Ancient Greek Sandals: Πώς είναι να σχεδιάζεις τα πιο διάσημα greek sandals στον κόσμο;

Ναταλία Κατσακιώρη
Ancient Greek Sandals: Πώς είναι να σχεδιάζεις τα πιο διάσημα greek sandals στον κόσμο;

Κλασικό και νέο, βαθιά ελληνικό και ταυτόχρονα διεθνές, ένα ζευγάρι δερμάτινα σανδάλια θα κουβαλάει πάντα τις αναμνήσεις των διακοπών μας και το σχεδιαστικό δίδυμο που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία τους μας μίλησε γι΄ αυτό.

Ο μύθος θέλει τον κατασκευαστή που έφτιαχνε τα σανδάλια των αρχαίων Ελλήνων θεών να έχει το εργαστήριο του στην Κρήτη. Εκεί έκανε στο χέρι ξεχωριστά και με περίσσια μαεστρία το κάθε ζευγάρι, χαρίζοντας του μαγικές ιδιότητες, με αποκορύφωμα τα φτερωτά σανδάλια του θεού Ερμή, που με αυτά πετούσε για να σώσει ή να καταδικάσει τις καταστάσεις. Με αυτά διέσχιζε τα όρια ανάμεσα άρρητο και το ρητό, το άπειρο και το περιορισμένο, το πνεύμα και την ύλη, στο ορατό και το αόρατο, την ζωή και τον θάνατο.

Η Χριστίνα Μαρτίνη και ο Νικόλας Μίνογλου, γνωστοί και ως το δίδυμο των Ancient Greek Sandals, μπορεί να μην κατάφεραν ακόμη να φτιάξουν φτερωτά σανδάλια, έκαναν όμως σίγουρα πράξη, ένα κρυφό όνειρο πολλών Ελλήνων. Ένα ζευγάρι δερμάτινα, αυθεντικά σανδάλια κατασκευασμένα εξολοκλήρου στην Ελλάδα, που αποπνέουν το πνεύμα της, στο σύγχρονο τρόπο ζωής και την ελληνική μόδα. Η Χριστίνα ξεκίνησε, κάνοντας σπουδές στο σχέδιο μόδας και έχοντας δουλέψει στους οίκους Balenciaga και Louis Vuitton, αποφάσισε να κάνει το βήμα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα και να συμπράξει με τον Νικόλα, έχοντας ένα κοινό όραμα: την ένταξη του grecian chic στην σύγχρονη αισθητική.

ancient-greek-sandals-(1).jpg
ancient-greek-sandals-(11).jpg

Δεν θα μπορούσαμε παρά να μιλήσουμε, λοιπόν, με την Χριστίνα Μαρτίνη, γύρω από την δική τους πηγή έμπνευσης, την ελληνική μόδα στον παγκόσμιο fashion χάρτη του σήμερα και το πώς μπορείς να λανσάρεις με τέτοια επιτυχία ένα luxury fashion προϊόν, που στο μυαλό των περισσότερων είναι ταυτισμένο με το τουριστικό είδος.

ancient-greek-sandals-(5).jpg

Φέτος, μάλιστα, είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη χρονιά των Ancient Greek Sandals, μία σεζόν ορόσημο, η σεζόν συμπλήρωσης των 10 χρόνων από την δημιουργία του label. Τι έχει αλλάξει, λοιπόν, στον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα και τι είναι αυτό που συνεχίζει να τους εμπνέει και να σηματοδοτεί την επιτυχία των πιο διάσημων ελληνικών σανδαλιών του κόσμου;

Δημιουργήσατε μαζί το κορυφαίο brand με δερμάτινα ελληνικά σανδάλια, ως ένα επιτυχημένο δίδυμο. Ποιος ήταν ο κοινός παρονομαστής που σας έφερε κοντά και σας ένωσε δημιουργικά;

Tον Νικόλα τον γνώρισα από μια κοινή μας φίλη, η οποία είχε μάλλον καταλάβει, ότι θα γινόμασταν καλή ομάδα και θα αλληλοσυμπληρωνόμασταν. Από την αρχή εντοπίσαμε ότι θέλουμε να επικεντρωθούμε στην δημιουργία ενός εξαγωγικού brand ποιοτικών, χειροποίητων σανδαλίων «made in Greece». Έτσι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, δουλέψαμε, έχοντας αυτό ως στόχο. Νομίζω ότι ο κοινός παρονομαστής είναι οι κοινές αρχές μας και το ότι υπάρχει αποδοχή για τις αποφάσεις του καθενός στον τομέα του.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι και γιατί επιλέξατε τα κλασικά ελληνικά σανδάλια;

Από τη μεριά μου, σαν σχεδιάστρια παπουτσιών, πάντα με μάγευαν τα τουριστικά σανδάλια που βρίσκεις στα νησιά και είχα σκεφτεί να τα εξελίξω, τόσο σχεδιαστικά, όσο και ποιοτικά. Ο Νικόλας πάλι, με το επιχειρηματικό του μυαλό, είχε δει ότι υπήρχε εξαγωγικό ενδιαφέρον. Όλοι του οι φίλοι από την Αμερική, όπου και σπούδασε, όταν έρχονταν στην Ελλάδα για διακοπές, έπαιρναν μαζί τους πίσω ελαιόλαδο και σανδάλια.
Είχαμε, λοιπόν, εντοπίσει την έλλειψη χειροποίητων σανδαλιών από την παγκόσμια αγορά και έτσι ψάξαμε ένα showroom στο εξωτερικό, για να μας αντιπροσωπεύσει. Από την αρχή δουλεύουμε με το Rainbowave Showrοom της Μαρίας Λαιμού, με έδρα το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, το οποίο απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά. Η Μαρία και ο Γιάννης Βαγενάς, ο υπεύθυνος πωλήσεων, πίστεψαν από την αρχή σε εμάς, το οποίο ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να έρθουν τόσες πολλές παραγγελίες από την πρώτη κιόλας παρουσίαση. Τόσο τα μαγαζιά όσο και ο διεθνής τύπος αγάπησαν αμέσως τα σανδάλια και την όλη ιδέα. Νομίζω ότι το timing ήταν σωστό για ένα προϊόν χειροποίητο, σε πολλά διαφορετικά σχέδια, το οποίο απευθύνεται σε όλες γυναίκες.

ancient-greek-sandals-(6).jpg

Στην συνείδηση του κοινού το συγκεκριμένο item είναι συνυφασμένο με τα τουριστικά προϊόντα. Φοβηθήκατε αυτή την ταύτιση;

Δεν την φοβηθήκαμε γιατί ξέραμε ότι προσφέραμε κάτι διαφορετικό ποιοτικά, με δέρματα ιταλικά. Το πετσί για τις σόλες το προμηθευόμαστε από βυρσοδεψία που προμηθεύουν μεγάλους διεθνής οίκους. Ό,τι μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα το χρησιμοποιούμε άλλα δυστυχώς τα πιο πολλά υλικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μας. Στην αρχή είχαμε δει μια επίθεση από Έλληνες άλλα όταν ήρθε η αποδοχή από το εξωτερικό, καταλάβανε ότι δεν πρόκειται για απατή. Δεν μπορείς να πουλάς στα καλυτέρα μαγαζιά του κόσμου και η ποιότητα σου να μην είναι σωστή.

Ασχολείστε με ένα προϊόν με πολύ συγκεκριμένη αισθητική. Πόσο εύκολο είναι να διαφοροποιείστε κάθε φορά, στην εκάστοτε νέα σας συλλογή;

Μια από τις αρχές των Ancient Greek Sandals είναι να μην μένουμε ποτέ σταθεροί και να ελισσόμαστε μαζί με την εποχή μας, τις ανάγκες και τις τάσεις. Οπότε δεν έχουμε μείνει στην παραδοσιακή δερμάτινη κατασκευή. Εδώ και κάποια χρόνια έχουμε σχεδιάσει μια σόλα comfort, η οποία είναι ιδανική για το περπάτημα στην πόλη. Έχουμε φτιάξει jellies, αδιάβροχα σανδάλια για τη θάλασσα αλλά και flatforms με memory foam, τα πιο άνετα τις συλλογής. Κάθε χρόνο κάνουμε κάποια συνεργασία , οι οποίες προσωπικά με βοηθάνε να εξελιχθώ δημιουργικά και να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας κατασκευαστικά. Κάθε συλλογή έχει την δική της ταυτότητα και έμπνευση.

Οι συλλογές σας έχουν έντονες αναφορές στην αρχαία ελληνική παράδοση. Πώς η κληρονομιά της αρχαιότητας συνδέεται με την σύγχρονη μόδα;

Σχεδόν κάθε συλλογή έχει στοιχεία από την αρχαιά ελληνική παράδοση, δεν είναι εμφανή σε όλα τα σχέδια αλλά πάντα υπάρχουν κάποια σανδάλια, συνήθως τα αγαπημένα μου, που έχουν εμπνευστεί από κάποιο άγαλμα, κάποιο κόσμημα, κάποιο μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο που έχω επισκεφτεί. Έχουμε δει σχεδιαστές από όλο τον κόσμο ανά καιρούς να εμπνέονται από την αρχαιά ελληνική κληρονομιά και να σχεδιάζουν κάτι σύγχρονο , όπως έκανε η Σοφία Κοκοσαλάκη, αλλά και πιο πρόσφατα η Maria Grazia Chiuri, του οίκου Dior.

ancient-greek-sandals-(7).jpg

Ποιος για εσάς ο ορισμός του σύγχρονου Grecian chic style;

Είναι το λιτό και απέριττο στυλ που δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει χρυσά, δάφνες και πτυχές. Είναι η απλότητα, η προσοχή στην λεπτομέρεια και η ισορροπία.

Είστε ένα από τα brands με τεράστια παγκόσμια αναγνώριση. Stars όπως η Rihanna, Elle Macpherson, Madonna, Sarah Jessica Parker και Gwyneth Paltrow έχουν φορέσει δημιουργίες σας. Πώς αντιμετωπίζει, λοιπόν, το modern Greek chic style το κοινό του εξωτερικού;

Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση και χαρά, όταν βλέπουμε γυναίκες όλου του κόσμου να φοράνε τα σανδάλια μας, όλες τις γυναίκες, όχι μόνο celebrities. Πάντα ενθουσιάζομαι με τον τρόπο που τα φοράνε και με το τι τα συνδυάζουν. Στο εξωτερικό τα AGS έχουν πια καθιερωθεί ως τα ιδανικά σανδάλια για τις διακοπές τους. Δεν είμαι σίγουρη ότι παίζει ρολό το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένα στην Ελλάδα, νομίζω πως απλά τους αρέσει η αισθητική τους, κολακεύουν το πόδι και πάνω από όλα κουβαλάνε τις αναμνήσεις των διακοπών τους.

Τι είναι αυτό που κάνει τα Ancient Greek Sandals τόσο μοναδικά στο είδος τους;

Το ότι είναι χειροποίητα, στην Ελλάδα, με ποιοτικά υλικά και μοναδικά σχέδια, και έτσι έχουν αγαπηθεί σε κάθε γωνιά του κόσμου.

ancient-greek-sandals-(2).jpg

Φέτος συμπληρώνεται τα 10 σας χρόνια και το γιορτάζετε με μία capsule συλλογή που εμπνέεται από την τέχνη της γλυπτικής. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή.

Για τα 10 χρόνια Ancient Greek Sandals δουλέψαμε με μια φίλη ιστορικό τέχνης στο Παρίσι, την Ξένια Βεντίκου, η οποία έκανε μια έρευνα για τα αρχαιοελληνικά γυναικεία αγάλματα, που υπάρχουν σε διαφορά μουσεία του κόσμου. Από την παρουσίαση της επιλέξαμε δέκα αγάλματα, τα οποία ενέπνευσαν τα σανδάλια της συλλογής.
Στη συλλογή αυτή θέλαμε να ενσωματώσουμε και iconic σανδάλια από προηγούμενες συλλογές και να τα ανανεώσουμε χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά, τεχνικές αλλά και να δουλέψουμε με τεχνίτες, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί ανά τα χρόνια. Χρυσοτυπία, πυρογραφία, κοτσίδες, κεραμικές χάντρες από την Ελπίδα Κουρτζή, χειροποίητα κεντήματα από τον ελληνοράπτη Αριστείδη Τζονευράκη και χρυσά διακοσμητικά δένουν την ιστορία των 10 χρόνων μας. Η συλλογή περιστρέφεται χρωματικά γύρω από το φυσικό (nude), το υπόλευκο (off white) και την πλατίνα και το κάθε σανδάλι είναι διαθέσιμο αποκλειστικά σε ένα χρώμα.
Το αγαπημένο μου σχέδιο από την επετειακή capsule συλλογή είναι ένα σανδάλι εμπνευσμένο από ένα κωδωνόσχημο γυναικείο ειδώλιο (Bell-shaped Figurine) που φοράει λιλιπούτεια σανδάλια, το οποίο κατασκευάστηκε στη Βοιωτία στους ύστερους γεωμετρικούς χρόνους και τώρα βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Βοστώνης. Το δικό μας σανδάλι είναι μια ερμηνεία αυτής της εικόνας. Αυτό που αγάπησαν τα περισσότερα μαγαζιά είναι το κλασικό μας σχέδιο Desmos, κεντημένο με χρυσές και ασημένιες κλωστές, με σχέδιο που παραπέμπει στις πτυχές από το μανδύα της «Κόρης του Βερολίνου». Το άγαλμα αυτό ήταν στημένο πάνω από τον τάφο μιας γυναίκες στην Κερατέα. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της αρχαϊκής τέχνης (570 π.Χ.) και εκτίθεται στο Μουσείο Αρχαίας Τέχνης του Βερολίνου.

ancient-greek-sandals-(13).jpg
ancient-greek-sandals-(9).jpg

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο item για το φετινό καλοκαίρι;

Για διαφορετικές περιστάσεις έχω διαφορετικά αγαπημένα. Για την πόλη είναι το comfort, Eleftheria scrunchie, φτιαγμένο με ένα κόκκινο φουλάρι με λουλούδια, τυπικό κερκυραϊκό σχέδιο. Για την παραλία είναι το αδιάβροχο Meli Jelly, σε χακί χρώμα. Για το βράδυ είναι το Polytimι, ένα σχέδιο που συνδυάζει λουριά απο χρυσή vintage αλυσίδα και κρυσταλάκια.

Τι να περιμένουμε από τους Ancient Greek Sandals στο μέλλον;

Φέτος, σχεδιάσαμε μια σειρά για το σπίτι, την AGS Home, και για πρώτη φορά θα παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη συλλογή από τσάντες. Και τις δυο συλλογές, τις υποδέχτηκαν με πολύ θετικά σχόλια τα μαγαζιά όλου του κόσμου, και από τον Απρίλιο- Μάιο θα μπορείτε να δείτε όλη τη συλλογή ολοκληρωμένη και στο AGS flagship store στην Αθήνα. Το όραμα μας είναι να κάνουμε πάντα καινούργια projects, που μας ευχαριστούνε και μας εμπνέουν, για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ομαδικά, διασκεδάζοντας.

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr