κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 2 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μπαστουνάκια
  • 2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε μπαστουνάκια
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3/4 φλ. γκούντα τριμμένο
  • 3/4 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την κρέμα

  • 2 αβγά
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s

Αρχικά, αν η συνταγή είχε κοτόπουλο, το πρώτο βήμα θα ήταν να το σοτάρεις. Εσύ όμως, θα χρησιμοποιήσεις την ήδη ψημένη γαλοπούλα που περίσσεψε. Θα σοτάρεις, λοιπόν, για λίγα λεπτά σε ένα τηγάνι με λάδι τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Στη συνέχεια, θα αλατοπιπερώσεις, θα βάλεις τα κομμάτια από τη γαλοπούλα στο σκεύος, θα ρίξεις τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Κότας, 3 φλ. νερό, θα ανακατέψεις καλά και θα αφήσεις το περιεχόμενο να βράσει για 10 λεπτά.

Στο σημείο αυτό, θα προθερμάνεις τον φούρνο στους 180°C. Μετά θα μεταφέρεις το μείγμα σε ένα ταψί, θα το απλώσεις ομοιόμορφα ώστε να καλύπτει όλη την επιφάνεια του ταψιού και θα το πασπαλίσεις με τα τριμμένα τυριά. Στη συνέχεια, θα ρίξεις όλα τα υλικά της κρέμας σε ένα δεύτερο σκεύος, θα τα ανακατέψεις καλά και με το μείγμα που θα δημιουργήσεις, θα περιχύσεις το περιεχόμενο του ταψιού. Τέλος, θα ψήσεις το σουφλέ για 34 με 40 λεπτά, έως ότου η επιφάνειά του ροδίσει.

03.jpg

Μία τραγανή τάρτα που ανακουφίζει το στομάχι σου με τον πιο λαχταριστό τρόπο

Αν ψάχνεις μία γευστική πρόταση που θα ανακουφίζει το στομάχι σου, όταν επιστρέφεις πεινασμένη και κουρασμένη από το γραφείο, η τραγανή τάρτα από τα leftover του γιορτινού δείπνου, είναι ακριβώς αυτό που ζητάς. Για να την πραγματοποιήσεις, θα χρειαστείς στην κουζίνα σου τα εξής υλικά:

  • 1 φύλλο σφολιάτας ή τάρτας
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • 200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Κότας
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 400 γρ. φιλέτο γαλοπούλας, ψημένο (περίσσευμα από τη χριστουγεννιάτικη ψητή γαλοπούλα)
  • 100 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • 4 αβγά
  • 100 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C. Θα απλώσεις το φύλλο σε μία φόρμα για τάρτες, θα το σκεπάσεις με χαρτί ψησίματος, θα μοιράσεις μερικά φασόλια στην επιφάνεια για να διατηρήσει το σχήμα του και θα το ψήσεις για 15 λεπτά. Έπειτα, θα αποσύρεις το ταψί από τον φούρνο και θα αφήσεις το φύλλο να κρυώσει. Θα ζεστάνεις τη μαργαρίνη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και θα σοτάρεις τα μανιτάρια με το πράσο για 4 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να μαλακώνουν. Στη συνέχεια, θα προσθέσεις το τεμάχιο Knorr «Σπιτικού» Ζωμού Κότας με τη μουστάρδα και θα ανακατέψεις ελαφρά. Στο σημείο αυτό, σε ένα δεύτερο σκεύος θα χτυπήσεις τα αβγά με το γάλα και την κρέμα.

Μετά θα ρίξεις τη γαλοπούλα και τον αρακά στο τηγάνι, θα ανακατέψεις καλά και θα αποσύρεις το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας. Θα μοιράσεις ομοιόμορφα το μείγμα της γαλοπούλας και των λαχανικών στη βάση της τάρτας και έπειτα, θα το περιχύσεις με το μείγμα των αβγών. Θα ψήσεις την τάρτα για 25 με 35 λεπτά, μέχρι να σφίξει η γέμιση και να αποκτήσει ένα ομοιόμορφο, χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνειά της. Όταν θα ξεφουρνίσεις την τάρτα και θα τη σερβίρεις, μπορείς να γαρνίρεις το κομμάτι σου, βάζοντας πλάι του λίγη πράσινη σαλάτα με ντοματίνια για έξτρα απόλαυση!

04.jpg

Σε κάθε περίπτωση, να ξέρεις πως μπορείς να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα του γιορτινού δείπνου, ετοιμάζοντας και άλλα εύκολα και γρήγορα σνακ ή γεύματα. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα leftover της γαλοπούλας ως συστατικό σε μία «πλούσια» σαλάτα, κρέπα ή ομελέτα, αλλά και σε ένα χορταστικό σάντουιτς ή μπουρίτο. Το σίγουρο είναι πως με τις παραπάνω συνταγές και θα γλιτώσεις από την «παγίδα» του food waste και θα απολαύσεις για λίγο περισσότερο τη μαγεία της γεύσης των Χριστουγέννων!

#KnorrGreece