Οι 7 τρόποι για να κάνετε χάλια μια ομελέτα

Οι 7 τρόποι για να κάνετε χάλια μια ομελέτα

Λένε πως είναι από τα πιο απλά φαγητά που μπορεί να φτιάξει κανείς, στην πραγματικότητα όμως, όσο απλή κι αν είναι στην ιδέα της, η ομελέτα έχει όχι έναν, όχι δύο, αλλά επτά ολόκληρους τρόπους να καταλήξει εντελώς χάλια. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

1. Να είστε «ευγενικοί» με τα αβγά: Πολλές φορές απλά χτυπάμε λίγο τα αβγά και τα βάζουμε στο τηγάνι για να φτιάξουμε scramble. Κανονικά, όμως, τα αβγά χρειάζονται γερό χτύπημα με σύρμα ή πιρούνι, πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, συνεχόμενα, μέχρι να έχουμε ένα κιτρινωπό απαλό μείγμα, κάπως αφρώδες.
2. Να προσθέτετε γάλα: Όχι, απλά. Προσθέτοντας περισσότερα υγρά καταστρέφουμε την ομελέτα, για αυτό αφήστε εκτός το γάλα, το νερό, την κρέμα, οτιδήποτε και ασχοληθείτε αποκλειστικά με τα αβγά.
3. Να φτιάχνετε τεράστιες ομελέτες: Αυτό λέγεται frittata, όχι ομελέτα. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε 2 με 3 αβγά ή 2 αβγά και 1 ασπράδι αβγού για την τέλεια, ατομική ομελέτα.
4. Να χρησιμοποιείτε μεγάλα τηγάνια: Αν το τηγάνι σας είναι τεράστιο, το αβγό θα απλωθεί και θα γίνει πολύ λεπτό, σπάζοντας κάτω από το βάρος της γέμισης.
5. Να «καίτε» το τηγάνι: Αν αφήσετε το τηγάνι να παρακάψει πριν τηγανίσετε τα αβγά, η ομελέτα θα βγει παραψημένη, με καφέ βάση και άψητη κορυφή που νερουλιάζει. Βάλτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο μέσα μέχρι να αφρίσει και μετά ρίξτε τα αβγά.
6. Να μην ακουμπάτε την ομελέτα: Όσο είναι στο τηγάνι η ομελέτα πρέπει να κινείται συνεχώς με μια κουτάλα, ώστε κάθε επιφάνειά της να ψηθεί σωστά. Όταν είναι σχεδόν ψημένη, φέρτε το τηγάνι σε κλήση ώστε το υγρό αβγό που έχει μείνει να χτυπήσει τις άκρες και να δημιουργήσει όμορφες, ψημένες άκρες.
7. Να τα δίνετε όλα στη γέμιση: Καταρχάς, τα υλικά που θα βάλετε στη γέμιση πρέπει να είναι μαγειρεμένα πριν τα βάλετε στην ομελέτα. Ειδικά υλικά όπως μανιτάρια, ντομάτες και σπανάκι πρέπει να είναι οπωσδήποτε μαγειρεμένα πριν, ειδάλλως θα έχετε μια υγρή ομελέτα. Επίσης, χρησιμοποιείστε μόνο 2κ.σ. γέμιση, ώστε να μην ανοίξει από το βάρος η ομελέτα σας και χυθεί στο πιάτο.