Το σπιτικό sushi δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο- Όλα τα μυστικά για τα τέλεια rolls

Το σπιτικό sushi δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο- Όλα τα μυστικά για τα τέλεια rolls

Τα πιο εύκολα και αποτελεσματικά tips που θα σε μετατρέψουν σε sushi master.

To sushi είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά παγκοσμίως, το οποίο έγινε ευρέως γνωστό στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες έχουν μυηθεί στην Ιαπωνική κουζίνα και έχουν εντάξει το sushi στη διατροφική τους ρουτίνα.

Μπορεί να σου ακούγεται εξωφρενικά δύσκολο να φτιάξεις sushi rolls στο σπίτι ωστόσο δεν είναι. Το μόνο που χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις είναι το ειδικό ρύζι, μερικά φιλέτα ψαριού και τα υλικά της αρεσκείας σου.

Πώς θα φτιάξεις υγιεινό sushi αλά Ελληνικά όπως η ειδικός

4 tips για να φτιάξεις τέλειο σπιτικό sushi

Τα βασικά υλικά: ρύζι για σούσι
ένα ψάθινο σουπλά από μπαμπού για σούσι
πλαστικό περιτύλιγμα
nori
σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
φρυγανισμένο σουσάμι
σάλτσα τσίλι sriracha
wasabi + τζίντζερ

Τι άλλο μπορείς να προσθέσεις: αγγούρι, αβοκάντο, σπαράγγια, jalapeño, φρέσκο ​​κρεμμυδάκι, καρότα, πιπεριές, ανανά, μάνγκο κ.ο.κ.

Σαν πηγή πρωτεΐνης μπορείς να χρησιμοποιήσεις: γαρίδα (tempura ή βραστή), τόνο ή σολωμό sashimi, tofu ή τυρί κρέμα.

sushi2.jpg

1) Μην επιχειρήσεις να φτιάξεις sushi με οποιοδήποτε ρύζι. Πρόκειται για ένα ειδικό ρύζι, πλούσιο σε άμυλο, το οποίο γίνεται λίγο κολλώδες όταν μαγειρευτεί σωστά.

2) Επένδυσε στον κατάλληλο εξοπλισμό. Θα χρειαστείς chopsticks, ένα κοφτερό μαχαίρι και ένα σουπλά από μπαμπού.

3) Κόψε σωστά τα ψάρια. Η τομή πρέπει να είναι ευθεία και ακριβής και το μαχαίρι καλά ακονισμένο. Το κόψιμο μπρος-πίσω καταστρέφει το ψάρι.

4) Το ρύζι χρειάζεται καλό πλύσιμο και ξέπλυμα και να μείνει λίγη ώρα ώστε να στραγίξει καλά πριν χρησιμοποιηθεί.

Η απόλυτη συνταγή για σπιτικό sushi

Yλικά: Για το ρύζι
230 γρ. ρύζι αρμπόριο
420 γρ. νερό
50 γρ. mirin
2 κ.σ. ριζόξιδο
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σούσι
1 σολομό, φιλέτο
1 φέτα τόνο
100 γρ. σουρίμι
1 αγγούρι
1 αβοκάντο
3 φύκια, nori
1-2 κ.γ. σπιτική μαγιονέζα
1 κ.σ. σουσάμι, άσπρο
1 κ.σ. σουσάμι, μαύρο
1/2 κ.γ. πάστα wasabi
Για το σερβίρισμα
πάστα wasabi
τζίντζερ
σάλτσα σόγιας

Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράζει σε δυνατή φωτιά. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τοποθετούμε μέσα ένα σουρωτήρι. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά για 2-3 λεπτά ώστε να φύγει όλο το άμυλο. Το νερό πρέπει να γίνει άσπρο. Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ρυζόξιδο, τη ζάχαρη, το νερό, το mirin και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Σκεπάζουμε πολύ καλά με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε πάνω στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει δημιουργώντας μπεν μαρί. Βράζουμε για 30 λεπτά.

Αφαιρούμε το μπολ από το μπεν μαρί και βγάζουμε τη μεμβράνη. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως. Ανακατεύουμε λίγο το ρύζι με ένα κουτάλι. Τυλίγουμε το sushi mat (ειδικό σουπλά για να τυλίγουμε το σούσι) με διάφανη μεμβράνη για λόγους υγιεινής. Με αυτά τα υλικά φτιάχνουμε 3 είδη σούσι.

Για το avocado salmon

Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του αφήνοντας 1 εκ. κενό στη μία πλευρά για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε. Κόβουμε το λεπτό κομμάτι του σολομού (το μέρος της κοιλιάς) που είναι πιο λιπαρό, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. και το βάζουμε πάνω στο το ρύζι. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το αβοκάντο, αφαιρούμε τη φλούδα και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. Το τοποθετούμε πάνω από τον σολομό. Τυλίγουμε με το ειδικό σουπλά και το πιέζουμε πολύ καλά για να σχηματιστεί το σούσι μας. Βάζουμε στην άκρη του nori λίγο σόγια σως ή νερό για να κολλήσει και να μην ανοίξει. Κόβουμε τις άκρες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και στη συνέχεια κόβουμε σε 6 ίσια κομμάτια.

Για το spicy tuna

Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του αφήνοντας 1 εκ. κενό στη μία πλευρά για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε. Πάνω στο ρύζι, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, απλώνουμε ½ κ.γ. wasabi. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από τον τόνο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. Τον βάζουμε στη μέση του nori κατά μήκος της μεγάλης πλευράς πάνω από το wasabi. Κόβουμε το 1/3 από το αγγούρι σε λεπτές λωρίδες 1 εκ. και με ένα μαχαίρι κόβουμε το μέρος με τα σπόρια. Το τοποθετούμε πάνω από τον τόνο. Τυλίγουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα προηγούμενα.

Για το California

Ανοίγουμε με τα χέρια μας 5-6 κομμάτια από το σουρίμι ώστε να γίνει λεπτές λωρίδες και το βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε 1-2 κ.γ. μαγιονέζα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στο μπολ με το ρύζι βάζουμε 1 κ.σ. άσπρο σουσάμι, 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι και τα ανακατεύουμε. Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του χωρίς να αφήσουμε κενό. Αναποδογυρίζουμε το nori με το ρύζι ώστε το ρύζι να είναι από κάτω. Όταν το τυλίξουμε, το ρύζι θα είναι στη εξωτερική πλευρά. Τυλίγουμε με την ίδια διαδικασία αλλά με μεγαλύτερη προσοχή γιατί στην εξωτερική πλευρά είναι το ρύζι. Απλώνουμε από πάνω το σουρίμι που περίσσεψε στο μπολ και πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι. Σερβίρουμε με wasabi, σόγια σως και τζίντζερ.

Πηγή κεντρικής: unsplash.com