Τρεις συνταγές που θα σε βάλουν από τώρα σε Christmas mode

Τρεις συνταγές που θα σε βάλουν από τώρα σε Christmas mode

Ακούγοντας τη λέξη Χριστούγεννα, ποια είναι η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό σου; Η μητέρα σου να ανοίγει το πορτάκι του φούρνου και να ξεφουρνίζει προσεκτικά ένα ταψί με μία αχνιστή γαλοπούλα; Ένας διασκεδαστικός «πόλεμος» με ζάχαρη άχνη ανάμεσα σε εσένα και τον αδερφό σου, ενώ πασπαλίζετε τους σπιτικούς κουραμπιέδες; Μήπως το καθιερωμένο μοίρασμα του παραδοσιακού χριστόψωμου, το οποίο σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη του οικογενειακού, γιορτινού γεύματος;

Όποια εικόνα και αν ήρθε πρώτη στο μυαλό σου, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία δυνατή ανάμνηση που έχει «σφραγιστεί» από τη μαγεία της γεύσης και των Χριστουγέννων. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να έφερνες λίγη από αυτήν τη μαγεία στην καθημερινότητά σου, πριν μπούμε επίσημα στη γιορτινή περίοδο; Πώς θα το καταφέρεις; Προσθέτοντας στη διατροφή σου τις πεντανόστιμες συνταγές που είναι εμπνευσμένες από το εορταστικό μενού και υπόσχονται πως από την πρώτη μπουκιά, θα σε βάλουν απευθείας σε Χ-mas mode!

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τρεις γευστικές προτάσεις, τις οποίες αξίζει να δοκιμάσεις, κυρίως διότι περιέχουν τους Knorr «Σπιτικούς» Ζωμούς, δηλαδή τις σπιτικές προσθήκες που είναι εμπνευσμένες από τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο παρασκευής ζωμού και αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τα υλικά που επιλέγεις για τις συνταγές σου!

Απολαυστικό, χριστουγεννιάτικο ριζότο με κολοκύθα και σταφίδες

Το ριζότο είναι μία ιδανική πρόταση για το lunch break στο γραφείο ή ένα ελαφρύ πιάτο για να κλείσεις απολαυστικά την ημέρα σου όμως, την ίδια στιγμή παραμένει αναπόσπαστο συνοδευτικό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μάλιστα, ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξεις να προσθέσεις σε αυτό, μπορείς να καθορίσεις πόσο…. χριστουγεννιάτικο θα είναι. Ακριβώς για αυτό, τι θα έλεγες να δοκίμαζες μία πρωτότυπη συνταγή με κολοκύθα και σταφίδες; Για να την ετοιμάσεις, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

  • 1 Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Κότας
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 225 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 300 γρ. κολοκύθα
  • 150 γρ. ζαμπόν
  • 50 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 1 φλ. άνηθο
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή προετοιμάζοντας τα υλικά. Θα ψιλοκόψεις το κρεμμύδι και τον άνηθο, θα τρίψεις την παρμεζάνα, θα κόψεις το ζαμπόν και την κολοκύθα σε μικρά κομματάκια. Έπειτα, θα βάλεις ένα λίτρο νερό σε ένα κατσαρολάκι και θα το τοποθετήσεις πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας. Μόλις πάρει βράση το νερό, θα προσθέσεις τον gluten free Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Κότας, ο οποίος δεν περιέχει τεχνητά ενισχυτικά γεύσης όμως, διαλύεται πολύ εύκολα στο μαγείρεμα και αναδεικνύει τη φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών που υπάρχουν στα πιάτα σου.

Σε ένα δεύτερο σκεύος, θα σοτάρεις το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, θα προσθέσεις το ρύζι με την κολοκύθα και θα ανακατέψεις καλά το περιεχόμενο του σκεύους για 1 λεπτό. Θα ρίξεις μία κουταλιά από τον ζωμό που σιγοβράζει στη δίπλα κατσαρόλα και θα επιμείνεις με το ανακάτεμα. Θα επαναλάβεις την ίδια διαδικασία για 20 λεπτά, φροντίζοντας κάθε φορά το ρύζι να απορροφά όλον τον ζωμό, πριν προσθέσεις την επόμενη δόση.

Πριν ολοκληρώσεις τη διαδικασία, δηλαδή περίπου στο δεκάλεπτο, θα προσθέσεις στο σκεύος με το ρύζι, το ζαμπόν, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύοντας καλά το μείγμα σου. Όταν θα περάσουν 20 λεπτά και θα αποσύρεις το σκεύος από το μάτι της κουζίνας, θα προσθέσεις την τριμμένη παρμεζάνα και θα ανακατέψεις καλά το ριζότο σου. Έπειτα, μπορείς να το απολαύσεις!

shutterstock_1180007083.jpg

Πεντανόστιμο κότσι χοιρινό εμπλουτισμένο με «πινελιές» μπίρας και μουστάρδας

Γιατί να πρέπει να περιμένεις το γιορτινό δείπνο, για να γευτείς ένα από τα αγαπημένα σου πιάτα, δηλαδή το χοιρινό κότσι στον φούρνο; Ναι, η παρασκευή του απαιτεί τουλάχιστον δύο ώρες από τον χρόνο σου όμως, το πεντανόστιμο αποτέλεσμα στο τέλος, είναι η λαχταριστή επιβράβευση για τον κόπο σου. Το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, που θα έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου, μπορείς να δοκιμάσεις τη συνταγή για κότσι χοιρινό με μπίρα και μουστάρδα, αρκεί να έχεις τα εξής υλικά στην κουζίνα σου:

  • 1 κιλό χοιρινό κότσι με το κόκκαλο (1 μεγάλο ή 2 μικρά)
  • 1 Knorr «Σπιτικός» Ζωμός για Βοδινό
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s Απαλή
  • 1 κουτάκι μπίρα
  • 3 κ.σ. μαργαρίνη
  • 1-2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C και θα τοποθετήσεις το κρέας σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Έπειτα, θα ανακατέψεις τη μουστάρδα με τα 3/4 από τη μπίρα και με το μείγμα που θα δημιουργήσεις, θα περιχύσεις το κρέας. Θα ψήσεις το κρέας για 20 λεπτά στους 200°C. Θα βγάλεις το ταψί από τον φούρνο και θα προσθέσεις το τεμάχιο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός για Βοδινό, μαζί με την μπίρα που περίσσεψε.

Στη συνέχεια, θα ψήσεις για δύο ώρες το κρέας, γυρίζοντάς το μία φορά. Έπειτα, θα αλείψεις το κρέας με μαργαρίνη, θα το σκεπάσεις με ένα αλουμινόχαρτο και θα το ψήσεις για 10 επιπλέον λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Όταν το βγάλεις από τον φούρνο και θελήσεις να το απολαύσεις, θα το πασπαλίσεις με φρέσκο θυμάρι και πιπέρι. Αν θες, μπορείς να το σερβίρεις με πατάτες βραστές.

Roasted,Pork,Knuckle,With,Potatoes

Χορταστική, βελουτέ σούπα από γλυκοπατάτα και σχοινόπρασο

Τις κρύες νύχτες του χειμώνα που επιστρέφεις κουρασμένη στο σπίτι, η βελουτέ σούπα από γλυκοπατάτα και σχοινόπρασο είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ανακουφίσεις το στομάχι σου. Πρόκειται για μία συνταγή που λειτουργεί συνήθως ως ορεκτικό στο γιορτινό τραπέζι, προετοιμάζοντας τους παρευρισκόμενους για το λουκούλλειο γεύμα που θα ακολουθήσει. Για να την ετοιμάσεις, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή προετοιμάζοντας τα υλικά. Πιο αναλυτικά, θα καθαρίσεις και θα κόψεις σε κύβους τις γλυκοπατάτες, θα κάνεις το ίδιο με το καρότο και το κρεμμύδι, ενώ θα πλύνεις και θα ψιλοκόψεις το σχοινόπρασο. Στη συνέχεια, θα βάλεις 1 ½ λίτρο νερό σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα, την οποία θα τοποθετήσεις πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας.

Θα ρίξεις στο νερό το τεμάχιο του Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών και θα αφήσεις το περιεχόμενο να πάρει βράση. Έπειτα, θα προσθέσεις τα λαχανικά, το αλάτι και το πιπέρι, ενώ θα περιμένεις 30 με 35 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως ο συγκεκριμένος ζωμός είναι vegan και εμπνευσμένος από τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο παρασκευής ζωμού, οπότε βοηθάει τα υλικά σου να «δέσουν» με μοναδικό τρόπο.

Όταν τα λαχανικά θα έχουν μαλακώσει επαρκώς, θα αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και θα πολτοποιήσεις τα λαχανικά σε μία βελουτέ, κρεμώδη σούπα, χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός απευθείας μέσα στην κατσαρόλα. Αφού αναμείξεις και χτυπήσεις καλά τα υλικά, μετατρέποντάς τα σε ένα ενιαίο, κρεμώδες μείγμα, θα προσθέσεις το ελαιόλαδο και το σχοινόπρασο. Έπειτα, θα ανακατέψεις καλά τη σούπα και θα τη σερβίρεις αμέσως, γαρνίροντας με μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό ή sourcream.

shutterstock_1129560386.jpg

Τι περιμένεις, λοιπόν, για να μπεις σε Christmas mode; Μπορεί να μας μένουν μερικές μέρες μέχρι να υποδεχτούμε την πιο γιορτινή περίοδο του χρόνου όμως, όσο πιο νωρίς φέρεις στην επιφάνεια την πιο γιορτινή πλευρά σου, τόσο θα παρατείνεις τη μαγεία των Χριστουγέννων. Αντλώντας έμπνευση από το καθιερωμένο εορταστικό μενού και εμπλουτίζοντας με γιορτινά πιάτα τη διατροφή σου, οι μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, θα περάσουν πολύ πιο γρήγορα και απολαυστικά, από όσο πιστεύεις!

#KnorrGreece