Γλυπτική νέας εποχής

Γλυπτική νέας εποχής

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Kevin Francis Gray δημιουργεί γλυπτά από πορσελάνη και μέταλλο εμπνευσμένος από το Goth, την Ελλάδα και τον κλασικισμό.

Το έχετε καταλάβει ελπίζω, ότι για εμένα μόδα σημαίνει παράλληλα και ενασχόληση με την τέχνη. Θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικά, αν όχι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Και δεν μιλάω μόνο για την μαεστρία ενός καλά κατασκευασμένου ρούχου, αλλά και για την έμπνευση πίσω από αυτό. Όσα ρίγη συγκίνησης μπορεί να μου προκαλέσει, λοιπόν, μία εξαιρετική παρουσίαση μόδας, ένα υπέροχο ρούχο, ένα δημιουργικό αξεσουάρ, ένα πρωτοποριακό κτίριο ή μία παράσταση σύγχρονου χορού, άλλο τόσο μπορεί η τέχνη στην κλασσική της μορφή να με συναρπάσει, ειδικά όταν πάει πολλά βήματα πέρα από το αναμενόμενο.

Αυτό ακριβώς είναι το εφέ που προκαλεί ο νεαρός Ιρλανδός –είναι μόνο 38 ετών-εικαστικός, γλύπτης Kevin Francis Gray, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, που με τη δουλειά του δημιουργεί στυλιστικά, νεοκλασικά αλλά και Gothic γλυπτά, εξερευνώντας τη σιλουέτα, το βάρος αλλά και την ελαφρότητα των υλικών του που αν και είναι συνήθως ο μπρούτζος και η πορσελάνη το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει απίστευτα ρεαλιστικό, αψηφώντας την βαρύτητα, θέτοντας νεόυς κανόνες αισθητικής.

Οι αναφορές του, έχουν έντονα στοιχεία σύγχρονου street culture σε συνδυασμό με βενετσιάνικα αγάλματα του 18ου αιώνα. Οι πλέον καθοριστικές του αναφορές, αλλά και το κεντρικό σημείο έμπνευσης είναι η εφηβεία, ο μαζοχισμός, η πανκ και η ποίηση. Τόσο ετερόκλητα στοιχεία που δίνουν όμως ένα τόσο δυνατό εικαστικό, αλλά και εκρηκτικό οπτικά αποτέλεσμα.

Η δουλειά του Kevin, είναι το αμάλγαμα ενός αντι-λόρδου Byron περισσότερο ενός ρομαντικού σοφιστικέ επαναστάτη. Περήφανος και αειθαλής, καταραμένος αλλά και όμορφος, τα γλυπτά του είναι η επιτομή μεταξύ θανάτου και έρωτα, αισθησιακού και απόλυτα μάταιου.

Οι ρεαλιστικές λεπτομέρειες στον τρόπο που «πέφτει» πάνω στο σώμα το πορσελάνινο ύφασμα, οι πτυχώσεις, αλλά και μία Μargiela προσέγγιση στο συνήθως καλυμμένο πρόσωπο των γλυπτών.

Αυτή τη στιγμή έργα του εκτίθενται στην πολύ cool Mendes Wood Gallery του Sao Paulo στην Βραζιλία και οι τιμές τους είναι ακόμη λογικές για έναν καλλιτέχνη που για μένα είναι το νέο αίμα της Cool Bretagne για τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Ανεκτίμητο σε αξία καλλιτεχνική και συλλεκτική και μεγάλη ευκαιρία προς απόκτηση.

Τα γενέθλια μου πλησιάζουν, παρακαλώ όπως προλάβετε να μου αγοράσετε ένα. Τώρα! Θα τελειώσουν! Άντε!