Έλλη Λαμπέτη: Μία σταρ διεθνών προδιαγραφών

Έλλη Λαμπέτη: Μία σταρ διεθνών προδιαγραφών

Η Ελληνίδα ηθοποιός με την εύθραυστη θηλυκότητα μας έχει χαρίσει πολλές, μοναδικές εμφανίσεις.

Στην ταινία «Το τελευταίο ψέμα» (1958) του Μιχάλη Κακογιάννη η Έλλη Λαμπέτη υποδύθηκε μία κοπέλα της αστικής τάξης, αποφασισμένη να παραμείνει στον κύκλο της «υψηλής κοινωνίας» της εποχής, παρά το γεγονός ότι η οικογένειά της βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η Χλόη, όπως ονομάζεται ο χαρακτήρας της στην ταινία, είναι ένα κορίτσι που μεγαλώνει στην οδό Ηρώδου του Αττικού, με ανέσεις που, και για τα σημερινά μέτρα, φαντάζουν μεγάλες. Η γκαρνταρόμπα της είναι γεμάτη New Look φορέματα (τονισμένη μέση, full skirts, στράπλες κορσάζ, καπέλα), που θυμίζουν την χρυσή εποχή της παρισινής μόδας.

Στην πραγματική της ζωή, το στυλ της Έλλης Λαμπέτη δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αυτό της κακομαθημένης Χλόης. Γεννημένη στις 13 Απριλίου του 1926, η Έλλη Λούκου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, έκανε το πρωταγωνιστικό ντεμπούτο της στη σκηνή του θεάτρου τον Φεβρουάριο του 1943. Το ταλέντο αλλά και η ιδιαίτερη, μελαγχολική ομορφιά της την έκαναν μία από τις πιο περιζήτητες νέες ηθοποιούς της εποχής. Στην πορεία της ακολούθησε ο κινηματογράφος αλλά και μία προσωπική ζωή γεμάτη θυελλώδεις έρωτες με διάσημους συναδέλφους της (Δημήτρης Χορν, Αλέκος Αλεξανδράκης, Κώστας Καρράς) που την έκαναν συχνά θέμα στις κοσμικές στήλες.

Όπως ακριβώς το ταλέντο της αναγνωρίστηκε εκτός ελληνικών συνόρων (για Το Τελευταίο Ψέμα είχε προταθεί για βραβείο BAFTA Α' Γυναικείου Ρόλου), έτσι και η γκαρνταρόμπα, και το προσωπικό στυλ της Έλλης Λαμπέτη είχαν ευρωπαϊκό αέρα. Φορέματα που τόνιζαν τα ομορφότερα σημεία του σώματος της (μέση, στήθος, γοφοί), απαραιτήτως φουρό κάτω από τις φούστες το μήκος των οποίων έφτανε στη μέση της γάμπας, ψηλόμεσα σορτς, pencil skirts, μυτερές γόβες με τακούνια στιλέτο (που καθιερώνονται εκείνη την εποχή), ζακετάκια, μικρά τσαντάκια και καπέλα, θηλυκά φουλάρια και υπερμεγέθη μαντό συνέθεταν το στυλ της- στο οποίο καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το νοσταλγικό physique της.

Υπήρξε μία από τις ηθοποιούς που σίγουρα, αν είχαν κάνει καριέρα σε μία χώρα με πιο διαδεδομένη γλώσσα θα είχε αναγνωριστεί παγκοσμίως, αφού υπήρξε πρωταγωνίστρια διεθνούς βεληνεκούς. Ακόμα και σήμερα, βλέποντάς την στις ταινίες όπου πρωταγωνίστησε («Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Η κάλπικη λίρα») ζηλεύουμε τα chic, girlie outfits της, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα, να φορεθούν από μία πολύ- πολύ στυλάτη γυναίκα.