Οι μυρωδιές και οι γεύσεις που φέρνουν πάντα τα Χριστούγεννα στην καρδιά μου

Οι μυρωδιές και οι γεύσεις που φέρνουν πάντα τα Χριστούγεννα στην καρδιά μου

Αλήθεια, ποια είναι η πρώτη σκέψη που έρχεται στον νου σου, όταν ακούς για Χριστούγεννα; Είναι τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Είναι οι εξορμήσεις στη στολισμένη και γεμάτη λάμψη πόλη;

Αν το καλοσκεφτείς ή για την ακρίβεια, αν κλείσεις τα μάτια και κάνεις ένα νοητό ταξίδι στα Χριστούγεννα των παιδικών σου χρόνων ή σε όσα σου έμειναν αξέχαστα, θα συνειδητοποιήσεις πως οι πιο δυνατές, οι πιο έντονες γιορτινές σου αναμνήσεις, περιστρέφονται γύρω από τις αισθήσεις σου και συγκεκριμένα, τη γεύση και την όσφρηση. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στη δική μου περίπτωση.

Είμαι στο πατρικό μου και η μητέρα μου βρίσκεται στην κουζίνα. Τι και αν σε λίγους μήνες θα κλείσω τα 30; Στην κουζίνα της μητέρας μου, εκείνη έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Κάθομαι στο τραπέζι και την παρακολουθώ τη μία στιγμή να ανοίγει το ψυγείο και την άλλη, να ανακατεύει την κατσαρόλα και να προσθέτει τη μαγική της «πινελιά» στη σούπε βελουτέ, δηλαδή τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό, ο οποίος είναι εμπνευσμένος από τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο παρασκευής ζωμού και αναδεικνύει με τον πιο λαχταριστό τρόπο τα υλικά που περιλαμβάνουν οι χριστουγεννιάτικες συνταγές που ετοιμάζει με αγάπη.

W2.jpg

Το σπίτι έχει γεμίσει με μυρωδιές γνώριμες, μυρωδιές που «στρώνουν το έδαφος» για τις γεύσεις που θα απολαύσουμε σύντομα. Μένουν λίγες μόνο ώρες μέχρι να έρθουν οι καλεσμένοι για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. Ίδια πρόσωπα, ίδιες συζητήσεις. Αλλά ξέρεις κάτι; Έχει και αυτό την ομορφιά του. Για την ακρίβεια, μπορώ να πω ότι μου έχει λείψει. Από τη θεία που τη στιγμή που θα με δει, θα με ρωτήσει πότε με το καλό θα παντρευτώ, μέχρι τον ξάδερφο που δεν θα είναι πολύ ομιλητικός στο τραπέζι, αλλά θα «εξαφανίσει» τη μισή γαλοπούλα σε λιγότερο από δέκα λεπτά.

Το σημαντικό είναι πως θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να βρεθούμε γύρω από ένα τραπέζι. Και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία των Χριστουγέννων. Το πώς δηλαδή μας φέρνει κοντά, παρά τις διαφορές μας, παρά τα όσα φαινομενικά μας χωρίζουν.

W3.jpg

Γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο σπιτικές συνταγές, που έχουν ετοιμαστεί με αγάπη, η μαγεία της γεύσης γίνεται ένα με τη μαγεία των Χριστουγέννων. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, σχεδόν όλοι μας, έχουμε συνδέσει τα Χριστούγεννα με συγκεκριμένες γεύσεις και μυρωδιές, από απολαυστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα. Και αρκεί να κλείσουμε τα μάτια και να τις θυμηθούμε, για να νιώσουμε μία ζεστασιά μέσα μας, για να φέρουμε στο τώρα, λίγη από τη μαγεία των γιορτών.

Είναι η κλασική χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα της μητέρας με την εκπληκτική γέμιση, είναι η τάρτα με τα leftovers που με λίγο Knorr «Σπιτικό» Ζωμό έγινε ένα αξεπέραστο γεύμα για τη επόμενη των Χριστουγέννων. Και φυσικά, είναι το γιορτινό, γεμιστό χοιρινό με χορταρικά και το χριστουγεννιάτικο ριζότο με κολοκύθα και σταφίδες.

W4.jpg

Τι και αν το γιορτινό μενού στο πατρικό είναι σχεδόν ίδιο κάθε χρόνο; Τι και αν ακόμη και στο πρώτο Christmas dinner που ετοίμασες μόνη σου, αποφάσισες να ακολουθήσεις τις συνταγές που έμαθες από τη μητέρα σου; Ξέρεις πως αρκούν μερικά γευστικά twist, για να δώσουν και στο δικό σου γιορτινό μενού τις γεύσεις που φέρνουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στην καρδιά σου και τις πιο μαγικές μυρωδιές στο σπίτι σου. Διότι αρκεί ένας Knorr «Σπιτικός» Ζωμός, εμπνευσμένος από τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο παρασκευής ζωμού, για να δημιουργήσεις ένα σπιτικό, απολαυστικό μενού για τους δικούς σου φίλους, όπως εκείνο της μητέρας σου, το μενού που σου έμαθε πως η αγάπη μπορεί να κρύβεται κάποιες φορές σε ένα λαχταριστό πιάτο!

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, σε όσα φέρνουν τα Χριστούγεννα στην καρδιά μου, δεν είναι τα δώρα ή οι γιρλάντες με τα πολύχρωμα φωτάκια. Είναι οι μυρωδιές και οι γεύσεις των αγαπημένων μου χριστουγεννιάτικων συνταγών, των συνταγών εκείνων που έχουν δημιουργηθεί με αγάπη, που είναι σπιτικές και που ακόμη και αν τις απολαμβάνουμε κάθε -μα κάθε- χρόνο, αρκεί ένα μικρό touch, ένα απλό twist, μία μικρή προσθήκη, για να θυμηθούμε πως η μαγεία των Χριστουγέννων με τη μαγεία της γεύσης πηγαίνουν μαζί!

#KnorrGreece