Αλίκη Βουγιουκλάκη: 10 φορές που άλλαξε το στυλ της Ελληνίδας για πάντα

Νατάσσα Σχοινά
Αλίκη Βουγιουκλάκη: 10 φορές που άλλαξε το στυλ της Ελληνίδας για πάντα

25 χρόνια χωρίς την Αλίκη. Όλες οι φορές που επηρέασε το στιλ μας... Εσύ, φοράς τα καλοκαίρια κόκκινο μίνι και μεγάλο καπέλο;

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της Ελλάδας. Έδρασε σε μία εποχή που ο κόσμος και ειδικά η μέση Ελληνίδα είχε πολύ ανάγκη την άφιξη αυτού του φρέσκου κοριτσιού με τα μεγάλα μάτια και το έντονο βλέμμα να εκφράσει τους προβληματισμούς της αλλά και την όχι και τόσο κρυφή επιθυμία για άνεση και λάμψη.

Γιατί η Βουγιουκλάκη τη μία χρονιά έπαιζε σε μία ταινία που υποδυόταν το φτωχό κορίτσι και την επόμενη μετατρεπόταν στην κόρη του εφοπλιστή. Με κάποιον τρόπο, όμως, έστω και στην παραμικρή λεπτομέρεια, η Ελληνίδα μπορούσε να ταυτιστεί μαζί της. Και, ακριβώς επειδή οι ταινίες της είχαν τόσο μεγάλη απήχηση, κάθε ρούχο ή χαρακτηριστικό που είχε επιλεγεί για τους ρόλους της γρήγορα μετατρεπόταν σε trend ή στην τάση που όλες ήθελαν να ακολουθήσουν, ακόμα κι αν η οικονομική τους κατάσταση δεν το επέτρεπε.

Η Αλίκη ακολουθούσε τη μόδα αλλά με έναν τρόπο δικό της. Ενσωμάτωνε μεγάλους οίκους μόδας στην γκαρνταρόμπα της, προσέθετε το δικό της στοιχείο και μετά αυτή η εμφάνιση γινόταν το statement της ηθοποιού.

Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που η μεγάλη σταρ της Ελλάδας άφησε την τελευταία της πνοή (23 Ιουλίου 1996)




Έχοντας δοκιμάσει πολλές τάσεις, από μαρινιέρες και T-shirt μέχρι κομψές, μονοχρωματικές δημιουργίες και κοσμήματα μεγάλης αξίας, ένα ήταν αυτό που κρυβόταν πίσω από κάθε της επιλογή ρούχου: Το σχέδιο να αναδεικνύει το σώμα. Να στενεύει στη μέση. Να είναι «εκείνη».

Με ένα σύντομο πέρασμα από τις πιο διάσημες ταινίες της και τις δημόσιες εμφανίσεις της, 10 είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που άλλαξαν το στυλ της Ελληνίδας για πάντα.

#1 Τα μεγάλα καπέλα

aliki vougiouklaki2

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Αλίκη εμφανίστηκε σε ταινία της φορώντας ένα μεγάλο, επιβλητικό καπέλο. Το συνήθιζαν, άλλωστε, οι μεγάλες σταρ της εποχής είτε ήταν η Sophia Loren με τα μαργαριτάρια της είτε η Βουγιουκλάκη στην Μανταλένα, εκεί στην προβλήτα με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τις βάρκες στο πλάι.

#2 Τα χρωματιστά printed φορέματα

aliki vougiouklaki3

Printed φορέματα, με έντονη μέση και αέρινη φούστα ήταν ένα go-to της Αλίκης αλλά και πολλών γυναικών της εποχής. Ακόμα και αν δεν είχες καμπύλες, αυτό το στυλ φορέματος σού δημιουργούσε ένα αποτέλεσμα σαν να είχες. Ενώ τα χρώματα και το δημιουργικά ανεπαίσθητο blending τους πάνω στο ρούχο αποτελούσαν ένα πολύ high fashion αποτέλεσμα.

#3 Οι ψεύτικες βλεφαρίδες

aliki vougiouklaki4

Booming trend σε όλον τον κόσμο το τελευταίο διάστημα, οι ψεύτικες βλεφαρίδες συνόδευαν τις περισσότερες εμφανίσεις της Βουγιουκλάκη. Τόνιζαν το βλέμμα της. Έκαναν τα μάτια της να φαίνονται μεγαλύτερα. Αναδείκνυαν το συναίσθημα κάθε σκηνής.

#4 Τα πολύ ξανθά μαλλιά

aliki vougiouklaki5

Το πρώτο που θυμάται κανείς ανατρέχοντας την περίοδο της Αλίκης είναι τα πολύ λαμπερά, ξανθά της μαλλιά. Την εικόνα της τέλειας χαίτης, ανοιχτόχρωμης και απαλής αναζητούσαν τότε όλες οι γυναίκες. Καθόλου τυχαίο που στη συνέχεια ακολούθησε μία περίοδος, κατά την οποία πολλές διάσημες και δη παρουσιάστριες υιοθέτησαν αυτό το χρώμα στα μαλλιά τους.

#5 Τα επιβλητικά κοσμήματα

https://www.instagram.com/p/CGM3IYxlbT3

Η Αλίκη ήξερε τη σημασία ενός επιβλητικού κοσμήματος. Τα βλέμματα του κόσμου είτε μέσα από την οθόνη είτε των περαστικών σίγουρα θα έκαναν μία μικρή στάση πάνω σε ένα μαργαριταρένιο κολιέ ή στα XL σκουλαρίκια της. Έτσι ολοκλήρωνε με πολυτέλεια κάθε look της.

#6 Το floral print

aliki vougiouklaki6

Καμιά φορά μπορεί να σε παραξενεύει που το floral είναι κάθε χρόνο στη μόδα, όμως, η διαχρονικότητά του φτάνει πολλές δεκαετίες πίσω. Το 1966, η Αλίκη στην ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» δημιουργούσε total floral εμφανίσεις και, μάλιστα, χρησιμοποιώντας τα πιο έντονα και ζωηρά χρώματα.

#7 Το έντονο eyeliner

aliki vougiouklaki7

Η Αλίκη όταν έκανε για πρώτη φορά cat eye look, το ερωτεύτηκε. Έκτοτε, δύσκολα την έβλεπες σε ταινία της ή ακόμα και σε δημόσια εμφάνισή της χωρίς eyeliner. Ήθελε το βλέμμα της να τονίζεται και τα μάτια της να φαίνονται πιο μεγάλα.

#8 Τα φορέματα με έντονο μπούστο

aliki vougiouklaki9

Η Αλίκη ήταν μία γυναίκα που ήθελε να τονίζει και να αναδεικνύει τη θηλυκότητά της. Όπως επέλεγε φορέματα που στένευαν στη μέση, έτσι διάλεγε και σχέδια με έντονο μπούστο, βαδίζοντας ακριβώς πάνω στα χνάρια των juicy κοριτσιών που κατέκτησαν τον κινηματογράφο παγκοσμίως.

#9 Οι περούκες

aliki vougiouklaki10

Οι περούκες αποτελούν μία συνηθισμένη πια μέθοδο κατά τα γυρίσματα των ταινιών. Τότε, όμως, οι περούκες ξαφνικά έγιναν και μέρος της καθημερινότητας με πολλές γυναίκες να τις υιοθετούν στο στυλ τους. Αφού το έκανε η Αλίκη, γιατί όχι κι εκείνες;

#10 Οι γούνες

aliki vougiouklaki11

Διαχρονικό σημάδι της πολυτέλειας, οι γούνες δεν έφευγαν από το στυλ της Αλίκης. Εντός και εκτός ταινιών, ακόμα και ως ένα μία λεπτομέρεια πάνω στο παλτό της. Όσο τα χρόνια περνούσαν, οι faux κυριαρχούσαν όλο και περισσότερο στην ντουλάπα όσων γυναικών τις επέλεγαν ακόμη για τις εξόδους τους στο κρύο.