Η λεπτομέρεια με το λάδι στα μελομακάρονα είναι το κλειδί για να σου πετύχουν

Πατούλια Κατερίνα
Η λεπτομέρεια με το λάδι στα μελομακάρονα είναι το κλειδί για να σου πετύχουν

Το μελομακάρονο το καλό δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Οι παλιές νοικοκυρές που φτιάχνουν μελομακάρονα χωρίς βρώμη ή περίτεχνα υλικά, ορκίζονται όχι μόνο στα αγνά υλικά που χρησιμοποιούν αλλά σε μερικά μυστικά- κλειδιά για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα.

Ψάξαμε, ρωτήσαμε μαμάδες, θείες και γιαγιάδες και συγκεντρώσαμε όλα τα κόλπα για τέλεια και πεντανόστιμα μελομακάρονα.

Φαίνεται λοιπόν πως το σωστό το λάδι, παίζει σπουδαίο ρόλο στο να καταλήξουμε με τέλεια και πιο νόστιμα μελομακάρονα.

Τι λάδι βάζουμε στα μελομακάρονα;

Για τα καλύτερα μελομακάρονα, παλιότερα χρησιμοποιούσαν το περσινό λάδι, πάντα μισό μισό το περσινό ελαιόλαδο με μισό φυτικό λάδι, ιδανικά ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο.

Το ελαιόλαδο δίνει γεύση και το σπορέλαιο τα κάνει πολύ τραγανά πριν τα σιροπιάσεις και πολύ αφράτα μετά το σιρόπιασμα.

Θυμήσου πως πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη με το λάδι για να καραμελώσουν τα μελομακάρονα.

Τι αλεύρι;

Το αλεύρι που έβαζαν οι παλιές νοικοκυρές ήταν το μαλακό αλλά εξίσου καλό είναι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Γιατί βάζουμε σιμιγδάλι στα μελομακάρονα;

Έναν σκοπό έχει το σιμιγδάλι μέσα στο μελομακάρονο, θα προστατεύσει το μπισκότο μας από το να τραβήξει μπόλικο μέλι και δεν θα του επιτρέψει να λασπώσει.

Το ζύμωμα το σωστό είναι ελάχιστο

Το μυστικό για τέλειο πλάσιμο είναι να ξεκουράσεις τη ζύμη για 20 λεπτά και να την κρατάς σκεπασμένη αλλά προσοχή:

Όσο πιο πολύ χτυπήσες το λάδι με τη ζάχαρη, τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο τα μελομακάρονα.

Όσο πιο αφράτα γίνουν στο ψήσιμο, τόσο πιο αφράτα θα παραμείνουν μετά το σιρόπιασμα.

Αφού ρίξεις το αλεύρι και μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα σταματάς το ζύμωμα σε αυτή τη λαδερή ζύμη. Αν κάνεις το σφάλμα να συνεχίσεις, το λάδι θα ξεράσει από τη ζύμη και θα πεις αντίο στα τραγανά αλλά αφράτα μελομακάρονα.

Τι ακριβώς πρέπει να κάνεις με το μέλωμα:

Σημείο - κλειδί και το μέλωμα στο σωτό μελομακάρονο.

Το σιρόπι για να έχει τη σωστή θερμοκρασία για το μέλωμα και ιδανικά πρέπει να είναι φτιαγμένο από το προηγούμενο βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο. Μελώνεις τα μελομακάρονα μόλις τα βγάλεις από τον φούρνο.

Για το σιρόπι βάλε ίση ποσότητα ζάχαρης κρυσταλλικής, μελιού και νερού. Βράσε τα υλικά για 3-4 λεπτά μαζί με ένα ξύλο κανέλλας και άφησε το σιρόπι να δέσει όλο το βράδυ.

Για το ζυμάρι:
– 100 γραμμάρια χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
– 140 γραμμάρια ελαιόλαδο
– 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα
– 1/4 κουταλιά του γλυκού κανέλα
– 1/4 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
– ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

Για το μέλωμα:

– Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
– 1 φλιτζάνι μέλι
– Ένα στικ κανέλας

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνουμε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Σειρά έχουν τα μπαχαρικά.

Προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ζυμώνουμε ταυτόχρονα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω. Περνάμε τα μελομακάρονα πάνω στον τρίφτη για να πάρουν το χαρακτηριστικό σχέδιο.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.


Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν. Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Για το σιρόπι: Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το μέλι μέλι και ένα φλυτζάνι νερό με 1 ξυλάκι κανέλας.

Σουρώνουμε το μαύρο αφρό και περιμένουμε δέκα λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη. Φτιάξε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα και να τα βουτήξεις για λίγα λεπτά μέσα. Ο κανόνας είναι ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.

Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.

Μην ρίξεις μέσα πικρό καρύδι.

Όσο περισσότερη ώρα ζυμώνεις τα μελομακάρονα, τόσο πιο σφιχτά θα γίνουν.

Φρόντισε όλα τα μελομακάρονα να έχουν περίπου το ίδιο σχήμα, ώστε να ψηθούν και να σιροπιαστούν ομοιόμορφα.

Ο τέλειος χρόνος ψησίματος είναι τα 25 λεπτά.

Προσοχή στην ποσότητα μπαχαρικών που θα προσθέσεις. Αν σου ξεφύγει περισσότερη ποσότητα γαρύφαλλου, τα μελομακάρονα θα πικρίσουν αμέσως.

Η βασιλική συνταγή του Άκη:

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

150 γρ. μέλι

3 στικ κανέλα

3 γαρίφαλα

1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Μείγμα 1

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

2-3 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Μείγμα 2

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Εκτέλεση

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

πηγή συνταγής: akispetretzikis.com

DPG Network