Ποιο είναι το «Travolta dress» και ποια η σχέση του με την Πριγκίπισσα Diana;

Μαρία Ροδίτη
Ποιο είναι το «Travolta dress» και ποια η σχέση του με την Πριγκίπισσα Diana;

Το φόρεμα-θρύλος της δεκαετίας του ’80 παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Ήταν Νοέμβριος του 1985 όταν ο Πρίγκιπας Κάρολος με την Diana βρέθηκαν στον Λευκό Οίκο για να συναντήσουν τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ronald Reagan, και τη σύζυγό του, Nancy. Και αυτήν την επίσκεψη στην Αμερική έμελλε να στιγματίσει η αείμνηστη Lady D με το iconic φόρεμα που επέλεξε να φορέσει σε μια βραδιά χορού στην οποία και χόρεψε με τον ηθοποιό, John Travolta.

Η Πριγκίπισσα Diana εντυπωσίασε όλους τους παρευρισκόμενους στη βραδιά χορού με το maxi, midnight blue βελούδινο φόρεμά της, το οποίο έφερε την υπογραφή του Victor Edelstein. Ένα φόρεμα, που αρχικά η Lady D είχε δει σε βουργουνδί απόχρωση, αλλά ζήτησε από τον Edelstein να της ράψει σε αυτήν τη σκούρα μπλε απόχρωση. Το φόρεμα, λοιπόν, δημιουργήθηκε, η Diana το φόρεσε, το συνδύασε με oversized μαργαριταρένιο choker στο λαιμό και αποφάσισε να τραβήξει όλα τα βλέμματα αναδεικνύοντας το ρούχο της με τον ξέφρενο χορό που έριξε στο πλάι του John Travolta. Γι’ αυτό, άλλωστε, το iconic αυτό φόρεμα έμεινε ανεξίτηλο στην ιστορία ως «Travolta dress».

https://www.instagram.com/p/Be6Sz4YAs7A

Σύμφωνα με την επιμελήτρια του Historic Royal Palaces, Eleri Lynn, «το συγκεκριμένο iconic midnight blue dress αποτελεί σημαντική στιγμή για το προσωπικό στυλ της Lady D και την ιστορία της μόδας». Μάλιστα, το 1997 μπήκε σε δημοπρασία από την Πριγκίπισσα με τα χρήματα να δίνονται σε οργανώσεις κατά του HIV, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 το φόρεμα αγοράστηκε σε δημοπρασία από το Historic Royal Palaces για 290.000 δολάρια.

travolta dress Diana

Photo credit: AP Images

«Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά φορέματα του 20ού αιώνα. Αυτό το midnight blue gown που δημιούργησε ο Victor Edelstein, φορέθηκε από την Πριγκίπισσα Diana σε gala dinner του Λευκού Οίκου τον 1985. Έπειτα, η Diana φωτογραφήθηκε χορεύοντας με τον ηθοποιό John Travolta και δημιουργώντας παράλληλα μια από τις πιο διάσημες και δυναμικές εικόνες της πορείας της. Μετά την καραντίνα, λοιπόν, ήρθε τώρα η στιγμή αυτό το φόρεμα να παρουσιαστεί στο κοινό και το Παλάτι του Kensington να ανοίξει τις πόρτες του», έγραψε σε post στο Instagram η Eleri Lynn.

https://www.instagram.com/p/CDOA0Goj4q_

Έτσι, λοιπόν, το εμβληματικό φόρεμα από τις 30 Ιουλίου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Παλάτι του Kensington, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά τις κομψές λεπτομέρειες του ρούχου. Η παρουσίαση του «Travolta dress» σηματοδοτεί και την επαναλειτουργία του Παλατιού, το οποίο έκλεισε τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας, ενώ αποτελεί μέρος της Royal Ceremonial Dress Collection που εκτίθεται στο Παλάτι.

Διάβασε ακόμα: 6 fashion items που σπάνια φοράει σε δημόσιες εμφανίσεις η Kate Middleton