Τα μεγαλύτερα λάθη που έκανα στις σχέσεις μου…

Νίκος Συρίγος
Τα μεγαλύτερα λάθη που έκανα στις σχέσεις μου…

Η ζωή είναι γεμάτη με λάθη και πάθη. Αλλιώς δεν είναι ζωή. Τα πάθη τα απολαμβάνεις. Κάποιες φορές και τα λάθη. Τα πάθη δεν σε διδάσκουν. Τα λάθη ναι. Και αφού δώσαμε τις εξηγήσεις μας ας μπούμε στο θέμα.

Σε κάθε σχέση κάνεις λάθη. Ο στόχος είναι στην επόμενη να κάνεις λιγότερα από την προηγούμενη. Από το… νηπιαγωγείο μέχρι σήμερα, δεν θυμάμαι εποχή που να μην ήμουν σε σχέση. Ήθελα πάντα να υπάρχει ένα κορίτσι στη ζωή μου. Φοβόμουν τη μοναξιά. Όχι πια.

Έκανα λάθη στις σχέσεις μου. Πολλά. Κυρίως, το εξής ένα: Τα έδινα όλα. Από την αρχή. Με το καλημέρα. Κι όταν τα δίνεις όλα νωρίς, αποδεδειγμένα πια, ο άλλος γίνεται αχάριστος. Εσύ τον κάνεις. Γιατί τον μαθαίνεις στο «όλα» με αποτέλεσμα όταν αυτό το «όλα» κάπου λιγοστέψει, είτε λόγω συνθηκών, είτε λόγω κούρασης, να είσαι εσύ ο χαμένος. Ή τουλάχιστον αυτός που στήνεσαι στον τοίχο.

Προσπαθούσα πάντα να σκεφτώ τι θέλει ο άλλος και να το προσφέρω πριν καν το ζητήσει. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Χωρίς να περιμένω τίποτα. Φαντάσου πως όταν κάνω δώρα νιώθω υπέροχα. Όταν παίρνω απλά… περίεργα.

Έκανα την επιθυμία του άλλου επιλογή μου, χωρίς να το πολυγουστάρω. Και ξέρεις κάτι; Δεν άκουγα το μαξιλάρι μου. Αυτόν τον μεγάλο κριτή. Και τον πιο δίκαιο. Υπήρχαν βράδια που δεν με έπαιρνε ο ύπνος επειδή ένιωθα ότι πιεζόμουν. Και κάπου εκεί επιζητούσα και ήλπιζα πως ο άλλος θα ερχόταν στη θέση μου και θα έκανε αυτό που έκανα εγώ για χρόνια. Να αφουγκραστεί, να ακούσει τι θέλω κι όχι απαραίτητα να το κάνει πράξη (εγώ θα το έκανα) αλλά τουλάχιστον να μην σπάσουμε τα… νεύρα μας μετά… Μάταιος κόπος. Και ακόμη πιο μάταιες οι προσδοκίες. Η συνήθεια βλέπεις… Όταν έχεις συνηθίσει τον άλλο να τα δίνεις όλα, θα τα πάρει όλα. Και θα συνεχίσει να τα θέλει.

Κι εσύ θα παραμυθιάζεις τον εαυτό σου πως είσαι ευτυχισμένος μέσα από την ευτυχία ενός άλλου. Λάθος. Κι ας το έκανες με πάθος.

Πρόσεξε: Δεν σου λέω να μην είσαι ο εαυτός σου. Ούτε να πάψεις να δίνεις και να δίνεσαι. Μέγα λάθος. Μην πάμε στο άλλο άκρο. Του παρτάκια. Αλλά θέλει ισορροπία το πράγμα για να λειτουργήσει. Η μέγιστη δύναμη στην πλάση. Μεγαλύτερη και από τον Θεό. Ισορροπία.

Για να αξίζει αυτό που δίνεις και για σένα αλλά και για τον άλλον. Και κυρίως για να μην πιάνεις κουβέντα με το μαξιλάρι σου κάθε βράδυ. Μόνος σου. Ο άλλος θα κοιμάται… Γιατί έτσι συνήθισε να ζει… Εσύ τον συνήθισες. Και αυτό δεν έχει φύλο. Άντρας-Γυναίκα το ίδιο είναι. 100-0.