Πώς να πλένετε σωστά τα καλά σας μαχαίρια για να μην χαλάσουν γρήγορα

Πώς να πλένετε σωστά τα καλά σας μαχαίρια για να μην χαλάσουν γρήγορα

Από τότε που βγήκε το πλυντήριο πιάτων χάθηκε το φιλότιμο. Με αυτή την μικρή παραλλαγή της γνωστής ρήσης θέλουμε να σας δώσουμε να καταλάβετε πως το πλυντήριο πιάτων είναι μεν σωτήριο αλλά μερικές φορές μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφικό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να καταστρέψει τα καλά μαχαίρια σας. Και αυτό γιατί οι πίδακες νερού υψηλής πίεσης που χρησιμοποιεί το πλυντήριο για να καθαρίσει τα κουζινικά, κάνουν τις λεπίδες των μαχαιριών να χτυπούν με άλλα σκεύη μέσα στο ειδικό καλάθι, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου. Και αν αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα για τα μαχαίρια «της σειράς» που όλοι έχουμε, γίνεται σοβαρό όταν έχουμε να κάνουμε με καλά, ακριβά μαχαίρια που χρησιμοποιούμε για τα κρέατα και άλλα απαιτητικά τρόφιμα. Ακόμα και τα πλυντήρια πιάτων που έχουν ειδικά ράφια για τα μαχαίρια δεν είναι λύση, καθώς οι λεπίδες θα χτυπάνε πάλι στις πλευρές του ραφιού. Επίσης, η έντονη θερμότητα που παράγεται κατά το στέγνωμα μπορεί να παραμορφώσει τις λαβές των μαχαιριών με αποτέλεσμα να χαλαρώσουν οι βίδες τους.

Για αυτό, φροντίστε να πλένετε τα καλά σας μαχαίρια στο χέρι, κρατώντας τη λεπίδα μακριά από εσάς και τρίβοντάς τα απαλά με την μαλακή πλευρά του σφουγγαριού. Μην ξεχνάτε να τα στεγνώνετε αμέσως για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποχρωματισμού στις λεπίδες από το νερό. Μπορεί να σας φαίνεται τραβηγμένη λεπτομέρεια, αλλά αυτά τα tips θα εξασφαλίσουν πολλά ακόμα χρόνια στα μαχαίρια σας.