To νοστιμότερο εορταστικό ψωμί της Λαμπρής που μοιάζει με έργο τέχνης

Αυτή η εορταστική συνταγή για το Πασχαλινό ψωμί είναι τόσο εύκολη και τόσο γευστική που θα θέλεις να την φτιάχνεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιταλικό ψωμί που παρασκευάζεται το Πάσχα. Είναι μια υπέροχη συνταγή που αποτελεί το καταλληλότερο δώρο αν πας καλεσμένη σε πασχαλινό τραπέζι, καθώς η πλεκτή ζύμη του ψωμιού σχηματίζει ένα υπέροχο γευστικό στεφάνι! Αυτό το μαλακό, τρυφερό και ελαφρώς γλυκό ζυμωτό ψωμί είναι διακοσμημένο με πολύχρωμα αυγά, κάνοντας μια όμορφη προσθήκη στις γιορτινές ημέρες.

Αυτή η συνταγή ψωμιού είναι αρκετά εύκολη στην παρασκευή και μοιάζει με ψωμί μπριός καθώς είναι παχύρρευστο, μαλακό και βουτυρωμένο. Το μίξερ κάνει το μεγαλύτερο μέρος του ζυμώματος, και το μόνο που κάνεις εσύ είναι να πλέξεις τη ζύμη και να σχηματίσεις ένα όμορφο στεφάνι!

Υλικά

240 ml χλιαρό πλήρες γάλα

105 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

1 πακέτο ενεργή ξηρή μαγιά

540 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

2 μεγάλα αυγά χτυπημένα

75 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κυβάκια και σε θερμοκρασία δωματίου

Για την επικάλυψη:

4 έως 6 μεγάλα αυγά βαμμένα με χρωστικές τροφίμων

1 μεγάλο αυγό συν 1 κουταλάκι του γλυκού νερό χτυπημένο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε μαζί το γάλα, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ. Αφήνουμε να σταθεί μέχρι να αφρίσει, περίπου 5 με 8 λεπτά. Εν τω μεταξύ, λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ. Στο μπολ του μίξερ με τον γάντζο ζύμης, ανακατεύουμε το αλεύρι, το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και τα αυγά. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ απαλή ζύμη, περίπου 5 λεπτά. Αυξάνουμε την ταχύτητα σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο, περίπου 1 κουταλιά της σούπας τη φορά, στη ζύμη. Περιμένουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως κάθε κομμάτι βουτύρου πριν προσθέσεις την επόμενη κουταλιά της σούπας.

Μόλις ενσωματωθεί όλο το βούτυρο, συνεχίζουμε το ζύμωμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική, περίπου 8 με 10 λεπτά. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα 30 λεπτά με 2 ώρες.

Στρώνουμε ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος με λαδόκολλα. Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την απλώνουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε σε 3 ίσα κομμάτια. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε σχοινί. Πλέκουμε τα 3 σχοινιά μεταξύ τους, τσιμπώντας κάθε άκρη για να σφραγιστεί. Τοποθετούμε την πλεξούδα στο στρωμένο ταψί και την πλάθουμε σε κύκλο φτιάχνοντας ένα στεφάνι.

Για την επικάλυψη: Τοποθετούμε τα βαμμένα αυγά γύρω από το πλεγμένο στεφάνι. Σκεπάζουμε χαλαρά και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 30-45 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° όσο φουσκώνει το στεφάνι. Μόλις φουσκώσει, αλείφουμε το στεφάνι με το χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κουλούρα μας. Μεταφέρουμε προσεκτικά το ψωμί σε λαδόκολλα σε μια συρμάτινη σχάρα για να κρυώσει ελαφρώς. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλό Πάσχα!

Image: preppykitchen.com