Σουφλέ ή μπέικον καρότου: 15 συνταγές με καρότο που δεν έχεις ξαναδεί

Σουφλέ ή μπέικον καρότου: 15 συνταγές με καρότο που δεν έχεις ξαναδεί

Αν βαρέθηκες να τρως το καρότο μόνο σε σαλάτες, βρήκαμε τις πιο γευστικές εναλλακτικές προτάσεις. 

Τα καρότα είναι ένα λαχανικό που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ όλο το χρόνο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές.

Έχουν υψηλή διατροφική αξία και είναι εξαιρετικά πλούσια σε β-καροτίνη, βιταμίνες Α, C, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, C, E, K, χολίνη, και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, και φώσφορο. Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών αφού δεν έχουν καθόλου κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερίνη.

15 διαφορετικοί τρόποι για να φας το καρότο

1) Σαλάτα με τριμμένο καρότο

Yλικά: 1 κ.σ. ξύδι λευκού κρασιού
½ κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. μέλι
½ κ.γ. ανθό αλατιού
3 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
3 κούπες καρότο, τριμμένο σε λωρίδες
2 πράσινα κρεμμύδια
3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

https://www.instagram.com/reel/CxIyj5vLDj4/

Eκτέλεση: Σε ένα μεσαίο μπολ ρίξε το ξύδι λευκού κρασιού, την μουστάρδα, το μέλι και τον ανθό αλατιού. Πρόσθεσε το λάδι. Κόψε τα καρότα χρησιμοποιώντας έναν τρίφτη. Στη συνέχεια, κόψε σε λεπτές φέτες τα πράσινα κρεμμύδια και τον μαϊντανό. Πρόσθεσε όλα τα λαχανικά στο μπολ μαζί με το dressing και ανακάτεψε. Σέρβιρε αμέσως ή βάλε τη σαλάτα στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.

https://www.instagram.com/p/Cdz8i1GKhk7/

2) Carror cake donuts

Αν τα donuts είναι η αγαπημένη σου λιχουδιά τότε αξίζει να δοκιμάσεις τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

3) Cupcakes καρότου

H συνταγή είναι σχεδόν ίδια με αυτή του carrot cake και το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

4) Σουφλέ καρότου

Το κλασικό σουφλέ γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό αν του προσθέσουμε καρότα.

5) Ψητές φέτες καρότου

Aν θες ένα απολαυστικό σνακ δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις το carrot bacon. Κόψε το καρότο σε φαρδιές λωρίδες και ψήσε μέχρι να ροδίσουν, όπως θα δεις στο παρακάτω βίντεο.

6) Καρότα με μπρόκολο στον φούρνο

Το μπρόκολο και τα καρότα είναι τόσο ακαταμάχητος συνδυασμός όσο η σοκολάτα και το φυστικοβούτυρο. Αν αγαπάς τα λαχανικά, αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει για εσένα.

7) Σαλάτα με καρότο

Yπάρχουν πολλές, διαφορετικές εκδοχές της σαλάτας από καρότο που αξίζει να δοκιμάσεις. Δοκίμασε να τρίψεις το καρότο στον τρίφτη και να φτιάξεις ένα dressing από λάδι, λεμόνι και μουστάρδα.

https://www.instagram.com/reel/CuRo85EpkFX/

8) Καρότα τυλιγμένα με μπέικον

Τα ψητά καρότα με μπέικον είναι ό,τι πιο νόστιμο και εύκολο μπορείς να φτιάξεις με υλικά που έχεις στο ψυγείο σου. Πλύνε τα καρότα, τύλιξέ τα με μπέικον και ψήσε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

9) Ψητά καρότα στον φούρνο

Τα συγκεκριμένα ψητά καρότα έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση αφού συνδυάζουν τη γήινη γεύση των καρότων με την καστανή ζάχαρη, το σκόρδο, το βαλσάμικο ξύδι, θυμάρι και βούτυρο.

10) Σούπα βελουτέ με καρότα

Η βελουτέ σούπα από καρότα αποτελεί ιδανική πρόταση για τις κρύες ημέρες ή για κάθε φορά που θες ένα νόστιμο και υγιεινό ορεκτικό.

Πώς θα φτιάξεις αντιοξειδωτική σαλάτα με καρπούζι

11) Καρότα στο air fryer

Για να φτιάξεις τραγανές, υγιεινές πατάτες καρότου σε λιγότερο από 20 λεπτά το μόνο που θα χρειαστείς είναι μια φριτέζα αέρος. Δες πώς θα το κάνεις στο video που ακολουθεί.

12) Carrot cake pancakes

Δεν είναι μόνο το καρότο που κάνει αυτή τη συνταγή εξαιρετικά νόστιμη ωστόσο η προσθήκη του αλλάζει όλη τη γεύση και την υφή των pancakes.

Πώς θα τα φτιάξεις

Yλικά: 50 γρ καρότο τριμμένο, στο λεπτό τρίφτη
80 γρ αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι
70 γρ γάλα αμυγδάλου (ή οποιοδήποτε γάλα)
1 αυγό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. μέλι
1 ½ κ.γ. baking powder
2 κ.σ. καρύδια τριμμένα
⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κανέλα
σταφίδες

Για το γλάσο
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο καρύδας
2 κ.σ. γιαούρτι καρύδας
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ χτυπάμε πρώτα το αυγό και προσθέτουμε το καρότο. Προσθέτουμε το γάλα, το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τo αλεύρι και το baking powder. Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα με μία κουτάλα και γυρίζουμε την τηγανίτα μας μόλις εμφανίσει στην επιφάνεια της τρυπούλες. Αν θέλουμε να βάλουμε σταφίδες μπορούμε είτε να τις βάλουμε από την αρχή στο μείγμα, είτε να τις βάλουμε πάνω στο μείγμα αφού το έχουμε βάλει στο τηγάνι και πριν εμφανιστούν οι τρυπούλες. Με αυτό τον τρόπο καθώς το pancake φουσκώνει ενσωματώνονται μέσα στο pancake.

Αφού γυρίσουμε τα pancakes ψήνουμε για ένα λεπτό ακόμα. Για το γλάσο απλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να δέσουν μεταξύ τους. Σερβίρουμε με γλάσο, τριμμένο καρύδι και σταφίδες ή άλλα toppings της αρεσκείας μας.

13) Carrot cake cinnamon rolls

Πρόσθεσε καρότο στην κλασική συνταγή και ετοιμάσου να δοκιμάσεις το πιο yummy γλυκό που έφτιαξες ποτέ. Στο video που ακολουθεί θα δεις πώς θα το κάνεις.

14) Ψητά καρότα με παρμεζάνα (ή φέτα)

Ξεφλούδισε και κόψε τα καρότα, τοποθέτησέ τα στο φούρνο για λιγότερο από 30 λεπτά και θα έχεις το πιο νόστιμο συνοδευτικό για το γεύμα σου.

https://www.instagram.com/p/COGSbvZB_1D/

Μη ξεχάσεις να προσθέσεις παρμεζάνα ή φέτα λίγα λεπτά πριν βγουν τα καρότα από τον φούρνο για να απογειώσεις την γεύση.

15) Carror cake

Υλικά: 300 γρ. πουρέ καρότου

3 αυγά
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/3 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1/3 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1 κ.γ. γλυκάνισο
1/3 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. σπορέλαιο
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
100 γρ. καρύδια

https://www.instagram.com/p/CwriGKMs1-f/

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Τοποθετούμε μία κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε τον πουρέ καρότο. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, όλα τα μπαχαρικά, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τον πουρέ καρότο, το σπορέλαιο, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking, τη σόδα, τα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη. Καλή απόλαυση!

Πηγή κεντρικής: pexels.com