Τα μυστικά για τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα που έχεις φτιάξει ποτέ

Τα μυστικά για τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα που έχεις φτιάξει ποτέ

Αν λατρεύεις τα γλυκά των Χριστουγέννων, τότε πρέπει να δοκιμάσεις αυτά τα λαχταριστά μελομακάρονα: είναι μαλακά και αφράτα, τραγανά χάρη στα καρύδια, γεμάτα μέλι και μπαχαρικά.

Δεν είναι τυχαίο που τα μελομακάνορα βρίσκονται σε κάθε ελληνικό σπίτι τα Χριστούγεννα κι έχουν όλα όσα θες: γεύση, άρωμα, υφή και γιορτινή μαγεία σε κάθε μπουκιά.

Πώς λιώνω κουβερτούρα σωστά; Τα καλύτερα tips για τέλειο αποτέλεσμα

Τι είναι τα Μελομακάρονα;

Τα μελομακάρονα είναι το απόλυτο ελληνικό γλυκό των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μπισκότα με βάση το ελαιόλαδο, το πορτοκάλι και τα καρύδια, τα οποία βουτάς σε ζεστό, μυρωδάτο σιρόπι μελιού. Στην Ελλάδα συνήθως ψήνονται, αν και υπάρχουν και τηγανητές εκδοχές.

Τι θα χρειαστείς για να τα φτιάξεις

Μεζούρες και κουτάλια

Μπολ ανάμειξης

2 ταψιά

Ρηχό, φαρδύ κατσαρολάκι

Αντικολλητικό χαρτί

Πώς να Φτιάξεις τα Μελομακάρονα

Αυτή η συνταγή θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σου για τα Χριστούγεννα! Να πώς θα τα φτιάξεις:

Ετοίμασε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τα καρύδια, το μέλι, το κονιάκ (αν χρησιμοποιήσεις) και λίγο επιπλέον πορτοκάλι.

Ανάμειξε τα στεγνά υλικά: Σε άλλο μπολ, βάλε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, το γαρύφαλλο και την κανέλα.

Ένωσε τα δύο μείγματα και ζύμωσε απαλά με τα χέρια για λίγα λεπτά, ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά.

Πλάσε τα μπισκότα: Πάρε κουταλιά-κουταλιά τη ζύμη και πλάσε μικρά οβάλ μελομακάρονα. Πίεσε ελαφρά από πάνω με ένα πιρούνι για να κάνεις τα κλασικά σχέδια.

Ψήσε: Ψήσε τα στους 190°C για περίπου 10–15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από κάτω. Άφησέ τα να κρυώσουν εντελώς.

Ετοίμασε το σιρόπι: Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάλε το μέλι με λίγο νερό και άφησέ το να πάρει βράση.

Βούτηξε τα μελομακάρονα: Ρίξε λίγα-λίγα μέσα στο ζεστό σιρόπι, γύρισε τα κι από τις δύο πλευρές και βγάλ’ τα προσεκτικά.

Πασπάλισε: Τοποθέτησέ τα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και καρύδια με σουσάμι από πάνω.

Μυστικά Επιτυχίας

Τα μελομακάρονα θα είναι πολύ κολλώδη μετά το σιρόπι. Φύλαξέ τα σε αντικολλητικό χαρτί ή σε χαρτάκια για muffins, αλλιώς θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Μην τα βουτήξεις στο μέλι αν είναι ακόμα ζεστά, μπορεί να διαλυθούν.

Αν σου φαίνεται πολύ γλυκό το σιρόπι, ρίξε το από πάνω αντί να τα βουτήξεις μέσα.

Αντί για ελαιόλαδο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυτικό λάδι με ουδέτερη γεύση.

Παίξε με τους ξηρούς καρπούς, τα φυστίκια ή τα κάσιους τους δίνουν ωραία γεύση.

Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας, ρίξε από πάνω λίγη λιωμένη μετά το μέλωμα!

Πώς να τα Φυλάξεις

Μόλις κρυώσουν τελείως, φύλαξέ τα σε στρώσεις μέσα σε αεροστεγές δοχείο, με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσά τους. Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 5 μέρες.