Ο έρωτας χτίζεται πάνω στις αντιθέσεις

Νίκος Συρίγος
Ο έρωτας χτίζεται πάνω στις αντιθέσεις
Instagram

Ο έρωτας έχει πρώτο ενικό. Πολύ.

Δεν υπάρχει κάτι που να έχει υμνηθεί περισσότερο στην πλάση από τον έρωτα. Σε όλες τις μορφές. Με όλους τους τρόπους. Σε όλες τις φάσεις. Από την αρχή μέχρι την… επόμενη αρχή. Γιατί τέλος δεν έχει. Ή δεν θα έπρεπε. Ακούω πολύ κόσμο γύρω μου να μιλάει για τον έρωτα. Κι άλλους- ευτυχώς λίγοι- να φοβούνται και να τον σκεφτούν, πόσο μάλλον να τον νιώσουν. Να υμνούν το εμείς. Την ένωση. Το πάθος. Με μια λεπτομέρεια, που ξεχνιέται στην πορεία. Ότι ο έρωτας αρχίζει σε πρώτο ενικό. Όταν ερωτεύεσαι τον άλλον δεν σε νοιάζει αν είναι και ο άλλος ερωτευμένος μαζί σου. Πολλές φορές δεν σε νοιάζει ούτε καν αν ο άλλος είναι ερωτευμένος με κάποιον άλλον! Ξέρεις ότι πας προς τον τοίχο και απλά πατάς το γκάζι…

Δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Ερωτεύεσαι. Εσύ. Αν είσαι τυχερός και ερωτευτεί και ο άλλος, έγινε το θαύμα.

Αν όχι, έγινε το τραύμα. Αλλά κάτι έγινε…

Από το να ζεις χωρίς να γίνεται κάτι, χίλιες φορές να μετράς πληγές. Στο τέλος της διαδρομής, να θυμάσαι πως είμαστε οι πληγές μας.

Πίστεψε με. Να την παίξεις την ζαριά κι ας έρθει ντόρτια. Θα είναι τα πιο γλυκά ντόρτια της ζωής σου. Σίγουρα τα πιο έντονα.

Αυτά για το τραύμα.

Για το θαύμα τα λόγια είναι περιττά. Αν ο πρώτος ενικός γίνει πρώτος πληθυντικός, θα τα δεις όλα. Κι όλα αλλιώς. Μεγάλο πράγμα το μαζί. Το ουσιαστικά μαζί. Όχι το δίπλα-δίπλα. Μαζί.

Να μετράς τον έρωτα ακόμα και στην απουσία. Να νιώθεις το μαζί ακόμη κι αν ο άλλος είναι χιλιόμετρα μακριά. Να είσαι πάντα παρών κι ας λείπεις. Να σου λείπει.

Ξέρω πολλούς που προσπαθούν να ξορκίσουν την απουσία. Που θέλουν να νιώθουν το ίδιο καλά και μόνοι τους. Που δεν τολμούν να πουν «μου λείπεις».

Δεν είμαι θιασώτης. Προτιμώ να νιώθω την έλλειψη από το να μην νιώθω τίποτα. Να μην είναι όλες οι μέρες ίδιες. Ούτε οι νύχτες. Μην φοβάσαι το «μου λείπεις». Δεν είναι αδυναμία. Είναι ειλικρίνεια. Και σεβασμός στον έρωτα. Α… Και μην απαιτείς το ίδιο από τον άλλον. Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα στον έρωτα, ούτε δικαιοσύνη. Κι ό,τι χτίζεται πάνω στις αντιθέσεις, γίνεται γερό. Γιατί το θες πολύ. Πάρα πολύ.